Θέλω να γίνω Μηχανικός

Engineering

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Θέλω να γίνω Μηχανικός είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους, τα παιδιά μαθαίνουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει στη φύση, πως λειτουργεί κάτι ή που χρησιμεύει μια συσκευή. Μέσα από τη συνεργασία οι μικροί μηχανικοί αξιοποιούν τις δεξιότητές τους, κατασκευάζοντας απλά μοντέλα και μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των μηχανισμών που συναντούν στο περιβάλλον τους.

Με πρωτότυπες κατασκευές, βρίσκουμε εφαρμογές των απλών μηχανών (γρανάζια, τροχαλίες, μοχλοί) στην καθημερινότητά μας και αναζητούμε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, σκεπτόμενοι ως αληθινοί μηχανικοί.

Στη συνέχεια του προγράμματος, δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις που απέκτησαν και να εξερευνήσουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο του engineering. Με πρωτότυπες κατασκευές που πλαισιώνουν περίπλοκους μηχανισμούς βρίσκουμε εφαρμογές των απλών μηχανών στην καθημερινότητά μας και αναζητούμε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Στις δραστηριότητες του προγράμματος γίνεται για πρώτη φορά χρήση του κινητήρα, γεγονός που προσφέρει στους μικρούς μηχανικούς περισσότερες δυνατότητες και γνώσεις από τους τομείς των μετατροπών ενέργειας, του ηλεκτρισμού και της κίνησης στις τρεις διαστάσεις.

Η βιωματική μάθηση προσφέρει, με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο, γνώσεις εύκολα αντιληπτές και προτρέπει τα παιδιά να προσεγγίσουν και να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες και να εξερευνήσουν την κλίση τους σε αυτές.

Σκοπός προγράμματος

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία με προχωρημένες τεχνικές δόμησης, τους σύνθετους μηχανισμούς και τη μετάδοση της κίνησης, ύλη που δε διδάσκεται στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, στοχεύουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων εφευρετικότητας στη επίλυση προβλημάτων και ομαδικού πνεύματος.

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Τάξη: Β’, Γ’ Δημοτικού
  • Αριθμός μαθημάτων: 30 δραστηριότητες
  • Διάρκεια: 90′
  • Αριθμός μαθητών: 16 μαθητές

Θεματικές Ενότητες


Ενότητα 1η: Απλές Μηχανές

Ενότητα 2η: Αποθήκευση ενέργειας

Ενότητα 3η: Ομαδικό project

Ενότητα 4η: Σύνθετοι μηχανισμοί

Ενότητα 5η: Ηλεκτροκινητήρας

Ενότητα 6η: Ανοικτά project

Διαθεματικές Γνώσεις


  • Φυσική: Τριβή, Μετατροπές Ενέργειας, Ταχύτητα, Δύναμη, Νόμοι της Μηχανικής, Ηλεκτρισμός
  • Τεχνολογία: Απλές Μηχανές, Μετάδοση Κίνησης, Σύγχρονοι Μηχανισμοί
  • Μηχανική: Μηχανικό Πλεονέκτημα, Στατικότητα – Δόμηση, Problem Solving
  • Μαθηματικά: Απλές Πράξεις, Αρίθμηση, Μοτίβα, Γεωμετρία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *