Ελλάδα 2021

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κωνσταντίνο Βλάση, τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Γρίβα και όλους εσάς που παρακολουθήσατε την εκδήλωση.

Όσοι δεν κατάφεραν να δουν ζωντανά την εκδήλωση “Από το καριοφίλι στα όπλα τεχνητής νοημοσύνης” μπορούν να τη βρουν  στο κανάλι μας στο Youtube.

1821-2021: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ο Διαδικτυακός Διαγωνισμός Προγραμματισμού κι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διεξήχθει από 25 Μαρτίου έως και 25 Απριλίου και περιλάμβανε τις εξής κατηγορίες:

 • Κατηγορία Scratch for Beginners (Animation)  «Το καλοκαίρι που ονειρεύομαι» : για μαθητές 5-7 ετών.
 • Κατηγορία Scratch Advanced (Animation) «Οι μεγάλες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» : για μαθητές 8-15 ετών.
 • Κατηγορία Regular (κατηγορία με πίστα) «RoboMarathon» : για μαθητές 12-16 ετών.

Προαιρετικές Συμμετοχές

 • Νηπιαγωγείο : για νήπια έως 5 ετών.
 • Καλλιτεχνικός διαγωνισμός με Python: συμμετέχοντες 15-21 ετών.

 

Το 2021 η χώρα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από τότε που γενναίοι και σπουδαίοι άνθρωποι πολέμησαν για το όνειρο μίας καλύτερης Ελλάδας. Σκοπός των εορτασμών και των επετείων οφείλουμε να είναι πέραν της εξύμνησης των κατορθωμάτων της φυλής μας, κυρίως η συντήρηση της ιστορικής μνήμης και η διάσωση της συλλογικής κληρονομιάς.

Μαθητές από όλη την Ελλάδα άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και με όπλο τους την τεχνολογία δημιούργησαν κατασκευές και βίντεο, αναδεικνύοντας ιστορικές στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης.

Με αυτόν τον τρόπο τίμησαν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης δείχνοντας το δρόμο  της δημιουργίας έχοντας το βλέμμα στο μέλλον!

Κατηγορία Scratch for Beginners : «Το καλοκαίρι που ονειρεύομαι»

Μπορεί η πανδημία του Covid-19 να αναστάτωσε την καθημερινότητα του σύγχρονου μαθητή, τίποτα όμως δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον… για όλους. Για μία ακόμη χρονιά, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον  Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas  προσκαλεί τους μικρούς μαθητές να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, να ονειρευτούν το όμορφο ελληνικό καλοκαίρι, να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να πάρουν μέρος στον Πανελλήνιο Διαδικτυακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021, δημιουργώντας πρωτότυπες ταινίες μικρού μήκους ή/και παιχνίδια με τη βοήθεια του Scratch Junior!

Η κατηγορία Scratch for Βeginners απευθύνεται σε παιδιά των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού και τους δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε ομάδες των 2-4 τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους στα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό και στη σκηνοθεσία.

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις καλοκαιρινές διακοπές, οι συμμετέχοντες μπορούν να σχεδιάσουν τους δικούς τους χαρακτήρες και να τους βοηθήσουν να φέρουν εις πέρας απίθανες αποστολές! Ως μικροί επιστήμονες, οι μαθητές μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στις απλές μηχανές και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις των ηρώων τους!

Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού (ελάχιστο) έως 3 λεπτά (μέγιστο) το οποίο θα αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι Youtube  του WRO Hellas (απαραίτητη η εγγραφή σας στο κανάλι) έτσι ώστε να ψηφίσει το κοινό τα αγαπημένα του βίντεο. 

Εφόσον η λήψη γίνει με κινητό, ενδείκνυται το φορμάτ 16:9, δηλαδή πλαγιαστό το κινητό και όχι όρθιο.

Τα αρχεία (βίντεο και μία σύντομη περιγραφή) θα τα ανεβάσετε σε ένα κοινόχρηστο φάκελο σε κάποιο drive και στη συνέχεια θα κοινοποιήσετε το σύνδεσμο του drive στο [email protected].

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης και των κανόνων.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Στον παρακάτω πίνακα δείτε την κατάταξη των 3 πρώτων ομάδων που προέκυψαν από τη ψηφοφορία του κοινού.

[ninja_tables id=”26622″]

 

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

[ninja_tables id=”26623″]

 

Ειδικά Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

[ninja_tables id=”26624″]

Κατηγορία Scratch Advanced: « Οι μεγάλες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» 

Το 2021 η χώρα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, από τότε που γενναίοι και σπουδαίοι άνθρωποι πολέμησαν για το όνειρο μίας καλύτερης Ελλάδας. Τιμώντας τη μνήμη των ηρώων της Επανάστασης του 1821 και έχοντας ως φάρους τη θετική σκέψη, τη δημιουργικότητα και το όραμα μίας ακόμα καλύτερης, πιο δυνατής Ελλάδας, ο WRO Hellas  προσκαλεί τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού να λάβουν μέρος στον Πανελλήνιο Διαδικτυακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 και να ζωντανέψουν, σε ένα ψηφιακό θέατρο σκιών, τις ιστορίες των προσώπων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ύπαρξη, την ενίσχυση και την πρόοδο του ελληνικού έθνους.

Η κατηγορία Scratch Advanced απευθύνεται σε παιδιά 8-15 ετών και τους δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε ομάδες των 2-6 ατόμων τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους στο σχεδιασμό animation και στη δημιουργία εικονικών αυτοματισμών. Με σεβασμό στην ιστορία, οδηγό τη φαντασία τους και βοηθό τον Καραγκιόζη, οι μαθητές καλούνται να σχεδιάσουν φιγούρες της Ελληνικής Επανάστασης και να τις προγραμματίσουν με τηλεχειρισμό, ώστε να κινούνται ταυτόχρονα και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με το περιβάλλον, συνθέτοντας έτσι μία διασκεδαστική ψηφιακή παράσταση!

Τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο διάρκειας 1 λεπτού (ελάχιστο) έως 3 λεπτά (μέγιστο) το οποίο θα αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι Youtube  του WRO Hellas (απαραίτητη η εγγραφή σας στο κανάλι) έτσι ώστε να ψηφίσει το κοινό τα αγαπημένα του βίντεο. 

Εφόσον η λήψη γίνει με κινητό, ενδείκνυται το φορμάτ 16:9, δηλαδή πλαγιαστό το κινητό και όχι όρθιο.

Τα αρχεία (βίντεο και μία σύντομη περιγραφή) θα τα ανεβάσετε σε ένα κοινόχρηστο φάκελο σε κάποιο drive και στη συνέχεια θα κοινοποιήσετε το σύνδεσμο του drive στο [email protected].

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης και των κανόνων.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Ενδεικτικό παράδειγμα έργου στο:

Παράδειγμα στο Scratch

Το παρόν έργο αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα ενός περιβάλλοντος, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές προκειμένου να φτιάξουν τη δική τους ιστορία. Το εν λόγω έργο δεν είναι δεσμευτικό για τις ομάδες των μαθητών. Οι μαθητές καλούνται να αφήσουν ελεύθερη τη δημιουργικότητά τους στη σύλληψη του σεναρίου, στην επεξεργασία των πολυμέσων που θα χρησιμοποιήσουν και στον προγραμματισμό που θα καθορίζει τις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών της ιστορίας τους.

Οδηγίες χειρισμού του δείγματος

Η αριστερή φιγούρα του οπλαρχηγού αποτελείται από τρία spites. Με τα πλήκτρα q & w ρυθμίζεται η κλίση του κορμού, με τα πλήκτρα a & s κινούνται όλα τα spites αριστερά & δεξιά, ενώ με τα πλήκτρα z & x έχουμε βηματισμό (και κλωτσιά) στα πόδια.

Οι φιγούρες του Καραγκιόζη και του Κολοκοτρώνη κινούνται όταν δεσμευτούν με κλικ του ποντικιού πάνω τους και ακολουθούν το ποντίκι. Με τη χρήση των πλήκτρων αριστερό βελάκι και δεξί βελάκι οι φιγούρες στρέφονται αντίστοιχα. Με το πάτημα του πλήκτρου space οι φιγούρες αποδεσμεύονται.

Τα πορτρέτα των ηρώων μπορούν να εξαφανίζονται / εμφανίζονται με πάτημα του πλήκτρου p.

Οδηγίες παραγωγής εφαρμογών διαγωνισμού

Η κάθε ομάδα καλείται να γράψει μια ιστορία, με δύο-τρεις χαρακτήρες, που να αναφέρεται στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Καραγκιόζη ως αφηγητή της ιστορίας τους και η ιστορία πρέπει να είναι απλή και σύντομη.

Η κάθε ιστορία μπορεί να οπτικοποιηθεί με εικόνες που έχουν δημιουργήσει τα παιδιά ή με εικόνες από το διαδίκτυο (φιγούρες του Καραγκιόζη, εικόνες ηρώων, πίνακες ζωγραφικής κλπ). Η επεξεργασία και προσαρμογή των εικόνων πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε όλες οι εικόνες (αντικείμενα-υπόβαθρα) να έχουν ενιαία αισθητική (βλ. πορτραίτα των ηρώων που προβάλλονται διαδοχικά).

Οι φιγούρες που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο (π.χ. του οπλαρχηγού) μπορούν να χρωματιστούν στο πρόγραμμα ζωγραφικής του Scratch. Επιπλέον, μπορεί να γίνει χρήση οπτικών εφέ, όπως τα “fade in” και “fade out” που συμβαίνουν κατά τη διαδοχή των πορτραίτων στο ενδεικτικό παράδειγμα.

Οι ομάδες μπορούν, ακόμα, να προσθέσουν ευρηματικά animation στους χαρακτήρες και να καθορίσουν τις συμπεριφορές αυτών, εισάγοντας στοιχεία με χιούμορ (π.χ. “ωχ μανούλα μ’ ” – χαρακτηριστική φράση του Καραγκιόζη).

Τέλος, τα παιδιά μπορούν να εισάγουν στο έργο ήχους και μουσική (π.χ. τραγούδια σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821) και να προσπαθήσουν να συγχρονίσουν εικόνα και ήχο κατά την εκτέλεση της εφαρμογής.

Στον παρακάτω πίνακα δείτε την κατάταξη των 3 πρώτων ομάδων που προέκυψαν από τη ψηφοφορία του κοινού.

[ninja_tables id=”26620″]

 

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

[ninja_tables id=”26619″]

 

Ειδικά Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

[ninja_tables id=”26618″]

Κατηγορία Regular : «RoboMarathon»

Διαβάστε την περιγραφή για την προκριματική φάση!

Βρείτε το σχετικό πατώντας εδώ.

Σύνοψη

Τα παιδιά θα χωριστούν σε δύο group, σύμφωνα με την ηλικία τους, με διαφορετικά θέματα το καθένα.

 • Το 1ο group θα περιλαμβάνει τα παιδιά  των τάξεων Ε’ Δημοτικού – Α’ Γυμνασίου.
 • Το 2ο group θα περιλαμβάνει τα παιδιά των τάξεων B’ Γυμνασίου – Α’ Λυκείου.

Ο Μαραθώνιος και για τα δύο group θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, την προκριματική και την τελική.

 

Συμμετέχοντες

 • Ηλικίες: Ε’ Δημοτικού – Α’ Λυκείου (10-16)
 • Άτομα ανά ομάδα: 1-2 παιδιά
 • Κάθε εγγραφή ομάδας  θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν ενήλικα/προπονητή ως σημείο επαφής.

 

 • Προκριματική φάση:

Οι μαθητές συμμετέχουν σε 6 δεκαπενθήμερους online διαγωνισμούς/προπονήσεις που στόχο έχουν την σταδιακή βελτίωση των δεξιοτήτων τους στον προγραμματισμό. Σε αυτές τις 6 δοκιμασίες, οι μαθητές θα γνωρίσουν τους αισθητήρες: φωτός, χρώματος, επαφής, υπερήχων και γυροσκόπιο. Η προκριματική φάση δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους και μόνο, κάθε 2 εβδομάδες συγκεντρώνουν 2 βαθμούς. Μετά το πέρας των 6 δεκαπενθήμερων δραστηριοτήτων, όσοι μαθητές συγκεντρώσουν περισσότερους από 8 βαθμούς, προκρίνονται στην τελική φάση του online διαγωνισμού.

Οι 6 δεκαπενθήμεροι διαδικτυακοί διαγωνισμοί θα γίνουν τις εξής ημερομηνίες:

 • 1η δοκιμασία: 5 Δεκεμβρίου 2020
 • 2η δοκιμασία: 19 Δεκεμβρίου 2020
 • 3η δοκιμασία: 9 Ιανουαρίου 2021
 • 4η δοκιμασία: 23 Ιανουαρίου 2021
 • 5η δοκιμασία: 6 Φεβρουαρίου 2021
 • 6η δοκιμασία: 20 Φεβρουαρίου 2021

 

 • Εκπαιδευτείτε στο TRIK Studio από τον STEM Education (για μαθητές)

Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το το πρόγραμμα.

Η χώρα μας και όλος ο Ελληνισμός, θα εορτάσει πανηγυρικά τη φετινή χρονιά, την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ένα γεγονός μεγίστης σημασίας όχι μόνο για τους απανταχού Έλληνες αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το έθνος μας, ήταν το πρώτο στην παγκόσμια ιστορία που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι σε μια αυτοκρατορία, κατορθώνοντας την εθνική του ανεξαρτησία.

Η τελική φάση του διαγωνισμού RoboMarathon ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί την άνοιξη. Αποδίδοντας επομένως κατά το ελάχιστο, ένα φόρο τιμής στην ιστορία των προγόνων μας,  η θεματολογία των προκλήσεων της τελικής φάσης του διαγωνισμού, θα είναι εμπνευσμένη από σημαντικές ιστορικές στιγμές της ένδοξης Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η προκριματική φάση του διαγωνισμού ολοκληρώνεται το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου. Οι ομάδες που συμμετείχαν τουλάχιστον σε 4 από τις 6 προκριματικές δοκιμασίες, προκρίνονται στην τελική φάση.

Χρονοδιάγραμμα τελικής φάσης RoboMarathon

Κυριακή 14 Μαρτίου και ώρα 11.00-14.00:

Θα διεξαχθεί online προσομοίωση του Μεγάλου Τελικού. Η προσομοίωση θα είναι προαιρετική και χωρίς αξιολόγηση, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών στη διαδικασία και στο ύφος των θεμάτων.

Κυριακή 28 Μαρτίου και ώρα 11.00-14.00:

Θα διεξαχθεί online ο Μεγάλος Τελικός. Τα θέματα δε θα είναι γνωστά και η αποστολή τους θα γίνει μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων Telegram.

Διαβάστε αναλυτικότερα τη Διαδικασία Διεξαγωγής της Τελικής Φάσης.

Έντυπο Γονικής Συγκατάθεσης

Η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των portfolios για την έκτη και τελευταία δοκιμασία της προκριματικής φάσης είναι το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021. Για να στείλετε τα αρχεία πρέπει να φτιάξετε ένα φάκελο zip που να περιλαμβάνει το πρόγραμμα και την απάντηση στη θεωρητική ενότητα της δοκιμασίας και να τον ανεβάσετε στη φόρμα εγγραφής σας.

Παρακάτω θα βρείτε την περιγραφή της πρόκλησης και την πίστα για το κάθε ηλικιακό γκρουπ ξεχωριστά.

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 1ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ 

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 2ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο PDF πατώντας εδώ.

Κατεβάστε στην πίστα εδώ.

Η πρώτη δοκιμασία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020. Παρακάτω θα βρείτε την περιγραφή της πρόκλησης και την πίστα για το κάθε ηλικιακό γκρουπ.

 

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 1ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ.

 

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 2ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ.

 

Η δεύτερη δοκιμασία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020.Παρακάτω θα βρείτε την περιγραφή της πρόκλησης και την πίστα για το κάθε ηλικιακό γκρουπ.

 

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 1ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ.

 

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 2ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ.

 

Η τρίτη δοκιμασία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 09 Ιανουαρίου 2021. Παρακάτω θα βρείτε την περιγραφή της πρόκλησης και την πίστα για το κάθε ηλικιακό γκρουπ.

 

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 1ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ.

 

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 2ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ.

 

Η τέταρτη δοκιμασία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021. Παρακάτω θα βρείτε την περιγραφή της πρόκλησης και την πίστα για το κάθε ηλικιακό γκρουπ.

 

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 1ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ.

 

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 2ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ.

 

Η πέμπτη δοκιμασία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 06 Φεβρουαρίου 2021. Παρακάτω θα βρείτε την περιγραφή της πρόκλησης και την πίστα για το κάθε ηλικιακό γκρουπ.

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 1ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ.

 

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης για το 2ο group.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο πατώντας εδώ.

Κατεβάστε την πίστα εδώ.

Δείτε τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμασίας.

Αποτελέσματα 1ο group

Αποτελέσματα 2ο group

Επίσης μπορείτε να δείτε και το βίντεο που αποτυπώνει τη δουλειά των παιδιών.

Δείτε τα αποτελέσματα της δεύτερης δοκιμασίας.

Αποτελέσματα 1ο group.

Αποτελέσματα 2ο group.

Επίσης μπορείτε να δείτε και το βίντεο που αποτυπώνει τη δουλειά των παιδιών.

Δείτε τα αποτελέσματα της τρίτης δοκιμασίας.

Αποτελέσματα 1ο group.

Αποτελέσματα 2ο group.

Δείτε τα αποτελέσματα της τέταρτης δοκιμασίας.

Αποτελέσματα 1ο group.

Αποτελέσματα 2ο group.

Δείτε τα αποτελέσματα της πέμπτης δοκιμασίας.

Αποτελέσματα 1ο group.

Αποτελέσματα 2ο group.

Δείτε τα αποτελέσματα της έκτης δοκιμασίας.

Αποτελέσματα 1ο group.

Αποτελέσματα 2ο group.

Δείτε τα αποτελέσματα της προσομοίωσης του τελικού. 

Αποτελέσματα 1ο group.

Αποτελέσματα 2ο group.

Δείτε τις ομάδες που προκρίνονται στην τελική φάση:

Group 1

Group 2

Group A

 

Στο πρώτο group έγινε μεγάλη μάχη για την 1η θέση. Γι’ αυτό και κρίθηκε σωστό από τους κριτές να λάβουν τη 1η θέση δύο ομάδες, καθώς και οι δύο έλυσαν όλα τα θέματα στον ίδιο χρόνο.

 

Στον παρακάτω πίνακα δείτε την κατάταξη των 3 πρώτων ομάδων.

[ninja_tables id=”26568″]

 

Δείτε την κατάταξη όλων των ομάδων εδώ.

 

 

Group B

Στον παρακάτω πίνακα δείτε την κατάταξη των 3 πρώτων ομάδων.

[ninja_tables id=”26573″]

 

Δείτε την κατάταξη όλων των ομάδων εδώ.

Προαιρετικές Συμμετοχές

Νηπιαγωγείο

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα γιορτάζει και τιμά τα 200 χρόνια της επανάστασης από το 1821. Στο πλαίσιο αυτό σας προτρέπουμε να δημιουργήσετε ομάδες στα νηπιαγωγεία σας, να εξιστορήσετε τα γεγονότα (τοπικής) ιστορίας και να εξηγήσετε με τον τρόπο που γνωρίζετε πολύ καλά στα παιδιά, τι έγινε το 1821. Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε τεχνολογία επιδαπέδιων ρομπότ διαθέτετε ή επιθυμείτε. Ενδεχομένως το ρομποτάκι σας, σε μια πίστα που θα δημιουργήσετε εσείς, να ξεκινάει από την αφετηρία (1821), να ακολουθεί μια διαδρομή με σημαντικές στιγμές της επανάστασης και να τερματίζει στο ιστορικό γεγονός το οποίο θέλετε να αναδείξετε (ενδεικτικά η έξοδος του Μεσολογγίου).

Καλείστε να δημιουργήσετε ένα βίντεο το οποίο θα αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι Youtube του WRO Hellas (απαραίτητη η εγγραφή σας στο κανάλι) για να ψηφίσει το κοινό τα αγαπημένα του. 

Εφόσον η λήψη γίνει με κινητό, ενδείκνυται το φορμάτ 16:9, δηλαδή πλαγιαστό το κινητό και όχι όρθιο.

Τα αρχεία (βίντεο και μία σύντομη περιγραφή) θα τα ανεβάσετε σε ένα κοινόχρηστο φάκελο σε κάποιο drive και στη συνέχεια θα κοινοποιήσετε το σύνδεσμο του drive στο [email protected].

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης και των κανόνων.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο pdf  πατώντας εδώ.

Στον παρακάτω πίνακα δείτε την κατάταξη των 3 πρώτων ομάδων που προέκυψαν από τη ψηφοφορία του κοινού.

[ninja_tables id=”26629″]

 

Ειδικά Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

[ninja_tables id=”26630″]

Καλλιτεχνικός διαγωνισμός με Python

Η κατηγορία αυτή απευθύνεται σε μαθητές και φοιτητές ηλικίας : 15-21 ετών.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της ευρωπαϊκής ιστορίας του 19ου αιώνα, καθώς ήταν η αφετηρία για τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Με αφορμή την επανάσταση του 1821 σχεδιάστηκαν διάφοροι πίνακες με στιγμές και προσωπογραφίες από ηγετικές μορφές της Ελληνικής επανάστασης. Αυτή είναι και η ιδεα για αυτόν τον διαδικτυακό διαγωνισμό.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αποκτήσουν οι μαθητές δεξιότητες προγραμματισμού χρησιμοποιώντας την γλώσσα Python.

Σε αυτόν τον διαγωνισμό θα χρειαστεί μέσω της βιβλιοθήκης turtle της python να γράψετε ένα πρόγραμμα το οποίο θα σχεδιάζει μια εικόνα η οποία να είναι σχετική με την Επανάσταση του 1821.

Καλείστε να δημιουργήσετε ένα βίντεο το οποίο θα αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι Youtube του WRO Hellas (απαραίτητη η εγγραφή σας στο κανάλι) για να ψηφίσει το κοινό τα αγαπημένα του. 

Εφόσον η λήψη γίνει με κινητό, ενδείκνυται το φορμάτ 16:9, δηλαδή πλαγιαστό το κινητό και όχι όρθιο.

Τα αρχεία (βίντεο και μία σύντομη περιγραφή) θα τα ανεβάσετε σε ένα κοινόχρηστο φάκελο σε κάποιο drive και στη συνέχεια θα κοινοποιήσετε το σύνδεσμο του drive στο [email protected].

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης και των κανόνων.

Κατεβάστε το σχετικό αρχείο pdf  πατώντας εδώ.

Στον παρακάτω πίνακα δείτε την κατάταξη των 3 πρώτων ομάδων που προέκυψαν από τη ψηφοφορία του κοινού.

[ninja_tables id=”26625″]

 

Βραβεία Κριτικής Επιτροπής

[ninja_tables id=”26627″]

Βραβεία

Η Διερευνητική Μάθηση επίσημος προμηθευτής των διαγωνισμών WRO Hellas, χορηγεί τα βραβεία του Διαδικτυακού Πανελλήνιου Διαγωνισμού “Ελλάδα 2021” για τους πρώτους σε κάθε κατηγορία:

Παράλληλη κατηγορία Γυμνασίου & Λυκείου: «Δίαθλο+1»

Η πιλοτική αυτή κατηγορία προσκαλεί τους μαθητές να κατασκευάσουν ρομποτικούς αθλητές που θα φέρουν εις πέρας ένα δοσμένο δίαθλο, καθώς επίσης να εμπνευστούν ένα τρίτο, δικό τους ρομποτικό «άθλημα».

Το αναλυτικό PDF με την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας θα αναρτηθεί άμεσα.

Ενδεικτικά, διαβάστε το σχετικό αρχείο PDF του περσινού διαγωνισμού (2019) πατώντας εδώ.

Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Επίσημος προμηθευτής εξοπλισμού για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι η Διερευνητική Μάθηση. Για τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς WRO Hellas η Διερευνητική Μάθηση προσφέρει ειδική έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας STEM Club.

Φόρμα Εγγραφής