Βόλτα με Αλγόριθμους

coding

O STEM Education προσφέρει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας την ευκαιρία να δημιουργήσουν τους πρώτους τους αλγόριθμους!

Με το νέο αυτό πρόγραμμα θέλουμε να θέσουμε γερές βάσεις από πολύ μικρή ηλικία στην κατανόηση εννοιών προγραμματισμού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που θα δώσουν στα παιδιά κίνητρα για να αγαπήσουν τη μάθηση.

Κάθε μάθημα είναι μια διαφορετική ιστορία – πρόκληση, που λειτουργεί σαν αφορμή για τα παιδιά ώστε να λύσουν ένα πρόβλημα προγραμματίζοντας με κατάλληλο τρόπο το ρομπότ. Στη συνέχεια, η ομάδα των μαθητών δημιουργεί τη δική της μοναδική ιστορία, την οποία στη συνέχεια απεικονίζει με τη μορφή πίστας.

Θα μπορέσει το πυροσβεστικό όχημα – robot να σβήσει τη φωτιά και να σώσει τα ζώα;

Ποια διαδρομή πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει εγκαίρως στο προορισμό του;

Θα μπορέσει να λύσει μαθηματικούς γρίφους;

Θα μπορέσει να συλλέξει ίδιο χρώμα κύβων, να βρει το σωστό αριθμό και να φτάσει στο αποτέλεσμα που αναζητούμε;

Τα παραπάνω αποτελούν ζητήματα προς επίλυση μέσα από τον προγραμματισμό. Τα παιδιά μέσα από την εμπλοκή τους σε αυτά και παρόμοια άλλα σενάρια, θα αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων μέσα από ορθολογικά συγκεκριμένα βήματα. Θα μάθουν να αναλύουν, να κατανοούν σε βάθος το πρόβλημα, να προτείνουν λύσεις και  να επιλέγουν τη σωστότερη, να σχεδιάζουν τον τρόπο δράσης και να ενεργούν. Με τον καινοτόμο τρόπο σκέψης και την κριτική ικανότητα που θα αποκτήσουν σε συνδυασμό με το συνεργατικό πνεύμα θα είναι ικανά να αντιμετωπίζουν δυσκολίες με αυτοπεποίθηση και εσωτερικά κίνητρα μάθησης.

Με τον όρο αλγόριθμο νοείται η συγκεκριμένη σειρά από βήματα και ενέργειες που ακολουθούμε προκειμένου να ολοκληρώσουμε μία εργασία. Λαμβάνοντας υπόψιν τον ορισμό αυτόν, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της εκμάθησης δεξιοτήτων που σχετίζονται με τον προγραμματισμό  ήδη από την προσχολική ηλικία.

Ας προγραμματίσουμε λοιπόν!

Το Kids First Coding & Robotics είναι συμβατό με τους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής του WRO Hellas!


Αυτό το χαριτωμένο ρομπότ με μορφή σάντουιτς διδάσκει τον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και αναπτύσσει δεξιότητες STEM σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Δεν απαιτεί χρήση tablet, ή υπολογιστή για τον προγραμματισμό του. Τα προγράμματα δημιουργούνται απλά, με  μια σειρά από κάρτες εντολών που δημιουργούν το αλγοριθμικό «μονοπάτι». Πάνω στην πίστα, το ρομπότ κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ενεργοποιεί μηχανισμούς, ανάβει τα φώτα LED, αναπαράγει ήχους και ανταποκρίνεται σε διαφορετικές κάρτες ενεργειών.

Το Kids First Coding & Robotics διδάσκει επίσης φυσική, μηχανική και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων μέσω μιας σειράς μαθημάτων κατασκευής και προγραμματισμού.  Για το λόγο αυτό, το Kids First Coding & Robotics επιλέχθηκε από τον WRO Hellas, ως προτεινόμενος εξοπλισμός για την πρώτη πιλοτική Εκπαιδευτική Δράση STEAM Νηπιαγωγείου: «Μια βόλτα στην πόλη μου», όπου τα παιδιά του Νηπίου θα φτιάξουν τον πρώτο τους αλγόριθμο και θα παρουσιάσουν την πόλη τους με έναν απλό τρόπο, αναπτύσσοντας παράλληλα τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.


Σκοπός προγράμματος

Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο να καλλιεργήσει βασικές δεξιότητες προγραμματισμού μέσα από δραστηριότητες ευχάριστες, με παιγνιώδη χαρακτήρα. Επίσης, στοχεύουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλήματος και συνεργασίας σε ομάδες.

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Μαθητές νηπιαγωγείου
  • Αριθμός μαθημάτων: 30 μαθήματα
  • Διάρκεια: 60′
  • Αριθμός συμμετεχόντων: 12 μαθητές

 Θεματικές Ενότητες


 Ενότητα 1η: Γνωριμία, βασικές λειτουργίες

 Ενότητα 2η: Αλγόριθμοι

 Ενότητα 3η: Αρχές κωδικοποίησης

 Ενότητα 4η: Κατασκευαστικές τεχνικές

 Ενότητα 5η: Σύνδεση με το διαγωνισμό

Lesson tags: 1. Νηπιαγωγείο, Coding
Back to: Coding

3 Comments

  1. Ιωάννα Παπακώστα
  2. kapageridou sofia
  3. Ιωάννα Παπακώστα
    10 Ιουλίου, 2019

    H κόρη μου που φέτος (σχολικό έτος 2019-2020) θα πάει στο νηπιαγωγείο, πέρσυ είχε παρακολουθήσει στο κέντρο σας το πρόγραμμα Λιλιπούτιοι Μηχανικοί. Φέτος μας ενδιαφέρει να παρακολουθήσει το Kids First Coding & Robotics με προτεινόμενη ημερα παρακολούθησής του Δευτέρα ή Τετάρτη (αν υφίσταται η δυνατότητα επιλογής ημέρας).

  4. kapageridou sofia
    10 Σεπτεμβρίου, 2019

    χαιρετε!! η κορη μου ειναι 5.5 ετων .με ενδιαφερει να παρακολουθησει το kinds first coding k robotics
    η μερα που μας βολευει ειναι η δευτερα στο νεο σας χωρο στην νεστορος τυπα -θεσσαλονικη

    • STEM Education
      13 Σεπτεμβρίου, 2019

      Επικοινωνήστε με το Κέντρο STEM Education στη Θεσσαλονίκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *