STEM Alive

Προγράμματα STEM Education

Στόχος των προγραμμάτων του STEM Education είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ανθρώπων, που χρησιμοποιώντας στοιχεία από όλες τις θετικές επιστήμες, σε συνδυασμό μεταξύ τους, να αποκτήσουν την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα (problem solvers) και να συμμετέχουν με αξιώσεις στον μελλοντικό ψηφιακό κόσμο που διαμορφώνεται με ταχύτατο ρυθμό. Στα Προγράμματα STEM Education η δημιουργία θα στηρίζεται στο Εμείς και όχι στο Εγώ, η φαντασία και η ανάπτυξη ικανοτήτων θα δημιουργεί τα νέα προϊόντα, η βιωματική κατανόηση των Φυσικών Επιστημών θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης του αιώνα που διανύουμε.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα μας στηρίζονται στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης STEM και αναπτύσσονται  γύρω από δυο πυλώνες, αυτόν της Τεχνολογίας και αυτόν του Προγραμματισμού.

Προσχολική ηλικία

Βόλτα με Αλγόριθμους

Νηπιαγωγείο, Δημοτικό
O STEM Education προσφέρει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας την ευκαιρία να δημιουργήσουν τους πρώτους τους αλγόριθμους! Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βόλτα με Αλγόριθμους» θέλουμε να θέσουμε γερές βάσεις από πολύ μικρή ηλικία στην κατανόηση εννοιών προγραμματισμού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που θα δώσουν στα παιδιά κίνητρα για να θέλουν να μάθουν όλο και περισσότερα.

Κατασκευάζω τον κόσμο μου

Προνήπιο
Γίνετε Μικροί Επιστήμονες, δημιουργήστε υπέροχες κατασκευές και ανακαλύψτε τον κόσμο γύρω σας! Με το πρόγραμμα «Κατασκευάζω τον κόσμο μου» τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την ανακαλυπτική σκέψη και μάθηση μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες.

Ο Θαλής και η Mέλισσα

Νηπιαγωγείο
Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Θαλής και η Mέλισσα» τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα γνωρίσουν τον κόσμο των Μαθηματικών παίζοντας με τη μέλισσα Beebot. Μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες θα γνωρίσουν έννοιες όπως η ομαδοποίηση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα μοτίβα, η ταξινόμηση, η ισορροπία, η ισότητα, τα σχήματα αλλά και χωροχρονικές έννοιες όπως ο προσανατολισμός, οι συντεταγμένες και οι μετρήσεις του μήκους.

Μοχλοί & Σύνδεσμοι

Νηπιαγωγείο
Το TechCard είναι ένα απλό σύστημα κατασκευής ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε σχολεία. Χρησιμοποιεί απλά υλικά και συστατικά ώστε οι μαθητές να μπορούν να κατανοήσουν την αρχή λειτουργίας της κάθε κατασκευής.

Βόλτα με Αλγόριθμους

Νηπιαγωγείο, Δημοτικό
O STEM Education προσφέρει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας την ευκαιρία να δημιουργήσουν τους πρώτους τους αλγόριθμους! Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βόλτα με Αλγόριθμους» θέλουμε να θέσουμε γερές βάσεις από πολύ μικρή ηλικία στην κατανόηση εννοιών προγραμματισμού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που θα δώσουν στα παιδιά κίνητρα για να θέλουν να μάθουν όλο και περισσότερα.

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί

Νηπιαγωγείο
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί» είναι σχεδιασμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου. Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο των Θετικών  Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής.

Δημοτικό

Ο δρόμος αυτός εμβαθύνει στην μηχανική και στους νόμους της. Χρησιμοποιεί στις δραστηριότητες ως παραδείγματα σύγχρονες τεχνολογικές κατασκευές και αναλύει την εξέλιξή τους από το παρελθόν έως σήμερα. Το πρόγραμμα ξεκινάει διδάσκοντας στα παιδιά το κεφάλαιο των απλών μηχανών το οποίο είναι και η βάση του τομέα μηχανικής φυσικής και εξελίσσεται εισάγοντας θεμελιώδεις αρχές μετάδοσης κίνησης, ανάλυσης δυνάμεων και κινηματικής σωμάτων. Στον δρόμο αυτό αρχικά δίνουμε κίνηση στις μηχανικές κατασκευές χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά κυκλώματα και ανθρώπινο έλεγχο και στη συνέχεια εισάγουμε ομαλά ηλεκτρονικούς αυτοματισμούς, αισθητήρες και προγραμματισμό προκειμένου να δημιουργηθούν αυτόματες κατασκευές. Η φαντασία, η δημιουργικότητα και οι γνώσεις των παιδιών αναπτύσσονται καθώς δίνουν κατασκευαστικές λύσεις σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μέσω των δραστηριοτήτων. Τα παιδιά αποκτούν ικανότητες συνεργασίας, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική (WeDo)

Γ, Δ Δημοτικού
Το πρόγραμμα Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές του δημοτικού.

Εκπαιδευτική Ρομποτική (WeDo – Scratch)

Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού
Το πρόγραμμα Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική (WeDo – Scratch) είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές του δημοτικού.

Απλές Μηχανές

Α, Β Δημοτικού
Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Απλές Μηχανές» δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους, τα παιδιά μαθαίνουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει στη φύση, πως λειτουργεί κάτι ή που χρησιμεύει μια συσκευή. Μέσα από τη συνεργασία οι μικροί μηχανικοί αξιοποιούν τις δεξιότητές τους, κατασκευάζοντας απλά μοντέλα και μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των μηχανισμών (γρανάζια, τροχαλίες, μοχλοί) που συναντούν στο περιβάλλον τους.

Σύνθετες Ηλεκτρικές Μηχανές

Β, Γ Δημοτικού
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σύνθετες Ηλεκτρικές Μηχανές» οι μαθητές οπλισμένοι με τα κατάλληλα εφόδια οι μικροί μηχανικοί είναι έτοιμοι να σκεφθούν ως μηχανικοί και να κατασκευάσουν σύνθετες μηχανές στη κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων στην υπηρεσία του ανθρώπου. Με τη χρήση tablet δίνουμε εντολές στην κατασκευή μας να εκτελέσει συγκεκριμένες δράσεις και με τη χρήση αισθητήρων μπορούμε να χτίσουμε τους πρώτους μας αυτοματισμούς, ώστε η κατασκευή μας να αντιδρά σε ερεθίσματα από το περιβάλλον.

Ο δεύτερος δρόμος μέσω του παιχνιδιού εισάγει νωρίς τα παιδιά στην αλγοριθμική σκέψη και λογική, το πρόγραμμα εμβαθύνει σε θέματα φυσικής και εξοικειώνει τα παιδιά με τους ηλεκτρονικούς επεξεργαστές βασιζόμενο στην δημιουργία ευφυών ηλεκτρομηχανικών κατασκευών. Στόχος είναι η δημιουργία ανθρώπων ικανών να συνεργάζονται και να μετέχουν στην σύγχρονη τεχνολογία με τρόπο όχι παθητικό αλλά ενεργό και χρήσιμο. Τα παιδιά μέσω των δραστηριοτήτων αποκτούν γνώσεις προγραμματισμού, μηχανικής, και ηλεκτρονικής. Οι δραστηριότητες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να διδάσκουν σε βάθος την αντίστοιχη ύλη του σχολικού αναλυτικού προγράμματος. Ο προγραμματισμός εισάγεται ομαλά με την χρήση απλών αλγορίθμων και λογικών διαγραμμάτων και αργότερα θεμελιώνεται σε περιβάλλον προγραμματισμού MIT Scratch σε συνδυασμό με σύγχρονες πλατφόρμες επεξεργαστών όπως το BBC Micro:bit και το Arduino. Τα παιδιά ασκούνται στην αλγοριθμική λογική και κατανοούν τους φυσικούς νόμους σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και δημιουργικότητας.

Ρομπότ, ο Φίλος μου και Συνεργάτης

Α, Β Δημοτικού
O STEM Education προσφέρει στα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να “κωδικοποιήσουν” τις πρώτες τους λειτουργικές κατασκευές!

Microbit -Scratch

Ε, ΣΤ Δημοτικού & Γυμνάσιο
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Microbit -Scratch» είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές του Γυμνασίου και βασισμένο στη μεθοδολογία STEM. Τα παιδιά μέσω των δραστηριοτήτων θα διδαχθούν βασικές αρχές φυσικής και ηλεκτρονικών που οι αισθητήρες χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τον φυσικό κόσμο.

“Το STEM είναι ένα ταξίδι μέσα από τις κατασκευές στον κόσμο της Τεχνολογίας, της Επιστήμης, των Μαθηματικών και της Τέχνης.”

STEAM World: Χτίζω τον κόσμο

Δημοτικό A’ & B’ Δημοτικού
Με το εκπαιδευτικό υλικό TechCard οι μικροί μαθητές γνωρίζουν τις απλές μηχανές και δημιουργούν απλές κατασκευές με συνδέσμους και μοχλούς! Εξερευνούν και ανακαλύπτουν το λόγο που διαφορετικά υλικά χρησιμοποιούνται για διαφορετικές διεργασίες και πως τα υλικά διαμορφώνονται για να γίνουν πιο στιβαρά!

STEAM World: Χορεύοντας με τις δυνάμεις

Δημοτικό Β’ & Γ’ Δημοτικού
Το εκπαιδευτικό υλικό TechCard έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη διδασκαλία της Τεχνολογίας στα Δημοτικά Σχολεία. Mε απλά υλικά τα παιδιά θα σχεδιάζουν και θα κατασκευάζουν λειτουργικά μοντέλα μηχανών και μέσα από το παιχνίδι θα ανακαλύψουν βασικές αρχές της Αρχιτεκτονικής, της Μηχανικής και των Φυσικών Επιστημών.

STEAM World: Δαμάζω την ενέργεια

Δημοτικό Γ’ & Δ’ Δημοτικού
Το εκπαιδευτικό υλικό TechCard έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη διδασκαλία της Τεχνολογίας στα Δημοτικά Σχολεία και χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία 20 χρόνια σε προγράμματα σπουδών Επιστήμης και Μαθηματικών.

Φυσικός ή Φυσικός Μηχανικός;

Γ, Δ, Ε Δημοτικού
Ο κόσμος που μας περιβάλει και παρατηρούμε, ο μικρόκοσμος που μας αποκαλύπτουν τα μικροσκόπια, ο μακρινός κόσμος των άστρων που μελετάμε με τα τηλεσκόπια, τα πάντα υπακούουν σε κανόνες.  Η προσπάθεια μας είναι να μελετήσουμε τους νόμους της Φυσικής ώστε να μπορούμε να τα κατανοήσουμε.

Αυτοπεποίθηση - Εφευρετικότητα - Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα

SPIKE™ Prime

E, ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο
The LEGO® Education SPIKE™ Prime είναι ο ολοκαίνουριος τρόπος να ωθήσουμε τους μαθητές στην ενασχόληση με το STEAM και την εκπαιδευτική ρομποτική, βοηθώντας τους να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους μέσα από τη γνώση .Οι μαθητές ηλικίας 11-15 ετών γνωρίζουν το STEAM και την εκπαιδευτική ρομποτική, κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας διασκεδαστικά ρομπότ και έξυπνες συσκευές! Το SPIKE Prime ενισχύει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών καθώς και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία όπου μαθαίνουν μέσα απ’ το παιχνίδι.

Διαβάστε περισσότερα…

Γυμνάσιο - Λύκειο

Φυσική ‘Α Γυμνασίου

Α’ Γυμνασίου
Το πρόγραμμα μέσω των δραστηριοτήτων του φέρνει τους μαθητές σε επαφή με τις βασικότερες έννοιες της φυσικής, διδάσκει τον τρόπο μέτρησης των θεμελιωδών φυσικών μεγεθών και την επιστημονική μεθοδολογία πειραματικής έρευνας.

Detective C.S.I.

Γυμνάσιο
Το πρόγραμμα Detective C.S.I. είναι εργαστήρια όπου οι μαθητές θα εργασθούν όπως και οι σύγχρονοι ερευνητές στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Θα κατανοήσουν τις βασικές αρχές της εγκληματολογικής έρευνας που στηρίζονται κυρίως στις επιστήμες της Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Νανοτεχνολογία

Γυμνάσιο
Το πρόγραμμα Νανοτεχνολογία είναι ένα εργαστήριο σύντομης διάρκειας όπου οι μαθητές θα ανακαλύψουν έναν καινούριο κόσμο τον νάνο-κόσμο.

Από το Ήλεκτρο στο Τρανσίστορ

Γυμνάσιο
Το πρόγραμμα Από το Ήλεκτρο στο Τρανσίστορ είναι ένα εργαστήριο σύντομης διάρκειας, όπου οι μαθητές διδάσκονται τα βασικά ηλεκτρονικά στοιχεία και τη χρήση τους σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο. Έναρξη: Ιανουάριος 2021

Εκπαιδευτική Ρομποτική (Mindstorms EV3)

Γυμνάσιο, Λύκειο
Το πρόγραμμα Εκπαιδευτική ρομποτική με LEGO Mindstorms  είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές γυμνασίου & Λυκείου. Η εμπλοκή στην ομαδική δραστηριότητα κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου και πολύπλοκου ρομπότ τους βοηθά να απελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμή τους και παράλληλα να κατανοήσουν εμπειρικά τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τα φυσικά μεγέθη με συναρπαστικό τρόπο. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν χωρισμένοι σε ομάδες πραγματικά ρομπότ θα τα προγραμματίσουν και θα αντιληφθούν στη πράξη πως οι αισθητήρες “κυβερνούν” τα μοτέρ μέσω του προγραμματισμού

Microbit με MicroPython

Γυμνάσιο
Σε αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές προγραμματίζουν με Python (MuEditor-MicroPython) πραγματικούς αισθητήρες μέσω ενός μικροελεγκτή – υπολογιστή τσέπης το BBC micro:bit.

Αγωνιστική εκπαιδευτική ρομποτική

Αγωνιστική Εκπαιδευτική Ρομποτική

Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα