Γίνομαι Γεωμέτρης Μηχανικός

Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν τη γεωμετρία για να δημιουργήσουν αισθητικά ευχάριστα κτίρια. Η γεωμετρία χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των αναλογιών, των αποστάσεων και των γωνιών, καθώς και για τη δημιουργία σχεδίων και μοντέλων. Ο αρχαίος Ρωμαίος αρχιτέκτονας Marcus Vitruvius προτείνει τέτοιους κανόνες για την αρχιτεκτονική στο διάσημο De Architectura του, ή δέκα βιβλία για την αρχιτεκτονική. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν τη χρήση της γεωμετρίας για τη δημιουργία σταθερών, συμμετρικών και αισθητικά ευχάριστων κτιρίων.

Η γεωμετρία σχηματίζει όλα τα κτίρια, ανεξάρτητα από το πόσο μεγαλοπρεπή ή ταπεινά είναι. Οι ειδικοί λένε ότι όταν αναγνωρίζουμε τις γεωμετρικές αρχές και βασιζόμαστε σε αυτές, δημιουργούμε εμπνευσμένες κατασκευές. Ίσως αυτή είναι η ιδέα πίσω από τη συνειδητή χρήση των γεωμετρικών δομών που έκανε ο Le Corbusier για το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Σκοπός του εργαστηρίου «Γίνομαι γεωμέτρης μηχανικός» είναι η εξερεύνηση των βασικών αρχών της γεωμετρίας μέσα από τη μελέτη και κατασκευή κτιρίων, με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σκέψης, δημιουργικότητας, προβληματισμού και συνεργατικότητας των μαθητών ηλικίας 10 ετών.

Με το εργαστήριο αυτό, οι μαθητές αρχικά μελετούν τα βασικά επίπεδα γεωμετρικά σχήματα και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν ως δομικές μονάδες για να πειραματιστούν και να κατασκευάσουν σύνθετα επίπεδα σχήματα. Ακολούθως «διπλώνουν» τα σχήματα αυτά για να δημιουργήσουν τρισδιάστατες δομές και στη συνέχεια μοντέλα κτιρίων.

Το Geometric building kit της Gigo είναι ένα κατάλληλο kit δομικών υλικών που θα βοηθήσει τους μαθητές να μελετήσουν τις γεωμετρικές δομές των κτιρίων και να πειραματιστούν με την δημιουργία ανάλογων δομών.

Διάρκεια Προγράμματος: 5 ώρες/ σχολείο.

Τιμή: 80€ ανά 60′

Lesson tags: Engineering-Εργαστήρια Δεξιοτήτων