- Κατασκευή καταπέλτη με ξυλάκια
Θα μάθουμε πώς λειτουργούν οι μοχλοί, πώς επηρεάζει το μήκος του μοχλού στο πόσο μακριά θα πεταχτεί το βάρος και θα κάνουμε διαγωνισμό ποιος μπορεί να πετύχει το στόχο του. Γνωρίζετε ότι ο πρώτος μοχλός κατασκευάστηκε στην Αρχαία Ελλάδα από τον Αρχιμήδη; Εκτός από αυτό, θα δούμε πώς εξελίχθηκε ο μοχλός στην πορεία των χρόνων.
- Κατασκευή οχήματος με ανάπτυγμα χαρτιού
Κόβοντας, διπλώνοντας και κολλώντας χαρτόνια θα σχεδιάσουμε τρισδιάστατα σχήματα για να δημιουργήσουμε ένα όχημα (σκελετός και ρόδες) με ρόδες που γυρίζουν. Θα δούμε πόσο σημαντικά είναι τα μαθηματικά και το να μετράμε σωστά τις διαστάσεις που χρειαζόμαστε.
Γιατί είναι σημαντικές οι γέφυρες; Πώς μπορούμε να κάνουμε μια γέφυρα πιο σταθερή; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα θεμέλια και πόσο το σχήμα της; Αυτά και άλλα πολλά θα μελετήσουμε καθώς θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τη δική μας γέφυρα που θα ενώνει δύο θρανία. Όταν το καταφέρουμε θα το παρουσιάσουμε στους συμμαθητές μας.
Ο Νεύτωνας ήταν ένας πολύ σημαντικός επιστήμονας, που, εκτός των άλλων, μελέτησε τα χρώματα, φτιάχνοντας ένα δίσκο. Αυτόν το δίσκο θα ετοιμάσουμε κι εμείς, και θα τον γυρίσουμε με μια σβούρα που θα κατασκευάσουμε με ξυλάκια. Θα σημειώσουμε τις παρατηρήσεις μας και θα τις μοιραστούμε με τους συμμαθητές μας.
Ξέρετε ότι υπάρχουν τρία βασικά χρώματα από τα οποία προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα; Αυτό θα κάνουμε κι εμείς, αφού μετρήσουμε προσεκτικά τις ποσότητες που θέλουμε να αναμείξουμε μεταξύ τους. Και αφού τα φτιάξουμε, θα τα αναλύσουμε ξανά στα αρχικά τους χρώματα!
- Καταστάσεις της ύλης – Μέτρηση θερμοκρασίας
Με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού θα μελετήσουμε τις τρεις καταστάσεις της ύλης για το νερό, θα μετρήσουμε τη θερμοκρασία σε κάθε φάση, θα δημιουργήσουμε μείγματα και θα καταγράψουμε τις παρατηρήσεις μας. Στο τέλος, θα συζητήσουμε τα συμπεράσματά μας.
Όλη μας η ζωή είναι βασισμένη στην ηλεκτρική ενέργεια. Εδώ θα φτιάξουμε το πρώτο μας κύκλωμα, και θα μελετήσουμε τα αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Πειράματα στατικού ηλεκτρισμού
Θα χρησιμοποιήσουμε απλά υλικά και θα τα ηλεκτρίσουμε. Θα δούμε νερό να στρίβει, ζάχαρη να αιωρείται, μπαλόνια να κολλάνε στον τοίχο και πολλά άλλα!
Πέρα από τα μαγνητάκια του ψυγείου, οι μαγνήτες έχουν πολλές άλλες εφαρμογές, τις οποίες θα γνωρίσουμε σε αυτό το μάθημα. Θα δούμε από τη μαγνητική πυξίδα, που βοήθησε τους μεγάλους εξερευνητές να βρουν το δρόμο τους, μέχρι μαγνητικά αντικείμενα που αιωρούνται στον αέρα!