Ένα ταξίδι στους μηχανισμούς και στον Da Vinci

Engineering

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ένα ταξίδι στους μηχανισμούς και στον Da Vinci είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές της Α’,  Β’ & Γ’ δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς μηχανικούς. Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο με μηχανικές κατασκευές του Da Vinci και τις αρχές λειτουργίας.

Με την ολοκλήρωση της προβολής ακολουθεί συζήτηση  με χαρακτήρα παιχνιδιού και τα παιδιά εξερευνούν έννοιες, φαινόμενα και βγάζουν συμπεράσματα για τον κόσμο γύρω τους. Τα παιδιά θα υλοποιήσουν μια αντίστοιχη κατασκευή  στην τάξη, η οποία θα επιβεβαιώνει την αρχή λειτουργίας της μηχανής στο βίντεο.

Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους, τα παιδιά μαθαίνουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει στη φύση, πως λειτουργεί κάτι ή που χρησιμεύει μια συσκευή. Μέσα από τη συνεργασία οι μικροί μηχανικοί αξιοποιούν τις δεξιότητές τους, θα κατασκευάσουν ένα απλό μοντέλο και έτσι μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των μηχανισμών που συναντούν στο περιβάλλον τους.

Το πρόγραμμα αυτό, φέρνει σε επαφή τα παιδιά με την πολύπλοκη επιστημονική και τεχνολογική ιδιοφυία του Da Vinci.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν την προσωπικότητά του, μέσα από την παρουσίαση ορισμένων κατασκευών του (Video) και θα αντιληφθούν τον εξαιρετικό συνδυασμό Φυσικής, Μαθηματικών, Τεχνολογίας και Engineering, που χρησιμοποιούσε στις πρωτοποριακές – για την εποχή τους- κατασκευές. Στη συνέχεια θα κατασκευάσουν μιά από αυτές και θα έχουν την εμπειρία της λειτουργίας της.

Ο «πολυεπιστήμονας» αυτός, αναγνωρίστηκε κυρίως σαν μεγάλος καλλιτέχνης στην εποχή του, αλλά όχι τόσο ως εφευρέτης,  λόγω του ότι οι περισσότερες θεωρίες και εφευρέσεις του παρέμειναν αδημοσίευτες, όσο ζούσε. Πολλές από αυτές στα επόμενα χρόνια αναπαράχθηκαν μέσα από τις λεπτομερείς σημειώσεις που κρατούσε.

Σχεδίασε το αλεξίπτωτο, ένα είδος πολυβόλου όπλου, το υποβρύχιο, ένα πρωτόλειο σύστημα πτήσης και ρομπότ και πολλά άλλα.

Με πρωτότυπες κατασκευές, βρίσκουμε εφαρμογές των απλών μηχανών (γρανάζια, τροχαλίες, μοχλοί, τριβή κεκλιμένο επίπεδο) στην καθημερινότητά μας και αναζητούμε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, σκεπτόμενοι ως αληθινοί μηχανικοί.

Η βιωματική μάθηση προσφέρει, με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο, γνώσεις εύκολα αντιληπτές και προτρέπει τα παιδιά να προσεγγίσουν και να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες και να εξερευνήσουν την κλίση τους σε αυτές.

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Μαθητές Α, Β, Γ Δημοτικού
  • Διάρκεια: 90

Σκοπός

Σύνδεση με το πανελλήνιο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με σκοπό οι μαθητές να κατανοήσουν έννοιες όπως συνεργατικότητα, υλοποίηση project, παρουσίαση , αξιολόγηση, αυτοματισμοί, προγραμματισμός

Διαθεματικές Ενότητες

· Φυσική: Τεχνολογία , Απλές Μηχανές Μετάδοση κίνηση Μοχλοί, Μετατροπές ενέργειας, Ηλεκτρισμός

· Μαθηματικά : Μετρήσεις, γραφικές παραστάσεις

· Προγραμματισμός: Scratch

· Δεξιότητες: Επίλυση προβλήματος, Αυτοπεποίθηση, Τεχνολογική ιστορία

Lesson tags: 2. Α Δημοτικού Εκδρομές, 3. Β Δημοτικού Εκδρομές, 4. Γ Δημοτικού Εκδρομές, Δημοτικό Επισκέψεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *