Από το Ήλεκτρο στο Τρανσίστορ

Electrical

Τα δομικά συστατικά της ύλης, οι φυσικοί νόμοι και οι διαδοχικές ιδέες φωτισμένων ανθρώπων ανά τους αιώνες δημιούργησαν τον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε. Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος θα κάνουμε με τα παιδιά ένα ταξίδι στην ιστορία, από τον 5ο αιώνα π.Χ. ώς σήμερα για να γνωρίσουν την εξέλιξη και τις αρχές λειτουργίας του ηλεκτρισμού του ηλεκτρομαγνητισμού και των ηλεκτρονικών
Μέσα από το ταξίδι αυτό θα ζήσουν την πορεία της ανθρωπότητας από το ήλεκτρο στον πρώτο λαμπτήρα πυρακτώσεως, από τον λαμπτήρα στις λάμπες Led και στα Laser και από την λάμπα Led στις σύγχρονες οθόνες τηλεοράσεων και κινητών.
Θα μάθουν πώς ο άνθρωπος δημιούργησε ηλεκτρικό ρεύμα, πώς ανακάλυψε την πρώτη μπαταρία και η πρώτη γεννήτρια, πώς η γεννήτρια λειτούργησε με ατμό και ορυκτά καύσιμα, με πυρηνικούς αντιδραστήρες, με το νερό των ποταμών, τα κύματα και τον άνεμο και πώς το ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε στα σπίτια μας.
Τέλος θα καταλάβουν πώς η ανακάλυψη του απλού διακόπτη ήταν η αρχή μιας πορείας εξέλιξης που οδήγησε στην δημιουργία της ψηφιακής λογικής, στην δημιουργία οικογενειών σύγχρονων επεξεργαστών και υπολογιστικών συστημάτων (Intel, AMD, ARM, Raspberry, Arduino, Micro:bit) και πρόσφατα κατέληξε στην δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.

Σκοπός προγράμματος

Ο στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία και η εξοικείωση με τον κόσμο του ηλεκτρομαγνητισμού και των ηλεκτρονικών που είναι κρυμμένος μέσα σε κάθε σύγχρονη συσκευή τεχνολογίας. Οι συσκευές αυτές βρίσκονται παντού γύρω μας, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας και μελλοντικά θα την επηρεάζουν περισσότερο. Βασικές γνώσεις για τον τρόπο που λειτουργούν είναι απαραίτητες τόσο για την σωστή επιλογή τους όσο και για τη σωστή συμβίωσή μας με αυτές.

Έναρξη: Ιανουάριος 2021

Θεματικές Ενότητες

Θα ανακοινωθούν σύντομα

Διαθεματικές Γνώσεις


Θα ανακοινωθούν σύντομα

Lesson tags: 8. Γυμνάσιο
Back to: Engineering