Ένα ταξίδι στους μηχανισμούς και στον Da Vinci
Engineering

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ένα ταξίδι στους μηχανισμούς και στον Da Vinci είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές της Α’, Β’ & Γ’ δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς μηχανικούς. Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν ένα σύντομο βίντεο με μηχανικές κατασκευές του Da Vinci και τις αρχές λειτουργίας.
Με την ολοκλήρωση της προβολής ακολουθεί συζήτηση με χαρακτήρα παιχνιδιού και τα παιδιά εξερευνούν έννοιες, φαινόμενα και βγάζουν συμπεράσματα για τον κόσμο γύρω τους. Τα παιδιά θα υλοποιήσουν μια αντίστοιχη κατασκευή στην τάξη, η οποία θα επιβεβαιώνει την αρχή λειτουργίας της μηχανής στο βίντεο.
Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω τους, τα παιδιά μαθαίνουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει στη φύση, πως λειτουργεί κάτι ή που χρησιμεύει μια συσκευή. Μέσα από τη συνεργασία οι μικροί μηχανικοί αξιοποιούν τις δεξιότητές τους, θα κατασκευάσουν ένα απλό μοντέλο και έτσι μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των μηχανισμών που συναντούν στο περιβάλλον τους.
Με πρωτότυπες κατασκευές, βρίσκουμε εφαρμογές των απλών μηχανών (γρανάζια, τροχαλίες, μοχλοί, τριβή κεκλιμένο επίπεδο) στην καθημερινότητά μας και αναζητούμε λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, σκεπτόμενοι ως αληθινοί μηχανικοί.
Η βιωματική μάθηση προσφέρει, με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο, γνώσεις εύκολα αντιληπτές και προτρέπει τα παιδιά να προσεγγίσουν και να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες και να εξερευνήσουν την κλίση τους σε αυτές.