Open κατηγορία «Τα ρομπότ στην υπηρεσία του ανθρώπου»

Στο άμεσο μέλλον τα ρομπότ και τα μηχανήματα θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι «ρομποτικοί «υπηρέτες», που περιγράφει η επιστημονική φαντασία ήδη από τη δεκαετία του 50, θα γίνουν πραγματικότητα το αργότερο σε μια δεκαετία.
Σε αυτή τη μαζική «εισβολή» των μηχανών στη ζωή μας, η αποστολή φέτος είναι η κάθε ομάδα να οικοδομήσει ένα ρομπότ/project που να βοηθάει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Αν και προς το παρόν τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σχετικά περιορισμένα εκτός της βιομηχανίας, τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε μια εκρηκτική διάδοσή τους σε μια πληθώρα εφαρμογών: επαγγελματικών, ιατρικών, εκπαιδευτικών, στρατιωτικών ρομπότ, ακόμη και μηχανημάτων που βοηθούν αυτιστικά παιδιά να βελτιώσουν την επαφή τους με τους ανθρώπους.
Επίσης, μια μεγάλη κατηγορία προορίζεται για την τρίτη ηλικία: από το να αναλαμβάνουν την υγιεινή κατάκοιτων ανθρώπων και να φροντίζουν ηλικιωμένους, όπως και να τους κρατούν σε επικοινωνία με τους συγγενείς τους.
Οι αυτοματισμοί και τα ρομπότ τα επόμενα χρόνια θα βρίσκονται στην καθημερινότητά μας και θα σηματοδοτήσουν μια τεχνολογική επανάσταση έτσι οι μαθητές καλούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τους να παρουσιάσουν τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο το project τους είναι σημαντικό, καθώς και να καταδείξουν με σαφήνεια τα σημεία καινοτομίας του.

Διαθεματικές Γνώσεις


  • Φυσική: Τριβή, Ταχύτητα, Δύναμη, Νόμοι της Μηχανικής
  • Τεχνολογία: Περίπλοκες Μηχανές, Αυτόματες Ρομποτικές Κατασκευές
  • Μηχανική: νοητικά δίπολα – Στατικότητα ή Ευέλικτη Δόμηση, Δύναμη ή Ταχύτητα
  • Μαθηματικά: Σύνθετες Αριθμητικές Πράξεις, Αναζήτηση Μοτίβων, Αλγόριθμοι, Απλός Προγραμματισμός

Θεματικές Ενότητες


Ενότητα 1η: Εισαγωγή, εκμάθηση και ανάκληση δεξιοτήτων στη χρήση πολλών αισθητήρων και στην κατασκευή αυτοματισμών στις ρομποτικές κατασκευές.

Ενότητα 2η:Εξάσκηση στη χρήση προγραμματιστικών αλγορίθμων για την λειτουργική αυτονομία των ρομποτικών κατασκευών (αποφάσεις, επαναλήψεις, επαναλαμβανόμενες διαδικασίες)

Ενότητα 3η: Εφαρμογή των αποκτηθέντων δεξιοτήτων στην κατασκευή και λειτουργία προχωρημένων ρομποτικών κατασκευών, ειδικά σχεδιασμένων μέσω της διαθεματικότητας και προγραμματισμένων για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων

Ενότητα 4η: Βελτίωση ρομποτικών κατασκευών και διασύνδεση διαφορετικών υποσυστημάτων σε ενοποιημένη δομή παράλληλα με την εφαρμογή ανατροφοδότησης δεδομένων και πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο

Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται πρότερη αποδεδειγμένη εμπειρία στο υλικό του προγράμματος.

Back to: Engineering