STEM Education Ε-ΣΤ Δημοτικού Ερευνώ τον φυσικό κόσμο

Ερευνώ τον φυσικό κόσμο

Με το πρόγραμμα Ερευνώ τον φυσικό κόσμο οι μαθητές θα ανακαλύψουν και θα αγαπήσουν τις Φυσικές Επιστήμες και το εργαστήριο!

Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι πλήρως συμβατό με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου, τα παιδιά οικοδομούν τη γνώση ενεργά, ερευνώντας, εξερευνώντας, συνεργαζόμενα και επικοινωνώντας μεταξύ τους με θετικό τρόπο που ωφελεί στην ανάπτυξή τους.

Οι μαθητές θα εργασθούν σε ομάδες και θα χρησιμοποιήσουν το μοναδικό εκπαιδευτικό πακέτο που έχει σχεδιάσει η UNESCO με τη φιλοσοφία micro κλίμακας. Ο σκοπός  είναι όλοι οι μαθητές να αποκτήσουν  εργαστηριακή εκπαίδευση. Το πρόγραμμα Ερευνώ τον φυσικό κόσμο περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρετικά πολύτιμες δραστηριότητες, όπου οι μαθητές/τριες μπορούν να εξασκηθούν, να διερευνήσουν και να πειραματιστούν με τα υλικά που περιέχει το “micro” κουτί τους με σκοπό να κατανοήσουν τι είναι ο ηλεκτρισμός.

Μια μεγάλη ευκαιρία για την απόκτηση δεξιοτήτων και βιωματικής γνώσης.

Στον τομέα Design και Τεχνολογία

Το παιδί καλείται να προτείνει λύσεις σε πραγματικές ανάγκες, να επιλέξει τα κατάλληλα υλικά και διαδικασίες, να σχεδιάσει, να κατασκευάσει, να δοκιμάσει και, αν χρειαστεί, να τροποποιήσει, να ερευνήσει  συστήματα, υποσυστήματα και συστήματα ασφάλειας και ελέγχου, να  χρησιμοποιήσει οδηγίες σε δύο διαστάσεις και να κατασκευάσει πρωτότυπα τριών διαστάσεων δουλεύοντας συνεταιριστικά σε μια ομάδα.

Στον τομέα Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική

Το παιδί ερευνά, συλλέγει δεδομένα, κατανοεί τον τρόπο  μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, κατανοεί  τον τρόπο σύνδεσης και το ρόλο των διαφόρων στοιχείων σε ένα κύκλωμα, ακολουθεί την επιστημονική μεθοδολογία, ερευνά συγκροτημένα και στοχευμένα, προβλέπει και επαληθεύει, αντιπαραβάλλει στοιχεία, συνάγει συμπεράσματα, συναρμολογεί απλά ή πολύπλοκα κυκλώματα κατασκευάζοντας λειτουργικά συστήματα.

Στον τομέα των Μαθηματικών

Το παιδί χρησιμοποιεί τα μαθηματικά στην επιστήμη για να κάνει συγκρίσεις και ανακαλύπτει τις σχέσεις μεταξύ των μεγεθών.

Στο πρόγραμμα αυτό, που θα πραγματοποιηθεί σε 7 δίωρα, οι μαθητές/τριες θα ερευνήσουν  θέματα στατικού και δυναμικού ηλεκτρισμού μέσω των παρακάτω πειραματικών δραστηριοτήτων:

Τίτλος δραστηριότητας Στην δραστηριότητα αυτή τα παιδιά θα …
Η ΜΑΓΙΚΗ ΠΙΠΕΤΑ … ανακαλύψουν τι είναι αυτό που προκαλεί έλξη μικρών κομματιών  χαρτιού από μια πιπέτα που την τρίψαμε σε μάλλινο ύφασμα.
Η ΠΛΑΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ … ερμηνεύσουν  τι είναι αυτό, που κάνει την φλέβα νερού να έλκεται από την πιπέτα που την τρίψαμε σε μάλλινο ύφασμα.
ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΣΚΟΠΙΟ … κατασκευάσουν ένα ηλεκτροσκόπιο και θα μάθουν τον τρόπο λειτουργίας του και την χρησιμότητά του.
Η ΛΑΜΠΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ …ερευνήσουν τις  ενεργειακές μετατροπές γίνονται σε αυτή τη δραστηριότητα.
ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ

MICRO-ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

… ανακαλύψουν πώς λειτουργούν τα διάφορα υλικά και συσκευές του micro-ηλεκτρισμού και θα μάθουν να τα ταξινομούν.
ΦΩΤΟΒΟΛΙΑ, ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ … ανακαλύψουν τι περιλαμβάνει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.
ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ … ανακαλύψουν τον τρόπο λειτουργίας και σύνδεσης των προβολέων ενός αυτοκινήτου.
TΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ … ανακαλύψουν αν  η ένταση του ρεύματος είναι η ίδια σε οποιοδήποτε σημείο σε ένα κύκλωμα σε σειρά.
Η ΦΩΤΟΒΟΛΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΣΕ ΣΕΙΡΑ … διερευνήσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σύνδεσης λαμπτήρων σε σειρά.
Η ΦΩΤΟΒΟΛΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΣΥΝΔΕΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ …  διερευνήσουν ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της παράλληλης σύνδεσης λαμπτήρων
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΛΕΜΟΝΙ … κατασκευάσουν μια μπαταρία λεμονιού και  θα ερευνήσουν ποια μετατροπή ενέργειας έχουν σε αυτή τη δραστηριότητα.

Σκοπός προγράμματος

Ο σκοπός του προγράμματος Ερευνώ τον φυσικό κόσμο είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές/τριες την επιστήμη και το περιβάλλον τους, ακολουθώντας την επιστημονική μεθοδολογία με ένα συναρπαστικό τρόπο.

Χωρίς «παπαγαλία», χρησιμοποιώντας εξαιρετικά φύλλα εργασίας, ανακαλύπτουν τους νόμους των φυσικών επιστημών, καταγράφουν φαινόμενα και γεγονότα, μετρούν, συγκρίνουν, σχεδιάζουν, δημιουργούν πίνακες και βγάζουν συμπεράσματα συνεργαζόμενοι σε ομάδες των δύο.

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού
  • Αριθμός μαθημάτων: 7
  • Διάρκεια μαθήματος: 90
  • Αριθμός καταρτιζόμενων: 20

Έναρξη Σάββατο 28 Απριλίου στις 12.30.

Εγγραφές στα τηλέφωνα 2106777285 & 2106010162 και στο info@stem.edu.gr

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Κέντρο STEM Education Αγίας Παρασκευής, Στρατηγού Μαρούλη 7.

0 Comments

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *