Εργαστήρια Δεξιοτήτων STEM στα Σχολεία

Ο STEM Education σε συνεργασία με την Διερευνητική Μάθηση προτείνουν Προγράμματα δραστηριοτήτων εφαρμοσμένων θετικών επιστημών και εκπαιδευτικής ρομποτικής για διεξαγωγή στο πλαίσιο του θεσμού των Δεξιοτήτων στα σχολεία, για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Το Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου είναι εγκεκριμένα από το Ι.Ε.Π.

Το Πρόγραμμα του “Δημοτικού “STEM Education” (Δ’ – ΣΤ’) είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.  

Ο Οργανισμός μας διαθέτει εγκεκριμένη εκπαιδευτική πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ. 43101/Δ2, Τίτλος: “Πιλοτική Εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στα Γυμνάσια (ΠΕΡΕΔΓ–mbs)”

Ο εξοπλισμός για την διεξαγωγή των δραστηριοτήτων βασίζεται σε πασίγνωστους επεξεργαστές ανοιχτής αρχιτεκτονικής όπως micro:bit Arduino και raspberry. Προγραμματίζεται με διεθνώς αναγνωρισμένες γλώσσες προγραμματισμού όπως το MIT Scratch ή το MakeCode της Microsoft στον γραφικό προγραμματισμό ή η Python και η C στον κειμενικό προγραμματισμό. Πλαισιώνεται από αξιόπιστους αισθητήρες ικανούς να μετρήσουν με ακρίβεια τα φυσικά μεγέθη που αφορούν την διδασκαλία των φυσικών επιστημών. Υποστηρίζονται κατάλληλα γραφικά εργαλεία ώστε τα παιδιά να μπορούν να δημιουργήσουν γραφικές απεικονίσεις των μετρήσεών τους, να τις αποθηκεύσουν και να τις επεξεργαστούν. Διαθέτουν μεγάλο αριθμό δομικών υλικών με τα οποία τα παιδιά μπορούν να χτίσουν διατάξεις πειραμάτων φυσικής, μοντέλα αυτοματισμών ή αυτόνομα ρομποτικά μοντέλα έτσι ώστε η μάθηση να γίνεται παιχνίδι.  Είναι εύχρηστα και λειτουργικά από θέμα ενέργειας στο σχολικό περιβάλλον γιατί λειτουργούν με μπαταρίες και δεν χρειάζονται την παρουσία τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος στο θρανίο. Προγραμματίζονται εύκολα με κάθε υλικό μέσο προγραμματισμού tablet ή ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συνοδεύονται από δραστηριότητες οι οποίες συμβαδίζουν με την σχολική ύλη και την επεκτείνουν σε σύγχρονα θέματα που δεν καλύπτει το σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα.

Ο STEM Education πρωτοπόρος στη μεθοδολογία STEM προτείνει τα παρακάτω προγράμματα τα οποία μπορείτε να υλοποιήσετε

σε χρόνο και ημέρα επιλογής σας.

Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε γνωστικό αντικείμενο με βάση τα δικά σας ενδιαφέροντα και θα σας στείλουμε αντίστοιχα πρότασή μας με το περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει.

Εκπαιδευτικά οφέλη

  • Διερεύνηση, σχεδιασμός και κατασκευή λύσεων
  • Εμπλοκή των μαθητών στις φυσικές επιστήμες μέσω της συσχέτισης και της πρακτικής εφαρμογής τους
  • Βασικές δεξιότητες προγραμματισμού
  • Δεξιότητες συνεργασίας και παρουσίασης
  • Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων
  • Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας
  • Εξοικείωση στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων project management

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί

Νηπιαγωγείο
Μέσα από το παιχνίδι με δομικό υλικό, κατάλληλο για προσχολικές ηλικίες, τα παιδιά εξερευνούν έννοιες, φαινόμενα, κάνουν παρατηρήσεις και βγάζουν συμπεράσματα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους.

Μελισσοπεριπέτειες

Νηπιαγωγείο
Τα παιδιά προγραμματίζουν τα ρομπότ τους να πραγματοποιούν συγκεκριμένες διαδρομές. Έτσι, αντιλαμβάνονται την έννοια της ακολουθίας και αναπτύσσουν αλγοριθμική σκέψη.

Εργαστήριο Δεξιοτήτων στο STEM για Α-Δ Δημοτικού

Α-Δ Δημοτικού
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων είναι το ιδανικό μάθημα που μπορούμε να πειραματιστούμε και να εκφραστούμε, παρέα με τους συμμαθητές μας, ενώ ταυτόχρονα αποκτούμε ενδιαφέρουσες γνώσεις για τον κόσμο μας

Γίνομαι Γεωμέτρης Μηχανικός

Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού
Η γεωμετρία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική από την αρχαιότητα. Από τις πυραμίδες στην Αίγυπτο μέχρι τα σύγχρονα κτίρια, η αρχιτεκτονική χρησιμοποιεί τα ίδια βασικά δομικά στοιχεία όπως αυτά που συναντάμε στο σώμα σας και σε όλα τα ζωντανά πράγματα.

Ο “Πόλεμος” των Ρευμάτων: Έντισον vs Τέσλα

Ε-ΣΤ Δημοτικού
Το πρόγραμμα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων _ Ηλεκτρισμός» , αποτελείται από 9 δραστηριότητες των 45 λεπτών η κάθε μία. Σε μια επέκταση των βιωματικών εργαστηρίων, εισάγεται η μέτρηση με μικροελεγκτή microbit, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την ακρίβεια της μέτρησης που χρειάζονται τα σύγχρονα πειράματα.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Τεχνολογία Υδρογόνου

Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού
Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία για τα παιδιά, προωθώντας την ευαισθητοποίηση τους σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών.

Φυσικές Επιστήμες

Γυμνάσιο
Οι μαθητές θα εντοπίσουν τις ισχυρές ιδέες πίσω από καθημερινά φαινόμενα και θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία της Πληροφορικής με το BBC micro:bit μέσω του Learning by Doing