fbpx
Home Νέα Summer camp Summer camp STEM στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Θερινό σχολείο STEM στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Summer camp STEM στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Σε μια ακόμα συνεργασία με τον Eκπαιδευτικό Oργανισμό STEM Education, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνει το πρώτο του Summer camp για παιδιά Δημοτικού (2 ηλικιακές ομάδες).

Επιλέγοντας ένα από τα προγράμματα του Summer camp, το παιδί που συμμετέχει, εξασφαλίζει ώρες δημιουργικής απασχόλησης που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικές γνώσεις, μοναδική γνωριμία με το Μουσείο μέσα από ποικίλες ψυχαγωγικές δράσεις που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για την περίοδο του Summer camp και άφθονο παιχνίδι σε ειδικά διαμορφωμένους σύγχρονους και ασφαλείς χώρους που του επιτρέπουν να κοινωνικοποιηθεί και να διασκεδάσει.

Το Summer camp είναι ένα αναγκαίο διάλειμμα από το ακαδημαϊκό έτος όπου η δημιουργικότητα, η περιπέτεια, οι συγκινήσεις και τα χαμόγελα αποτελούν προτεραιότητα. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν με συνομηλίκους τους, δημιουργώντας φιλίες που βασίζονται στα κοινά τους ενδιαφέροντα. Άλλωστε, οι συνθήκες ομαδικής κατασκήνωσης είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τα παιδιά να νιώσουν ότι στηρίζονται στα πόδια τους και συμμετέχουν σε μια οργανωμένη κοινότητα.
Κάθε παιδί έχει περισσότερες ευκαιρίες να εξερευνήσει θέματα που το ενδιαφέρουν όπως είναι η μηχανική και η ρομποτική.
Τα παιδιά μπορούν να πειραματιστούν σε τομείς που δεν νιώθουν την άνεση να προσεγγίσουν στην καθημερινότητα τους και να ανακαλύψουν δεξιότητες που ούτε οι ίδιοι γνώριζαν ότι κατείχαν, χωρίς το φόβο της αποτυχίας.
Κάθε παιδί γεμίζει με θετικές εμπειρίες και γνώσεις, τις οποίες μοιράζεται με νέους ανθρώπους, δημιουργώντας έτσι δεσμούς που θα θυμάται για πάντα.

1. Πρόγραμμα STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για τις Πρώτες Τάξεις Δημοτικού (Α’, Β’ & Γ’) με θέμα «Γνωρίζω τις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία!

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες! Συνδυάζοντας γνώσεις από τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά, τα παιδιά λειτουργούν μεθοδικά, με στόχο πάντα να δώσουν τη λύση σε κάποιο πρόβλημα.
Μέσα από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων, μαθαίνουμε τα βασικά δομικά στοιχεία μιας κατασκευής, ανακαλύπτουμε τις Απλές Μηχανές (τροχαλίες, γρανάζια, τροχοί, άξονες, μοχλοί, κεκλιμένο επίπεδο, σφήνα, βίδα) και εξερευνούμε τους διάφορους τρόπους λειτουργίας τους. Παρατηρούμε το περιβάλλον, τον κόσμο γύρω μας και αναρωτιόμαστε… Γιατί τα πράγματα πέφτουν προς τα κάτω; Τι είναι το ουράνιο τόξο; Πώς μεταδίδεται το φως; Πώς ανάβει μια λάμπα; Πώς μπορώ να κάνω ένα αυτοκίνητο να κινείται; Πώς μπορώ να προγραμματίσω ένα ρομπότ χωρίς να χρησιμοποιήσω υπολογιστή; Παράλληλα, αναλογιζόμαστε τη σχέση μεταξύ Τέχνης & Επιστήμης και αποκτούμε την πρώτη μας επαφή με τον κόσμο του STEM! Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Albert Einstein, «Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες είναι πάντα και καλλιτέχνες!»
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες, καθώς το πνεύμα συνεργασίας είναι βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε τη μέγιστη απόδοση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην πρακτική εξάσκηση, μέσα από την οποία τα παιδιά αντιλαμβάνονται φαινόμενα που θα ήταν πολύ δύσκολο να κατανοήσουν σε θεωρητικό επίπεδο.
Σκοπός του προγράμματος είναι να εισάγει τα παιδιά σε βασικές έννοιες των Φυσικών Επιστημών και της Μηχανικής (ταχύτητα, δύναμη, τριβή, ηλεκτρισμός κ.λπ.) μέσα από τον πειραματισμό και να μετατρέψει τη γνώση σε διασκέδαση και δημιουργία!

2. Πρόγραμμα STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για τις Τελευταίες Τάξεις Δημοτικού (Δ’, Ε’ & Στ’) με θέμα: Γνωρίζω τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία και τους Αυτοματισμούς!

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού τα παιδιά εισάγονται στον κόσμο των αυτοματισμών, μαθαίνουν να αναπτύσσουν αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που εξάπτουν την περιέργειά τους. Παράλληλα, αποκτούν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στα πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Μηχανικής, της Τεχνολογίας και των Μαθηματικών. Χρησιμοποιούν ποικίλα δομικά στοιχεία για να φτιάξουν απλές και σύνθετες μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από το φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει.
Η διαδικασία του «Προγραμματισμού» εμπλέκει τα παιδιά σε πρακτική, ενεργητική, ομαδική εργασία διερευνητικού & πειραματικού χαρακτήρα (πρώιμοι επιστήμονες), τα βοηθά να κατακτήσουν τη γνώση μέσα από το παιχνίδι αλλά και αναπτύξουν περαιτέρω τις γλωσσικές τους δεξιότητες, μέσω της διατύπωσης ερωτήσεων, αναζήτησης μοτίβων, επιλογής στρατηγικών και της διατύπωσης συμπερασμάτων.
Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ηλεκτροσκόπιο; Είναι ο ηλεκτρομαγνήτης μαγνήτης; Τι χρειάζεται ένα πύραυλος για να πετάξει σωστά; Τι είναι ο κινητήρας; Τι είναι το robot; Μπορούν τα robots να παίξουν μουσική; Μπορώ να φτιάξω ένα παιχνίδι στον Η/Υ μου; Πώς μπορώ να φτιάξω το πρώτο μου video; Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες που σκοπό έχουν να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με τις Φυσικές Επιστήμες και τον Προγραμματισμό, μα κυρίως να τα κάνουν να απολαύσουν τη διαδικασία της μάθησης!
Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να καταφέρουν τα παιδιά να εξερευνήσουν τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών, να αγαπήσουν το εργαστήριο και να αισθανθούν επιστήμονες! Γιατί όχι να μην είναι και αυτοί οι επόμενοι εφευρέτες;
Κύριος εκπαιδευτικός στόχος του Summer camp είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των δεξιοτήτων και της δημιουργικότητας με την τεχνική των ανοιχτών ερωτημάτων που εμπλέκει τους εκπαιδευόμενους σε διαδικασίες σκέψης για την επίλυση συγκεκριμένων – πραγματικών προβλημάτων μέσω κατασκευών, καθώς και η κοινωνικοποίηση των παιδιών στο πλαίσιο της Επιστημονικής Μεθοδολογίας. Για το λόγο αυτό οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε ομάδες εφαρμόζοντας τις διαδικασίες του προγράμματος STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) οικοδομώντας τη γνώση ενεργά, ερευνώντας, θέτοντας ερωτήσεις και δίνοντας απαντήσεις συνεργαζόμενα και επικοινωνώντας με θετικό τρόπο. Θα κληθούν επίσης να προτείνουν λύσεις σε πραγματικές ανάγκες επιλέγοντας κατάλληλες διαδικασίες και υλικά, σχεδιάζοντας, δοκιμάζοντας και τροποποιώντας τις κατασκευές τους, κάνοντας προβλέψεις, μετρώντας και αντιπαραβάλλοντας στοιχεία, συνάγοντας συμπεράσματα.
Τέλος, θα αγαπήσουν τις Φυσικές επιστήμες και θα αποκτήσουν εργαστηριακή εμπειρία.

Διαβάστε το Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα εδώ:

Πρόγραμμα

Ώρες : 8.15 με 17.00
Πρώτη εβδομάδα: 24/6 με 28/6
Δεύτερη εβδομάδα: 1/7 με 5/7
Τρίτη εβδομάδα: 8/7 με 12/7

Το κόστος του προγράμματος είναι 120€ (περιλαμβάνεται ελαφρύ γεύμα)
Κόστος για αδερφό/ή: 100€

Το πρόγραμμα και η ύλη των μαθημάτων είναι ίδιο και για τις τρεις εβδομάδες!! 
Επιλέξτε αυτή του σας εξυπηρετεί περισσότερο!

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:
210 8015010 & 210 8015870 – εσωτ. 513 (Γιάννης Μαρνέλης)

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *