fbpx
Home Νέα Νέα Εργαστήρια γνωριμίας με το STEM στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά από τον STEM Education!

Εργαστήρια γνωριμίας με το STEM στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά από τον STEM Education!

Εργαστήρια γνωριμίας με το STEM στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά από τον STEM Education!

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά και ο STEM Education διοργανώνουν σειρά εισαγωγικών εργαστηρίων STEM & εκπαιδευτικής ρομποτικής στους χώρους του Μουσείου.

Πρόγραμμα Ημερομηνία Ώρα
Νέοι Μηχανικοί  Κυριακή 20/01/2019

 

12.00
Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική Κυριακή 10/02/2019 12.00
Ερευνώ τον φυσικό κόσμο Κυριακή 10/03/2019 12.00
Ο μαγικός κόσμος των μαθηματικών μέσα από κατασκευές Κυριακή 07/04/2019

 

12.00
Λιλιπούτειοι Μηχανικοί Τρίτη 5/02/2019 16.00

Προσφερόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες

ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου (4 και 5 ετών). Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο των Θετικών  Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής. Μέσα από δραστηριότητες με χαρακτήρα παιχνιδιού τα παιδιά εξερευνούν έννοιες, φαινόμενα,  δημιουργώντας μια ή περισσότερες κατασκευές κάθε φορά, κάνουν παρατηρήσεις και βγάζουν συμπεράσματα για τον κόσμο γύρω τους. Κάθε δραστηριότητα «ντύνεται» με μια ξεχωριστή ιστορία, που μαγνητίζει το ενδιαφέρον των μικρών επιστημόνων και τους καλεί να αναζητήσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Οι κατασκευές πραγματοποιούνται με εκπαιδευτικό υλικό της σειράς LEGO DUPLO Education. Οι δραστηριότητες συνοδεύονται από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και ειδικά διαμορφωμένα φύλλα εργασίας που επιτρέπουν στο παιδί να επαληθεύει αυτά που έμαθε παρατηρώντας.

Τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες με υλικά οικεία σε αυτά, αποκτούν γνώσεις με ένα διασκεδαστικό τρόπο, προσαρμοσμένες στην ηλικία τους έτσι ώστε να αγαπήσουν τις επιστήμες και να αποκτήσουν μια θετική στάση απέναντί τους στην μετέπειτα σχολική τους ζωή.

ΝΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (απευθύνεται σε παιδιά Α’, Β’, Γ’ τάξης Δημοτικού)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νέοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Με στόχο πάντα να δώσουν τη λύση σε κάποιο πρόβλημα, μαθαίνουν να συνεργάζονται, συναρμολογώντας τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες κ.λπ. Έτσι, τα παιδιά κατανοούν όλα τα φυσικά μεγέθη της Μηχανικής (ταχύτητα, δύναμη, ροπή, τριβή, έργο), διασκεδάζοντας. Οι κατασκευές πραγματοποιούνται με τα “κλασικά τουβλάκια” LEGO και όλες οι δραστηριότητες συνοδεύονται από ειδικά διαμορφωμένα φύλλα εργασίας που επιτρέπουν στο παιδί με απλό τρόπο να επαληθεύει όσα έμαθε.

Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας να κατασκευάζουν με τα ίδια τους τα χέρια «απλές μηχανές», κατανοώντας έτσι τις βασικές αρχές λειτουργίας τους. Οι μαθητές κατ’ αυτόν τον τρόπο έρχονται σε πρώτη επαφή με τους νόμους της Φυσικής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ LEGO WeD(απευθύνεται σε παιδιά Δ’, Ε’, ΣΤ’ τάξης Δημοτικού)

Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “LEGO WeDo™” επιτυγχάνεται η εισαγωγή των μαθητών του δημοτικού σχολείου στην Εκπαιδευτική Ρομποτική. Τα παιδιά του Δημοτικού κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από τον φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει.

Μαθαίνουν πώς μπορούν να δώσουν «ζωή – κίνηση» στις κατασκευές τους, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, engineering (σχεδιασμός και κατασκευή) και επίλυσης προβλημάτων (problem solving).

ΕΡΕΥΝΩ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ (απευθύνεται σε παιδιά Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού)

Ο STEM Education, σεβόμενος ότι οι Φυσικές επιστήμες αποτελούν τη βάση του μέλλοντος, σχεδίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ερευνώ το Φυσικό κόσμο”, μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά του δημοτικού να κατανοήσουν τις Φυσικές επιστήμες. Όπως επιτάσσει  το σχολικό βιβλίο, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και πραγματοποιούν πλέον των 100 πειραμάτων, αποκτώντας έτσι εργαστηριακή εμπειρία.

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ερευνώ τον φυσικό κόσμο είναι πλήρως συμβατό με το αναλυτικό πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου (Ε & ΣΤ τάξης). Τα παιδιά οικοδομούν τη γνώση ενεργά, ερευνώντας, εξερευνώντας, συνεργαζόμενα και επικοινωνώντας μεταξύ τους με θετικό τρόπο που ωφελεί στην ανάπτυξή τους.

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (απευθύνεται σε παιδιά Γ’, Δ’, Ε’ τάξης Δημοτικού)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ο μαγικός κόσμος των μαθηματικών μέσα από κατασκευές  αποτελεί μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση, με κύριο στόχο την ανακάλυψη των βασικών μαθηματικών αλλά και φυσικών εννοιών, που αποτελούν το δομικό ιστό των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Τα παιδιά καλούνται να αντιληφθούν ότι οι τεχνολογικές κατασκευές εμπνέονται από την παρατήρηση της λειτουργίας του φυσικού κόσμου γύρω τους.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο απλό σύστημα δόμησης, κατασκευάζουν μηχανικά συστήματα, αρχιτεκτονικές κατασκευές και ηλεκτρικά κυκλώματα, εξερευνώντας τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας τους. Ανακαλύπτουν ότι τα Μαθηματικά είναι η απαραίτητη γλώσσα και υποδομή για να διατυπώσουν τους αντίστοιχους νόμους της Μηχανικής, της Ακουστικής, του Ηλεκτρισμού και γενικότερα της Φυσικής Επιστήμης.

Σε κάθε βήμα χρησιμοποιούν τα μαθηματικά ως το απαραίτητο «εργαλείο» για τη διατύπωση των νόμων αυτών -κατανοώντας έτσι την αναγκαιότητα ύπαρξης του κόσμου των μαθηματικών εννοιών-, αλλά και του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται ο θεωρητικός κόσμος της φυσικής.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΣΑΝΑ
Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, 106 71 Αθήνα
Πληροφορίες – εγγραφές: Τηλ. 211 411 0044,  6907 292002
Ε:
info@kotsanas.com

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *