STEM Education Για εκπαιδευτικούς Ο μαγικός κόσμος των Μαθηματικών μέσα από κατασκευές
Ο μαγικός κόσμος των μαθηματικών μέσα από κατασκευές

Ο μαγικός κόσμος των Μαθηματικών μέσα από κατασκευές

Ο STEM Education προσφέρει ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Γεωμετρία και η Αριθμητική αποτελούν τους δυο πυλώνες της Μαθηματικής Παιδείας στη Νηπιακή και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τα Μαθηματικά είναι ένα καθαρά αφαιρετικό πόνημα του ανθρώπου, ωστόσο, η αναζήτηση της καταγωγής τους στο βάθος των αιώνων, δείχνει ότι εμπειρικές ανάγκες είναι υπεύθυνες για την δημιουργία τους.
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, οι εκπαιδευόμενοι θα αναζητήσουν την εφαρμογή των μαθηματικών εννοιών  και παράλληλα την ανάδειξη φυσικών νόμων μέσω κατασκευών. Οι κατασκευές γίνονται με δομημένο υλικό, το οποίο διατίθεται δωρεάν. Κάθε εκπαιδευτικός έχει την προσωπική του κατασκευή πάνω στην οποία πραγματοποιεί την έρευνά του και την οποία παραλαμβάνει μετά το τέλος του προγράμματος.

Επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος από τον κύριο Άρη Μαυρομάτη, Μαθηματικό, Διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο δια βίου τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Κωνσταντίνος Φωτεινόπουλος

Οι πιο απλές ερωτήσεις συνήθως έχουν τις δυσκολότερες απαντήσεις. Μέσω του συγκεκριμένου σεμιναρίου, ότι πόσο οι απλές και βασικές έννοιες των μαθηματικών είναι δύσκολο να απαντηθούν. «Τί είναι ευθεία». «Τί είναι σχήμα». Πώς προκύπτουν οι ορισμοί και γιατί τελικά δεχόμαστε αξιωματικά κάποιες έννοιες οι οποίες αποτελούν τα θεμελιώδη στοιχεία των μαθηματικών.

Με τη βοήθεια εποπτικών μεθόδων και υλικού και με τη βοήθεια της κατασκευής μου δόθηκε η ευκαιρία να διευρύνω το γνωστικό μου επίπεδο και να αναθεωρήσω τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τα μαθηματικά. Θεωρώ πλέον ότι σαν δάσκαλος και καθηγητής έχω τη δυνατότητα να εμφυσήσω στα παιδιά ότι το συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο δεν είναι μόνο αριθμοί και προβλήματα, άλλα ένας μαγικός κόσμος με απέραντες δυνατότητες.

Ιωάννης Βαβαρούτσος

Στο πρόγραμμα που παρακολούθησα για τη διδασκαλία των Μαθηματικών στο Δημοτικό βρήκα εξαιρετικά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα την όλη διαδικασία. Βέβαια το τελευταίο σκέλος που περιελάμβανε και την κατασκευή ήταν αυτό ακριβώς που αναζητούσα όταν επέλεξα το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό οφείλεται στο ότι θα ήθελα  να αντάξω στη μαθησιακή διαδικασία τη συνεργασία, τον διάλογο, την αλληλεπίδραση και τη διαδραστικότητα ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, ευχάριστη και να κεντρίζει το ενδιαφέρον των μαθητών.

Βασιλική Μάντζιου

Το πρόγραμμα μου έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθώ το πώς ξεκίνησαν τα Μαθηματικά και το ότι ακόμα και οι πιο σύνθετες έννοιες μπορούν να εξηγηθούν στους μαθητές, μέσα από απλά παραδείγματα, χωρίς στην πραγματικότητα να μιλάμε τη γλώσσα των Μαθηματικών.

Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι η εισαγωγή βασικών μαθηματικών εννοιών γίνεται ουσιαστικά από το νηπιαγωγείο, όπου μπαίνουν και τα θεμέλια για τη μαθηματική σκέψη. Νομίζω πως το πρόγραμμα δίνει τροφή την εξέλιξη μας και το κυριότερο κάνει τον κλαδο της εκπαίδευσης να είναι πιο ενδιαφέρων και ευχάριστος απ’ ότι μπορούσα να φανταστώ. Ειδικά μέσα από την κατασκευή οι μαθητές μπορούν να έρθουν σε επαφή με βασικές μαθηματικές έννοιες, να τις βιώσουν και να απολαύσουν το μάθημα, χωρίς να καταλαβαίνουν στην πραγματικότητα ότι κάνουν μάθημα.

Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλέφωνο 2106010162 και στο info@stem.edu.gr

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξάγεται στο κέντρο STEM της Κηφισιάς. Οι νέες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα, κρατήστε θέση τώρα!

Σκοπός προγράμματος

Ο στόχος αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευτικοί να δουλέψουν με τρόπο πρακτικό και ερευνητικό, πάνω σε διδακτικά σενάρια, όπου, μέσα από τη δημιουργία εμπειρικών αναγκών, θα οδηγηθούν στον κόσμο των αφαιρετικών εννοιών της Γεωμετρίας και της Αριθμητικής. Στη συνέχεια όλο αυτό το έργο να αποτελέσει υλικό για μια σύγχρονη διδακτική πρακτική στο σχολείο.

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Ενήλικες
  • Αριθμός μαθημάτων: 3
  • Διάρκεια προγράμματος: 10 ώρες
  • Αριθμός συμμετεχόντων: 16
  • Κόστος: 100€ (για τους συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο σεμιναρίων υπάρχει ειδική έκπτωση 50%) Δώρο το εκπαιδευτικό υλικό!

Θεματικές Ενότητες


Προσέγγιση Γεωμετρικών εννοιών: η γραμμή, το σχήμα, οι σχέσεις μεταξύ των ευθειών γραμμών, η παραλληλία, η καθετότητα, η συμμετρία, τα γεωμετρικά μοτίβα, ο λόγος, η αναλογία, τα γεωμετρικά στερεά, το
εμβαδόν και ο όγκος. 

Προσέγγιση Αριθμητικών εννοιών:οι φυσικοί αριθμοί, η γεωμετρική παράσταση των αριθμών πάνω στην ευθεία (αριθμογραμμή), το μέτρο και η
μέτρηση, οι πράξεις μεταξύ φυσικών αριθμών, κλασματική μονάδα, κλασματικός αριθμός, πράξεις μεταξύ κλασματικών αριθμών, μεταβλητή και εξίσωση.

Εφαρμογή των προηγουμένων μαθηματικών εννοιών

0 Comments

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *