fbpx
Home Νέα Engineering STEM in Action!
STEM in Action!

STEM in Action!

Engineering

STEM in Action!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEM in Action! αποτελεί συνέχεια του προγράμματος «Νέοι Μηχανικοί». Όντας οπλισμένοι με τα κατάλληλα εφόδια οι μικροί μηχανικοί είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Η σωστή δομή μιας κατασκευής, η μετάδοση κίνησης και το μηχανικό πλεονέκτημα είναι πλέον έννοιες οικείες.

Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας, να γνωρίσουμε τις πηγές ενέργειας και να περάσουμε από την μηχανική κίνηση στην ηλεκτρική γνωρίζοντας τον ηλεκτροκινητήρα και την επίδραση που έχει σε αυτόν η αλλαγή της πολικότητας του ρεύματος τροφοδότησής του.

STEM in Action! Advanced

Στο δεύτερο μέρος του πρόγραμμα STEM in Action! (για μαθητές Δ’ δημοτικού) είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην αντικατάσταση του διακόπτη με έναν αισθητήρα, στον προγραμματισμό, δηλαδή, μιας κατασκευής.

Με τη χρήση υπολογιστή προγραμματίζουμε την κατασκευή μας να εκτελέσει συγκεκριμένες δράσεις και με τη χρήση αισθητήρων μπορούμε να χτίσουμε τους πρώτους μας αυτοματισμούς, ώστε η κατασκευή μας να αντιδρά σε ερεθίσματα από το περιβάλλον.

Σκοπός προγράμματος

Ο σκοπός του προγράμματος STEM in Action! είναι η περαιτέρω εξοικείωση των μαθητών με τα στοιχεία δόμησης και τις τεχνοτροπίες κατασκευής ενός μοντέλου. Επιπλέον, στοχεύουμε σε μια πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό και τη δημιουργία αυτοματισμών, πάντα με γνώμονα την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος.

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Γ’ και Δ’Δημοτικού (συνέχεια του Νέοι Mηχανικοί)
  • Αριθμός μαθημάτων: 28 δραστηριότητες
  • Διάρκεια μαθήματος: 90′
  • Αριθμός μαθητών: 16 μαθητές

Θεματικές Ενότητες


Ενότητα 1η: Ηλεκτρική κίνηση

Ενότητα 2η: Απλές μηχανές

Ενότητα 3η: Κίνηση στο επίπεδο

Ενότητα 4η: Κίνηση στο χώρο

Ενότητα 5η: Μορφές ενέργειας

Ενότητα 6η: Ανοικτά project

Θεματικές Ενότητες


Ενότητα 1η: Περίπλοκοι μηχανισμοί

Ενότητα 2η: Μετατροπές ενέργειας

Ενότητα 3η: Εισαγωγή στον προγραμματισμό

Ενότητα 4η: Αισθητήρας κλίσης (διακόπτης)

Ενότητα 5η: Αισθητήρας απόστασης

Ενότητα 6η: Εισαγωγή στους Αυτοματισμούς

Ενότητα 7η: Ανοικτά project

Διαθεματικές Γνώσεις


  • Φυσική: Τριβή, Μετατροπές Ενέργειας, Ταχύτητα, Δύναμη, Νόμοι της Μηχανικής
  • Τεχνολογία: Απλές Μηχανές, Μετάδοση Κίνησης, Σύγχρονοι Μηχανισμοί
  • Μηχανική: Μηχανικό Πλεονέκτημα, Στατικότητα – Δόμηση, Problem Solving
  • Μαθηματικά: Απλές Πράξεις, Αρίθμηση, Μοτίβα, Γεωμετρία

Με ποια λογική μπαίνουν παιδιά της πρώτης και της τρίτης τάξης στο ίδιο τμήμα;

Στο πρόγραμμα «Νέοι Μηχανικοί» τα παιδιά γνωρίζουν εκπαιδευτικό υλικό που συνήθως δεν διδάσκονται στα σχολεία σε αυτή την ηλικία, υλικό που συχνά δεν είναι γνωστό ούτε στους ενήλικες. Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζει σε όλους τους συμμετέχοντες θεωρητικές γνώσεις του ίδιου επιπέδου. Επιπλέον, τα μοντέλα που κατασκευάζει το κάθε παιδί αφήνουν τα περιθώρια για πειραματισμό και εφευρετικότητα, ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε ενός.

Μήπως τα μαθήματα διαρκούν πάρα πολύ; Μήπως τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους;

Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Στην εισαγωγή της κάθε δραστηριότητας παρουσιάζεται το θέμα που θα εξετάσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά να ανυπομονούν να ξεκινήσουν την κατασκευή και να την ολοκληρώσουν γρήγορα ώστε να προλάβουν να την επεξεργαστούν και να την ανακαλύψουν. Στην πραγματικότητα, όταν έρχεται το τέλος του μαθήματος τα παιδιά δεν έχουν καταλάβει πότε πέρασε η ώρα και ζητάνε κι άλλο χρόνο.

Μπορεί ένα παιδί της πρώτης δημοτικού να αντιληφθεί τις έννοιες που διδάσκονται;

Τα μαθήματά μας έχουν σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά αυτής της ηλικίας και τρέχει για πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Η κάθε δραστηριότητα έχει βασιστεί σε οικεία περιστατικά από το περιβάλλον τους αλλά και σε πειράματα που πραγματοποιούνται επί τόπου, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα κατανοήσουν καλύτερα. Σας προκαλούμε να ρωτήσετε τα παιδιά στο τέλος του μαθήματος τι έμαθαν και θα εκπλαγείτε με τον όγκο των πληροφοριών που μπορούν να επεξεργαστούν σε αυτή την ηλικία.

Το παιδί μου είναι 5,5 ετών και πάει στο νήπιο, αλλά είναι πολύ χαρισματικό. Γιατί δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα;

Παρά το ότι το παιδί σας έχει χαρίσματα, θα πρέπει να ξέρει να γράφει και να διαβάζει, και θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει λίγο πιο περίπλοκα μαθηματικά από την απλή πρόσθεση και αφαίρεση. Γι’ αυτό προτείνουμε να περιμένετε ακόμα ένα χρόνο ή να παρακολουθήσετε τα άλλα προγράμματα μας που είναι σχεδιασμένα για την ηλικία αυτή. Άλλωστε, δε θα θέλαμε το παιδί να δυσκολευτεί και να απογοητευτεί.

Τα παιδιά μπορούν να πάρουν τα μοντέλα στο σπίτι;

Τα παιδιά παίρνουν στο σπίτι τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει, οι οποίες περιλαμβάνουν έννοιες της φυσικής, των μαθηματικών και της μηχανικής. Επιπλέον, δεν μπορούν να πάρουν τα μοντέλα στο σπίτι γιατί τα κομμάτια αυτά θα χρησιμοποιηθούν και για τα επόμενα μαθήματα αλλά και σε άλλες τάξεις.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα;

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα και το κάθε μάθημα έχει διάρκεια 90’ χωρίς διάλειμμα.

Υπάρχει δοκιμαστικό μάθημα;

Δοκιμαστικό πρόγραμμα δεν υπάρχει. Ένα παιδί μπορεί να παρακολουθήσει ένα μάθημα στο τρέχον πρόγραμμα και αν του αρέσει να ενταχθεί στη συνέχεια σε αυτό. Το μάθημα αυτό φυσικά χρεώνεται.

Τι συμβαίνει αν ένα μάθημα ακυρωθεί λόγω εθνικής εορτής ή απεργίας;

Σε τέτοιες  περιπτώσεις, το μάθημα μεταφέρεται σε άλλη ημερομηνία. Αν όμως κάποιο παιδί χάσει κάποιο μάθημα για προσωπικούς λόγους, δυστυχώς το μάθημα αυτό δε μπορεί να το αναπληρώσει.

Μπορώ να κάθομαι στην αίθουσα κατά τη διάρκεια του μαθήματος;

Ο στόχος μας είναι το παιδί να καταφέρει από μόνο του να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του μαθήματος, γι’ αυτό και η παρουσία των γονέων στην αίθουσα δε συνιστάται. Ένα επιπλέον θέμα που μπορεί να προκύψει σε μια τέτοια περίπτωση, είναι ότι και τα υπόλοιπα παιδιά θα απαιτούν την παρουσία των γονέων τους και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στον εκπαιδευτή.

Πόσο μεγάλα είναι τα γκρουπ σε κάθε αίθουσα;

Μέχρι 20 παιδιά σε κάθε τάξη.

Έχει κάθε παιδί το δικό του κιτ ρομποτικής;

Ένα κιτ ρομποτικής δίνεται ανά δυο παιδιά. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας.

Ποιοι είναι οι εκπαιδευτές;

Οι εκπαιδευτές είναι συνεργάτες του Οργανισμού μας. Έχουν εμπειρία σε εργασίες με παιδιά και έχουν εκπαιδευτεί πάνω στη διδασκαλία του συγκεκριμένου προγράμματος από εμάς.

Είναι οι περισσότεροι εκπαιδευτές σας μηχανικοί;

Όχι, οι εκπαιδευτές  μας μπορεί να είναι μηχανικοί, ή απόφοιτοι φυσικών και τεχνολογικών σπουδών (Α.Ε.Ι.).  Σε κάθε περίπτωση, είναι άνθρωποι ευφυείς και έχουν όλα τα προσόντα για να διδάξουν τα προγράμματά μας.

Χρειάζεται το παιδί μου να φέρνει κάτι μαζί του στο μάθημα;

Μόνο την καλή του διάθεση! Όλον τον εξοπλισμό και τη γραφική ύλη τα παρέχουμε εμείς.

Είναι δυνατό να αγοράσουμε τον εξοπλισμό με τον οποίο γίνεται το μάθημα;

Όχι από εμάς. Τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε τον έχουμε συλλέξει εμείς ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του προγράμματος. Ωστόσο, μπορούμε να σας συστήσουμε τον προμηθευτή μας.

Related Post

3 Comments

  1. Παναγιωτης Δαριωτης
    27 Ιανουαρίου, 2019

    Ενδιαφερεται η κορη μου που παει στην Γ Δημοτικου

  2. Μάρθα Μακρή
    27 Αυγούστου, 2021

    Καλησπέρα σας,
    ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσει ο γιος μου που θα πάει Γ Δημοτικου ετήσιο πρόγραμμα εξ αποστάσεως.Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου προκειμένου να κάνω εγκάίρως την εγγραφή του.
    Ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *