Βαθμίδα Δημοτικού | Γ’-ΣΤ’ 2025

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2025 έχει τέσσερις κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού:

Η Ανοικτή Κατηγορία Δημοτικού πλέον χωρίζεται σε δύο ηλικιακές ομάδες:

  1. Πρώτες τάξεις Δημοτικού (Α’ – Δ’)  Μικροί πρωτοπόροι στον Άρη χρησιμοποιούν απλές μηχανές!
  2. Τελευταίες τάξεις Δημοτικού (Γ’ – ΣΤ’) Can We Survive On Mars?
  • Παράλληλη Κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2», για μαθητές  Γ’ – Δ’ Δημοτικού
  • Παράλληλη Κατηγορία «BaSTEMball», για μαθητές  Δ’ – ΣΤ’ Δημοτικού

Σκοπός για το Δημοτικό είναι οι μαθητές να αναπτύξουν την ικανότητά τους για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος και να εξερευνήσουν εμπράκτως τις έννοιες της μηχανικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης που σχετίζονται με τη δημιουργία και τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών, χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό Scratch του ΜΙΤ. Με αυτόν τον τρόπο ο διαγωνισμός εξοικειώνει τους μαθητές με το θεμελιώδες κεφάλαιο των «απλών μηχανών», εμπλουτίζοντας έτσι τους διδακτικούς στόχους του Προγράμματος Σπουδών.

OPEN Kατηγορία Δημοτικού «Can We Survive On Mars?» | Γ’-ΣΤ’ Δημοτικού

Η επιθυμία για εξερεύνηση είναι εγγενής στον άνθρωπο είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι άρχισαν να εξερευνούν τη Γη και παράλληλα έστρεψαν το βλέμμα τους προς τον ουρανό. Η αναζήτηση άλλων κατοικήσιμων πλανητών είναι η φυσική επέκταση αυτής της επιθυμίας.

Ο Άρης είναι ο πλανήτης που μοιάζει περισσότερο με τη Γη στο ηλιακό μας σύστημα. Η μελέτη του μπορεί να προσφέρει μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε την εξέλιξη των πλανητών και τη δυνατότητα ύπαρξης ζωής. Η εποικισμός του Άρη είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και απαιτεί λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Ενώ η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει, οι άνθρωποι θα πρέπει να επιλύσουν πολλά κρίσιμα ζητήματα πριν καταφέρουν να δημιουργήσουν βιώσιμες αποικίες στον Άρη.

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας.
Βρείτε το σχετικό PDF πατώντας εδώ.
Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Θα ανακοινωθεί σύντομα!!

Δωρεάν webinars για προπονητές στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2025

Σύντομα!!

Φόρμα Εγγραφής

(**Ο αριθμός συμμετοχών ισοδυναμεί με τον αριθμό των ομάδων που θέλετε να δηλώσετε. Σε δεύτερο χρόνο θα χρειαστεί να ανεβάσετε το έντυπο γονικής συγκατάθεσης και να το προσθέσετε στη φόρμα σας συμπληρωμένο, ένα για κάθε μαθητή/τρια.)