ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ STEM στα Σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί τα “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” για τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Οργανισμός μας διαθέτει εγκεκριμένη εκπαιδευτική πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ. 43101/Δ2, Τίτλος “Πιλοτική Εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στα Γυμνάσια (ΠΕΡΕΔΓ–mbs)”

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην πιλοτική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής – ανακαλυπτικής μάθησης.

Στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών.

Ο STEM Education πρωτοπόρος στη μεθοδολογία STEM προτείνει τις παρακάτω δράσεις τις οποίες μπορείτε να υλοποιήσετε

σε χρόνο και ημέρα επιλογής σας.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε γνωστικό αντικείμενο με βάση τα δικά σας ενδιαφέροντα και θα σας στείλουμε αντίστοιχα πρότασή μας με το περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει.

Εκπαιδευτικά οφέλη

  • Διερεύνηση, σχεδιασμός και κατασκευή λύσεων
  • Εμπλοκή των μαθητών στις φυσικές επιστήμες μέσω της συσχέτισης και της πρακτικής εφαρμογής τους
  • Βασικές δεξιότητες προγραμματισμού
  • Δεξιότητες συνεργασίας και παρουσίασης
  • Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων
  • Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας
  • Εξοικείωση στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων project management

Εngineering

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί

Νηπιαγωγείο
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λιλιπούτειοι Μηχανικοί» είναι σχεδιασμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου. Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο των Θετικών  Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής.

Σύνθετες Ηλεκτρικές Μηχανές

Β, Γ Δημοτικού
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σύνθετες Ηλεκτρικές Μηχανές» οι μαθητές οπλισμένοι με τα κατάλληλα εφόδια οι μικροί μηχανικοί είναι έτοιμοι να σκεφθούν ως μηχανικοί και να κατασκευάσουν σύνθετες μηχανές στη κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων στην υπηρεσία του ανθρώπου. Με τη χρήση tablet δίνουμε εντολές στην κατασκευή μας να εκτελέσει συγκεκριμένες δράσεις και με τη χρήση αισθητήρων μπορούμε να χτίσουμε τους πρώτους μας αυτοματισμούς, ώστε η κατασκευή μας να αντιδρά σε ερεθίσματα από το περιβάλλον.

Οι πρώτοι Αυτοματισμοί

Γ, Δ Δημοτικού
Στο πρόγραμμα «Οι πρώτοι Αυτοματισμοί» οι μαθητές θα γνωρίσουν αρχικά το λογισμικό πρόγραμμα Scratch, θα εμπεδώσουν διασκεδάζοντας έννοιες Μηχανικής, Φυσικής και Μαθηματικών. Οι δραστηριότητες που θα ολοκληρώσουν θα τα ψυχαγωγήσουν, θα εμβαθύνουν σημαντικά και θα τους αναδείξουν δεξιότητες ικανές που πρέπει να αποκτήσουν για να υποστηρίξουν την μελλοντική τους πορεία στην κοινωνία του αύριο. Με το Scratch οι μαθητές μπορούν να ανακαλύψουν και να ξεδιπλώσουν όλα τους τα ταλέντα όπως animation , gaming κλπ.

SPIKE Prime

E, ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο
Το «SPIKE Prime» είναι ο ολοκαίνουριος τρόπος να ωθήσουμε τους μαθητές στην ενασχόληση με το STEAM και την εκπαιδευτική ρομποτική, βοηθώντας τους να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους μέσα από τη γνώση. Οι μαθητές ηλικίας 11-15 ετών γνωρίζουν το STEAM και την εκπαιδευτική ρομποτική, κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας διασκεδαστικά ρομπότ και έξυπνες συσκευές! Το SPIKE Prime ενισχύει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών καθώς και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία όπου μαθαίνουν μέσα απ’ το παιχνίδι.

Απλές Μηχανές

Α, Β, Γ Δημοτικού
Ο STEM Education διοργανώνει εξειδικευμένο σεμινάριο για τη διδασκαλία της Θεματικής Ενότητας «Ερευνώ – Καινοτομώ» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για το STEM και την Εκπαιδευτική Ρομποτική για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Coding

Βόλτα με Αλγόριθμους

Νηπιαγωγείο, Δημοτικό
O STEM Education προσφέρει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας την ευκαιρία να δημιουργήσουν τους πρώτους τους αλγόριθμους! Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βόλτα με Αλγόριθμους» θέλουμε να θέσουμε γερές βάσεις από πολύ μικρή ηλικία στην κατανόηση εννοιών προγραμματισμού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που θα δώσουν στα παιδιά κίνητρα για να θέλουν να μάθουν όλο και περισσότερα.

Microbit -Scratch

Δημοτικό
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Microbit -Scratch» είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές του Δημοτικού και βασισμένο στη μεθοδολογία STEM. Τα παιδιά μέσω των δραστηριοτήτων θα διδαχθούν βασικές αρχές φυσικής και ηλεκτρονικών που οι αισθητήρες χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τον φυσικό κόσμο.

Physical Computing

Γυμνάσιο
Το πρόγραμμα “Physical Computing ” αποσκοπεί στην εισαγωγή του physical computing από τη βαθμίδα του Γυμνασίου. Στο πρόγραμμα χρησιμοποιούνται οι εσωτερικοί αισθητήρες του επεξεργαστή Micro:bit καθώς και ένα σύνολο από εξωτερικούς αισθητήρες με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να κάνουν μετρήσιμα τα βασικά φυσικά μεγέθη με τα οποία έρχονται σε επαφή στις τάξεις του Γυμνασίου.

Science Lab Junior

Φυσικές Επιστήμες στο Νηπιαγωγείο

Νηπιαγωγείο
Οι Φυσικές Επιστήμες και ο συναρπαστικός κόσμος που ανακαλύπτουν τα παιδιά μέσα από αυτές, προωθούν την εκπαίδευση STEM και την εμπειρική, ανακαλυπτική και διερευνητική μάθηση.

Μαθαίνω τον Κόσμο: Ορμή & Κίνηση

Α Δημοτικού
Ο STEM Education σας προτείνει να γνωρίσετε μία νέα δραστηριότητα για τους μαθητές σας, με τα μοναδικά πακέτα TechCard. Γνωρίστε τα με το μοναδικό πακέτο «Μαθαίνω τον Κόσμο: Ορμή & Κίνηση». Με τις οδηγίες σας θα μπορέσει ο καθένας τους να κατασκευάσει αυτοκίνητο με μπαλόνι να το ζωγραφίσει να δημιουργήσει δηλαδή το δικό του μοντέλο.

Μαθαίνω τον Κόσμο: Δράση & Αντίδραση

Β Δημοτικού
Ο STEM Education σας προτείνει να γνωρίσετε μία νέα δραστηριότητα για τους μαθητές σας, με τα μοναδικά πακέτα TechCard. Γνωρίστε τα με το μοναδικό πακέτο «Μαθαίνω τον Κόσμο: Δράση & Αντίδραση». Με τις οδηγίες σας θα μπορέσει ο καθένας τους να κατασκευάσει αυτοκίνητο με έλικα να το ζωγραφίσει να δημιουργήσει δηλαδή το δικό του μοντέλο.

Μαθαίνω τον Κόσμο: Αεροδυναμική & Τριβή

Γ Δημοτικού
Ο STEM Education σας προτείνει να γνωρίσετε μία νέα δραστηριότητα για τους μαθητές σας, με τα μοναδικά πακέτα TechCard. Γνωρίστε τα με το μοναδικό πακέτο αυτοκίνητο (ΦΌΡΜΟΥΛΑ 1) F1. Με τις οδηγίες σας θα μπορέσει ο καθένας τους να κατασκευάσει μια φόρμουλα να το ζωγραφίσει να δημιουργήσει δηλαδή το δικό του μοντέλο.

Μαθαίνω τον Κόσμο: ΑΠΕ

E, ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο
Μέσα από μια διασκεδαστική και επιμορφωτική δραστηριότητα ο STEM Education δίνει την ευκαιρία στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού να εξερευνήσουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να πειραματιστούν με αυτές σε πραγματικές εφαρμογές.