Εργαστήρια Δεξιοτήτων STEM στα Σχολεία

Ο STEM Education σε συνεργασία με την Διερευνητική Μάθηση προτείνουν Προγράμματα δραστηριοτήτων εφαρμοσμένων θετικών επιστημών και εκπαιδευτικής ρομποτικής για διεξαγωγή στο πλαίσιο του θεσμού των Δεξιοτήτων στα σχολεία, για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Το Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου είναι εγκεκριμένα από το Ι.Ε.Π.

Το Πρόγραμμα του Δημοτικού “STEM Education” (Δ’ – ΣΤ’) είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.  

Ο Οργανισμός μας διαθέτει εγκεκριμένη εκπαιδευτική πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ. 43101/Δ2, Τίτλος: “Πιλοτική Εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στα Γυμνάσια (ΠΕΡΕΔΓ–mbs)”

Ο εξοπλισμός για την διεξαγωγή των δραστηριοτήτων βασίζεται σε πασίγνωστους επεξεργαστές ανοιχτής αρχιτεκτονικής όπως micro:bit Arduino και raspberry. Προγραμματίζεται με διεθνώς αναγνωρισμένες γλώσσες προγραμματισμού όπως το MIT Scratch ή το MakeCode της Microsoft στον γραφικό προγραμματισμό ή η Python και η C στον κειμενικό προγραμματισμό. Πλαισιώνεται από αξιόπιστους αισθητήρες ικανούς να μετρήσουν με ακρίβεια τα φυσικά μεγέθη που αφορούν την διδασκαλία των φυσικών επιστημών. Υποστηρίζονται κατάλληλα γραφικά εργαλεία ώστε τα παιδιά να μπορούν να δημιουργήσουν γραφικές απεικονίσεις των μετρήσεών τους, να τις αποθηκεύσουν και να τις επεξεργαστούν. Διαθέτουν μεγάλο αριθμό δομικών υλικών με τα οποία τα παιδιά μπορούν να χτίσουν διατάξεις πειραμάτων φυσικής, μοντέλα αυτοματισμών ή αυτόνομα ρομποτικά μοντέλα έτσι ώστε η μάθηση να γίνεται παιχνίδι.  Είναι εύχρηστα και λειτουργικά από θέμα ενέργειας στο σχολικό περιβάλλον γιατί λειτουργούν με μπαταρίες και δεν χρειάζονται την παρουσία τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος στο θρανίο. Προγραμματίζονται εύκολα με κάθε υλικό μέσο προγραμματισμού tablet ή ηλεκτρονικό υπολογιστή. Συνοδεύονται από δραστηριότητες οι οποίες συμβαδίζουν με την σχολική ύλη και την επεκτείνουν σε σύγχρονα θέματα που δεν καλύπτει το σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα.

Ο STEM Education πρωτοπόρος στη μεθοδολογία STEM προτείνει τα παρακάτω προγράμματα τα οποία μπορείτε να υλοποιήσετε

σε χρόνο και ημέρα επιλογής σας.

Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε γνωστικό αντικείμενο με βάση τα δικά σας ενδιαφέροντα και θα σας στείλουμε αντίστοιχα πρότασή μας με το περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει.

Εκπαιδευτικά οφέλη

  • Διερεύνηση, σχεδιασμός και κατασκευή λύσεων
  • Εμπλοκή των μαθητών στις φυσικές επιστήμες μέσω της συσχέτισης και της πρακτικής εφαρμογής τους
  • Βασικές δεξιότητες προγραμματισμού
  • Δεξιότητες συνεργασίας και παρουσίασης
  • Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων
  • Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας
  • Εξοικείωση στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων project management

Μελισσοπεριπέτειες

Νηπιαγωγείο
Ετοιμαστείτε να εξερευνήσετε τον κόσμο γύρω σας με βοηθό το BeeBot! Θα ανακαλύψουμε την έννοια του κώδικα και της ακολουθίας μέσα από διαθεματικές δραστηριότητες και πειράματα.

Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική (TPBot)

Α’-Δ’ Δημοτικού
Στο πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων που ανέπτυξε ο STEM Education τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τη χρήση του Micro:bit και στη συνέχεια θα προγραμματίσουν με αυτό το TPBot.

Εκπαιδευτική Ρομποτική (Nezha Robotics-Arduino)

Γυμνάσιο
Oι μαθητές εξοικειώνονται τόσο με γραφικές γλώσσες προγραμματισμού όσο και με το περιβάλλον προγραμματισμού (Arduino IDE) σε γλώσσα C.

Εισαγωγή στην ηλεκτρονική τεχνολογία

Γυμνάσιο
Οι μαθητές γνωρίζουν βασικές αρχές ηλεκτρονικής, έχουν έλεγχο του τεχνολογικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και να είναι σε θέση να κάνουν σωστές επιλογές.

STEM Education Δημοτικού

Το Πρόγραμμα του Δημοτικού (Δ’-ΣΤ’) διεξάγεται με την Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (Περιφερειακή Διεύθυνση Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Αττικής)
Το Πρόγραμμα «STEM Education Δημοτικού», έχει ως στόχο την κατανόηση των βασικών εννοιών φυσικών επιστημών Δημοτικού μέσω της διαδικασίας της διερεύνησης στο θρανίο.

Science Lab

Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού
Τα παιδιά γεννιούνται Φυσικοί. Όταν τρέχουν, σκαρφαλώνουν, κλωτσάνε, κρέμονται από ένα δέντρο, ενεργοποιούν όλους τους Νόμους της επιστήμης της Φυσικής!

Ρομποτική – Micro:bit | Προετοιμασία για Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού
Στο πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων WeDo – Micro:bit, τα παιδιά αναπτύσσουν τους πρώτους τους Αυτοματισμούς και εφαρμογές physical computing.

Εκπαιδευτική Ρομποτική (Nezha Robotics)

Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού
Oι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν το εκπαιδευτικό κιτ Nezha, με πλήθος δομικών υλικών για κατασκευή ρομποτικών μοντέλων και προγραμματίζεται με τον μικροελεγκτή Micro:bit.