Βαθμίδα Δημοτικού | Γ’-ΣΤ’

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2024 έχει τρεις κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού:

Η Ανοικτή Κατηγορία Δημοτικού πλέον χωρίζεται σε δύο ηλικιακές ομάδες:

  1. Πρώτες τάξεις Δημοτικού (Α’ – Δ’) Οι απλές μηχανές ενώνουν τη Μεσόγειο Θάλασσα 
  2. Τελευταίες τάξεις Δημοτικού (Γ’ – ΣΤ’) Μεσόγειος, πηγή ζωής και πολιτισμού
  • Παράλληλη Κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2», για μαθητές  Γ’ – Δ’ Δημοτικού

Σκοπός για το Δημοτικό είναι οι μαθητές να αναπτύξουν την ικανότητά τους για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος και να εξερευνήσουν εμπράκτως τις έννοιες της μηχανικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης που σχετίζονται με τη δημιουργία και τον προγραμματισμό ρομποτικών κατασκευών, χρησιμοποιώντας το δωρεάν λογισμικό Scratch του ΜΙΤ. Με αυτόν τον τρόπο ο διαγωνισμός εξοικειώνει τους μαθητές με το θεμελιώδες κεφάλαιο των «απλών μηχανών», εμπλουτίζοντας έτσι τους διδακτικούς στόχους του Προγράμματος Σπουδών.

Ανοικτή κατηγορία Δημοτικού «Μεσόγειος θάλασσα Πηγή Ζωής και Πολιτισμού» | Γ’-ΣΤ’ Δημοτικού

Η Μεσόγειος είναι η πηγή του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Συνδέει με την κλειστή, προστατευμένη θάλασσά της τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική. Συμπυκνώνει όλα τα ρεύματα της τέχνης και της φιλοσοφίας που γεννήθηκαν στο γόνιμο
έδαφός της στη διάρκεια των αιώνων. Τα αφήνει να κυλήσουν και να σμίξουν μέσα από τα πολλαπλά περάσματά της. Αποτελεί το πρότυπο της πολυπολιτισμικότητας που σμιλεύτηκε από παράκτιους λαούς με διαφορετικό θρήσκευμα, αξίες, νοοτροπίες και τεχνοτροπίες, που έμαθαν μέσα από τα ταξίδια τους και τους αποικισμούς τους για την ανταλλαγή εμπορευμάτων και προϊόντων της τέχνης και της δεξιοτεχνίας τους να συμβιώνουν στο μέτρο της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.

«Η Μεσόγειος είναι συνύπαρξη ιδεών, συναισθημάτων, πολιτισμών, τρόπων ζωής και δημιουργίας. Είναι σταυροδρόμι πολιτισμών, αφετηρία και προορισμός» γράφει ο εικαστικός καλλιτέχνης Γιώργος Λαζόγκας

Η Μεσόγειος είναι μία διηπειρωτική θάλασσα, προέκταση του Ατλαντικού. «Χωρίζει» την Ευρώπη από την Αφρική και συνορεύει με τα παρακάτω κράτη: Ισπανία, Γαλλία, Μονακό, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερί , Μονακό, Γιβραλτάρ και το Μαρόκο.

Καλύπτει 2.510.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει πάνω από 10.000 νησιά, στα οποία κατοικούν περισσότεροι από 15.000.000 άνθρωποι. Το όνομα της χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά τον 3ο αιώνα από τους Λατίνους, και συγκεκριμένα τον Σολίνο, που την ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» δηλαδή θάλασσα μεταξύ δύο Ηπείρων. Όσο για τον ελληνικό όρο «Μεσόγειος» προέρχεται από τον γεωγράφο – επίσκοπο Αθηνών Μελέτιο Β΄.

Χαρακτηριστικό της μεσογείου είναι το βαθύ μπλε χρώμα της, το οποίο και οφείλεται στην μη ανάπτυξη φυτών, λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Η στέρηση αυτή όμως δεν συνεπάγεται και έλλειψη βιοποικιλότητας, καθώς στα νερά της συναντώνται πάνω από 12.000 είδη, το ⅓ από τα οποία είναι ενδημικά, όπως η χελώνα Καρέτα-Καρέτα και η μεσογειακή φώκια.

Δεν αποκαλείται άδικα «εκκολαπτήριο του δυτικού πολιτισμού», καθώς λόγω των πολιτισμικών ανταλλαγών που συνέβησαν εξαιτίας του εμπορίου, στα παράλια της αναπτύχθηκαν μερικοί από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς. Έτσι γνώρισαν μεγάλη άνθηση τόσο οι τέχνες, όσο και οι επιστήμες, όπως αυτή της αστρονομίας και των μαθηματικών.

Μέχρι και σήμερα, η Μεσόγειος παραμένει ένα αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου εμπορίου, της ναυτιλίας και φυσικά του τουρισμού. Γι αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να βρούμε τρόπους να την προστατεύσουμε.

Διαβάστε την αναλυτική περιγραφή της πρόκλησης, των κανόνων και της βαθμολογίας.
Βρείτε το σχετικό PDF πατώντας εδώ.
Έχετε απορίες σχετικά με τους κανόνες ή με τη διαγωνιστική διαδικασία;

Επισκεφθείτε το forum των προπονητών και θέστε τις ερωτήσεις σας στους υπεύθυνους των κατηγοριών!

Δωρεάν webinars για προπονητές στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM  2024

Ανοικτή κατηγορία Δημοτικού «Μεσόγειος θάλασσα Πηγή Ζωής και Πολιτισμού» | Γ’ – ΣΤ’ Δημοτικού

 

 

 

Φόρμα Εγγραφής

(**Ο αριθμός συμμετοχών ισοδυναμεί με τον αριθμό των ομάδων που θέλετε να δηλώσετε. Σε δεύτερο χρόνο θα χρειαστεί να ανεβάσετε το έντυπο γονικής συγκατάθεσης και να το προσθέσετε στη φόρμα σας συμπληρωμένο, ένα για κάθε μαθητή/τρια.)