ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ STEM στα σχολεία από τον STEM Education

Τη φετινή σχολική χρονιά το Υπουργείο παιδείας θεσμοθετεί τα “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” για τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην πιλοτική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής – ανακαλυπτικής μάθησης. Στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών.

Ο STEM Education πρωτοπόρος στη μεθοδολογία STEM προτείνει τις παρακάτω δράσεις τις οποίες μπορείτε να υλοποιήσετε σε χρόνο και ημέρα επιλογής σας.

Εκπαιδευτικά οφέλη

  • Διερεύνηση, σχεδιασμός και κατασκευή λύσεων
  • Εμπλοκή των μαθητών στις φυσικές επιστήμες μέσω της συσχέτισης και της πρακτικής εφαρμογής τους
  • Βασικές δεξιότητες προγραμματισμού
  • Δεξιότητες συνεργασίας και παρουσίασης
  • Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων
  • Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας
  • Εξοικείωση στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων project management

Προσχολική ηλικία

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί

Νηπιαγωγείο
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου (4 και 5 ετών). Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο των Θετικών  Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής.

BeeBot

Νηπιαγωγείο
BeeBot, η “έξυπνη μέλισσα”. Το ρομπότ που θα βάλει τα παιδιά του νηπιαγωγείου στον κόσμο της ρομποτικής και του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης! Το συγκεκριμένο ρομπότ αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα προγραμματιζόμενα παιχνίδια, το οποίο βασίζεται στις αρχές προγραμματισμού της γλώσσας Logo. Οι μικροί μαθητές μπορούν εύκολα και γρήγορα να την προγραμματίσουν, χρησιμοποιώντας τα χρωματιστά πλήκτρα στο επάνω μέρος της, προκειμένου να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή πάνω σε ένα δάπεδο.

Μοχλοί & Σύνδεσμοι

Νηπιαγωγείο
Ο STEM Education σας προτείνει να γνωρίσετε μία νέα δραστηριότητα για τους μικρούς μαθητές με τα πακέτα τάξης TechCard. Τα πακέτα τάξης TechCard περιλαμβάνουν έξυπνες κατασκευές που εντυπωσιάζουν τα παιδιά. Με τη χρήση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού πακέτου και σε συνδυασμό με απλά υλικά όπως ψαλίδι και χρώματα, υλικά, θα δημιουργήσουν ευφάνταστα μοντέλα.

Δημοτικό

Air Power Dragster WorkShop

Α Δημοτικού
Ο STEM Education σας προτείνει να γνωρίσετε μία νέα δραστηριότητα για τους μαθητές σας, με τα μοναδικά πακέτα TechCard. Γνωρίστε τα με το μοναδικό πακέτο αυτοκίνητο με μπαλόνια. Με τις οδηγίες σας θα μπορέσει ο καθένας τους να κατασκευάσει αυτοκίνητο με μπαλόνι να το ζωγραφίσει να δημιουργήσει δηλαδή το δικό του μοντέλο.

Αυτοκίνητο με προπέλα

Β Δημοτικού
Ο STEM Education σας προτείνει να γνωρίσετε μία νέα δραστηριότητα για τους μαθητές σας, με τα μοναδικά πακέτα TechCard. Γνωρίστε τα με το μοναδικό πακέτο αυτοκίνητο με μπαλόνια. Με τις οδηγίες σας θα μπορέσει ο καθένας τους να κατασκευάσει αυτοκίνητο με έλικα να το ζωγραφίσει να δημιουργήσει δηλαδή το δικό του μοντέλο.

Formula T WorkShop

Γ Δημοτικού
Ο STEM Education σας προτείνει να γνωρίσετε μία νέα δραστηριότητα για τους μαθητές σας, με τα μοναδικά πακέτα TechCard. Γνωρίστε τα με το μοναδικό πακέτο αυτοκίνητο (ΦΌΡΜΟΥΛΑ 1) F1. Με τις οδηγίες σας θα μπορέσει ο καθένας τους να κατασκευάσει μια φόρμουλα να το ζωγραφίσει να δημιουργήσει δηλαδή το δικό του μοντέλο.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

E, ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο
Μέσα από μια διασκεδαστική και επιμορφωτική δραστηριότητα ο STEM Education δίνει την ευκαιρία στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού να εξερευνήσουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να πειραματιστούν με αυτές σε πραγματικές εφαρμογές.

Εκπαιδευτική Ρομποτική (WeDo – Scratch)

Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού
Το πρόγραμμα Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO WeDo | Scratch είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές του δημοτικού.

Γυμνάσιο

STEM Science LAB

Α’ Γυμνασίου
Γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου!

Το πρόγραμμα STEM Science LAB είναι ένα εργαστήριο σύντομης διάρκειας όπου οι μαθητές θα μελετήσουν την ύλη της Φυσικής του Γυμνασίου βιωματικά, στο εργαστήριο με σύγχρονα μέσα.

Detective C.S.I.

Γυμνάσιο
Το πρόγραμμα Detective C.S.I. είναι εργαστήρια όπου οι μαθητές θα εργασθούν όπως και οι σύγχρονοι ερευνητές στα εγκληματολογικά εργαστήρια Θα κατανοήσουν τις βασικές αρχές της εγκληματολογικής έρευνας που στηρίζονται κυρίως στις επιστήμες της Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Είναι σημαντικό και θα γίνει κατανοητό ότι οι σύγχρονες κοινωνίας στηρίζονται στη γνώση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος Οι μαθητές αναφορικά με το SCI τι είναι και πως λειτουργεί θα κατανοήσουν
Τη συμβολή των επιστημών (Χημεία, Φυσική, Βιολογία κ.ά.) στη διαλεύκανση των εγκλημάτων με διάφορες τεχνικές.
Η αξία της παρατήρησης και η ευθύνη που έχει η μαρτυρία ανθρώπων που βρέθηκαν μπροστά σε ένα έγκλημα, ένα ατύχημα γιατί αυτό που διηγούνται μπορεί να βοηθήσει
ή να αποπροσανατολίσει τις ανακρίσεις για το συμβάν.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

E, ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο
Μέσα από μια διασκεδαστική και επιμορφωτική δραστηριότητα ο STEM Education δίνει την ευκαιρία στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού να εξερευνήσουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να πειραματιστούν με αυτές σε πραγματικές εφαρμογές.

Junior Engineering Academy

Γυμνάσιο
Το πρόγραμμα αποτελεί προϊόν συνεργασίας του οργανισμού STEM Education και του δικτύου Junior Engineer Academy.

Εκπαιδευτική Ρομποτική (Mindstorms EV3)

Γυμνάσιο, Λύκειο
Το πρόγραμμα Εκπαιδευτική ρομποτική με LEGO Mindstorms  είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές γυμνασίου & Λυκείου. Η εμπλοκή στην ομαδική δραστηριότητα κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου και πολύπλοκου ρομπότ τους βοηθά να απελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμή τους και παράλληλα να κατανοήσουν εμπειρικά τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τα φυσικά μεγέθη με συναρπαστικό τρόπο. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν χωρισμένοι σε ομάδες πραγματικά ρομπότ θα τα προγραμματίσουν και θα αντιληφθούν στη πράξη πως οι αισθητήρες “κυβερνούν” τα μοτέρ μέσω του προγραμματισμού

Λύκειο - ΕΠΑΛ

Μηχανοτρονική

Γυμνάσιο, Λύκειο
Το πρόγραμμα διδάσκει στους μαθητές τους Αυτοματισμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα στη βιομηχανία, μέσα από ρεαλιστικά μοντέλα που οι ίδιοι κατασκευάζουν και προγραμματίζουν.