ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ STEM στα σχολεία από τον STEM Education

Τη φετινή σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί τα “Εργαστήρια Δεξιοτήτων” για τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην πιλοτική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου, αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής – ανακαλυπτικής μάθησης. Στόχος είναι η ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές και στις μαθήτριες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών.

Ο STEM Education πρωτοπόρος στη μεθοδολογία STEM προτείνει τις παρακάτω δράσεις τις οποίες μπορείτε να υλοποιήσετε

σε χρόνο και ημέρα επιλογής σας.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε γνωστικό αντικείμενο με βάση τα δικά σας ενδιαφέροντα και θα σας στείλουμε αντίστοιχα πρότασή μας με το περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει.

Εκπαιδευτικά οφέλη

  • Διερεύνηση, σχεδιασμός και κατασκευή λύσεων
  • Εμπλοκή των μαθητών στις φυσικές επιστήμες μέσω της συσχέτισης και της πρακτικής εφαρμογής τους
  • Βασικές δεξιότητες προγραμματισμού
  • Δεξιότητες συνεργασίας και παρουσίασης
  • Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων
  • Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας
  • Εξοικείωση στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων project management

Προσχολική ηλικία

Ο Θαλής και η Mέλισσα

Νηπιαγωγείο
Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Θαλής και η Mέλισσα» τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα γνωρίσουν τον κόσμο των Μαθηματικών μέσα από το παιχνίδι με τη μέλισσα Beebot.

Μοχλοί & Σύνδεσμοι

Νηπιαγωγείο
Τα πακέτα τάξης TechCard περιλαμβάνουν έξυπνες κατασκευές που εντυπωσιάζουν τα παιδιά. Με απλά υλικά όπως ψαλίδι και χρώματα θα δημιουργήσουν ευφάνταστα μοντέλα.

Δημοτικό

Αυτοκίνητα με μπαλόνια

Α Δημοτικού
Ο STEM Education σας προτείνει να γνωρίσετε μία νέα δραστηριότητα για τους μαθητές σας, με τα μοναδικά πακέτα TechCard. Γνωρίστε τα με το μοναδικό πακέτο αυτοκίνητο με μπαλόνια. Με τις οδηγίες σας θα μπορέσει ο καθένας τους να κατασκευάσει αυτοκίνητο με μπαλόνι να το ζωγραφίσει να δημιουργήσει δηλαδή το δικό του μοντέλο.

Αυτοκίνητο με προπέλα

Β Δημοτικού
Ο STEM Education σας προτείνει να γνωρίσετε μία νέα δραστηριότητα για τους μαθητές σας, με τα μοναδικά πακέτα TechCard. Γνωρίστε τα με το μοναδικό πακέτο αυτοκίνητο με προπέλα. Με τις οδηγίες σας θα μπορέσει ο καθένας τους να κατασκευάσει αυτοκίνητο με έλικα να το ζωγραφίσει να δημιουργήσει δηλαδή το δικό του μοντέλο.

Formula 1

Γ Δημοτικού
Ο STEM Education σας προτείνει να γνωρίσετε μία νέα δραστηριότητα για τους μαθητές σας, με τα μοναδικά πακέτα TechCard. Γνωρίστε τα με το μοναδικό πακέτο αυτοκίνητο (ΦΌΡΜΟΥΛΑ 1) F1. Με τις οδηγίες σας θα μπορέσει ο καθένας τους να κατασκευάσει μια φόρμουλα να το ζωγραφίσει να δημιουργήσει δηλαδή το δικό του μοντέλο.

Μηχανές και μηχανισμοί

B, Γ, & Δ Δημοτικού
Το πρόγραμμα τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες! Επιλέξτε το Μηχανές και Μηχανισμοί για μαθητές με σκοπό οι μαθητές να κατανοήσουν την ανάγκη εκπαίδευσης στη Τεχνολογία και στη Μηχανική που αποτελούν και τη βάση της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής!

Εκπαιδευτική Ρομποτική (WeDo – Scratch)

Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού
Το πρόγραμμα Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO WeDo | Scratch είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές του δημοτικού.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

E, ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο
Μέσα από μια διασκεδαστική και επιμορφωτική δραστηριότητα ο STEM Education δίνει την ευκαιρία στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού να εξερευνήσουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να πειραματιστούν με αυτές σε πραγματικές εφαρμογές.

Γυμνάσιο

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

E, ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο
Μέσα από μια διασκεδαστική και επιμορφωτική δραστηριότητα ο STEM Education δίνει την ευκαιρία στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού να εξερευνήσουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να πειραματιστούν με αυτές σε πραγματικές εφαρμογές.

Φυσική Α Γυμνασίου

Α Γυμνασίου
Γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου!

Το πρόγραμμα STEM Science LAB είναι ένα εργαστήριο σύντομης διάρκειας όπου οι μαθητές θα μελετήσουν την ύλη της Φυσικής του Γυμνασίου βιωματικά, στο εργαστήριο με σύγχρονα μέσα.

Detective C.S.I.

Γυμνάσιο
Το πρόγραμμα Detective C.S.I. είναι εργαστήρια όπου οι μαθητές θα εργασθούν όπως και οι σύγχρονοι ερευνητές στα εγκληματολογικά εργαστήρια Θα κατανοήσουν τις βασικές αρχές της εγκληματολογικής έρευνας που στηρίζονται κυρίως στις επιστήμες της Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας. Είναι σημαντικό και θα γίνει κατανοητό ότι οι σύγχρονες κοινωνίας στηρίζονται στη γνώση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Εκπαιδευτική Ρομποτική (Mindstorms EV3)

Γυμνάσιο, Λύκειο
Το πρόγραμμα Εκπαιδευτική ρομποτική με LEGO Mindstorms  είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές γυμνασίου & Λυκείου. Η εμπλοκή στην ομαδική δραστηριότητα κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου και πολύπλοκου ρομπότ τους βοηθά να απελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμή τους και παράλληλα να κατανοήσουν εμπειρικά τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τα φυσικά μεγέθη με συναρπαστικό τρόπο. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν χωρισμένοι σε ομάδες πραγματικά ρομπότ θα τα προγραμματίσουν και θα αντιληφθούν στη πράξη πως οι αισθητήρες “κυβερνούν” τα μοτέρ μέσω του προγραμματισμού

Λύκειο - ΕΠΑΛ

Μηχανοτρονική

Γυμνάσιο, Λύκειο
Το πρόγραμμα διδάσκει στους μαθητές τους Αυτοματισμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα στη βιομηχανία, μέσα από ρεαλιστικά μοντέλα που οι ίδιοι κατασκευάζουν και προγραμματίζουν.