Μαθαίνω τον Κόσμο: ΑΠΕ

Μαθαίνω τον Κόσμο: ΑΠΕ (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)

Πως μπορούμε να συγκεντρώσουμε ενέργεια από τον ήλιο και να τροφοδοτήσουμε με αυτή ένα ολόκληρο κτήριο;

Πως μπορεί ο άνεμος να φωτίσει μια ολόκληρη πόλη;

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα κάνουμε όταν τελειώσει το πετρέλαιο;

Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι θα είναι αστείρευτοι και κυρίως δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Μέσα από μια διασκεδαστική και επιμορφωτική δραστηριότητα ο STEM Education δίνει την ευκαιρία στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού να εξερευνήσουν τις ΑΠΕ(Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και να πειραματιστούν κατασκευάζοντας πραγματικές εφαρμογές.

Οι μαθητές μπορούν να διαπιστώσουν πόσο πολύτιμη είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, κατασκευάζοντας μοντέλα ηλιακών οχημάτων, αιολικής γεννήτριας, μια ηλιακή βάση επαναφόρτισης και πολλά άλλα. Θα χρησιμοποιήσουν απλά δομικά υλικά για να μετατρέψουν τον φυσικό άνεμο και τις ακτίνες του ήλιου σε ηλεκτρισμό, όπως αυτός που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας!

Αιολική ενέργεια

Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται «ήπια μορφή ενέργειας» και περιλαμβάνεται στις «καθαρές» πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρα και πολύ αργότερα οι ανεμόμυλοι στην ξηρά. Ονομάζεται αιολική γιατί στην ελληνική μυθολογία ο Αίολος ήταν ο θεός του ανέμου.

Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα.

Ηλιακή ενέργεια

Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας.

Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της.
Όσον αφορά την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες εφαρμογών: τα παθητικά ηλιακά συστήματα, τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα ή Ηλιοθερμικά συστήματα, και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα παθητικά και τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που εκπέμπεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ τα φωτοβολταϊκά συστήματα στηρίζονται στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του φωτοηλεκτρικού φαινομένου.

Στόχος του προγράμματος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού καθώς και σε μαθητές του Γυμνασίου. Ο στόχος του είναι να ασχοληθούν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Θεματικές Ενότητες


· Φωτοβολταϊκό στοιχείο
· Κυκλώματα με φωτοβολταϊκά Πειραματισμός απόδοσης
· Κατασκευές κινούμενες με φωτοβολταϊκά
· Ανεμογεννήτριες Αρχή λειτουργίας
· Πειραματισμός απόδοσης
· Αιολικό πάρκο

Διαθεματικές Γνώσεις


· Φυσική: Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, μετατροπές ενέργειας, ηλεκτρομαγνητισμός, ηλεκτρικά κυκλώματα
· Μαθηματικά : Μετρήσεις, γραφικές παραστάσεις
· Οπτική Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο
· Οπτική Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και ένας από τους συνεργάτες μας θα επικοινωνήσει το συντομότερο μαζί σας.

Lesson tags: 6. Ε Δημοτικού, Science Lab Junior - δεξιότητες, γυμνάσιο@σχολεία, δημοτικό@σχολεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *