Η μέθοδος project – Υλοποιώντας το project Space Engineers
Αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε κάποια αξέχαστη μαθητική μας εμπειρία, πιθανότατα θα θυμηθούμε κάποιο project που υλοποιήσαμε. Πλέον ως εκπαιδευτικοί έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε τέτοιες εμπειρίες στους δικούς μας μαθητές! Ειδικά αφού το project προβλέπεται και από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
Τι είναι η μέθοδος project;
Βρίσκεται στην τομή της τυπικής και μη τυπικής μάθησης. Έχει διαθεματικότητα και υιοθετεί στοιχεία από την επιστημονική μέθοδο (πχ. πειραματισμός και ανάλυση δεδομένων). Παράλληλα ενισχύει δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη συνεργασία. Ξεφεύγει από τους περιορισμούς της τυπικής αξιολόγησης. Για αυτούς τους λόγους συνδέεται στενά με τη μεθοδολογία STEM.
Πώς ένα project υλοποιείται στην πράξη;
Στο νέο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς, θα δούμε όλα τα βήματα ενός project! Πώς ξεκινάμε και πώς παρακινούμε τους μαθητές να (συν)εργαστούν; Πώς διατυπώνουμε ένα προκλητικό ερώτημα, πώς καθοδηγούμε τους μαθητές να το διερευνήσουν και πώς αξιολογούμε τα αποτελέσματά τους;
Για όλα αυτά, θα χρησιμοποιήσουμε ως μελέτη περίπτωσης το Space Engineers, ένα καινοτόμο ετήσιο πρόγραμμα STEM βασισμένο στη μέθοδο project που ανέπτυξε ο STEM Education. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού, οι μαθητές προσπαθούν να κατοικήσουν στον Άρη! Ολοκληρώνουν αποστολές με θεματολογία από την Αστρονομία, τη Μηχανική, τη Βιολογία και άλλες επιστήμες. Κατασκευάζουν δομές όπως θερμοκήπια και γέφυρες. Χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, παίρνουν μετρήσεις με αισθητήρες και χρησιμοποιούν μαθηματική σκέψη για την ανάλυσή τους.