Arduino Fundamentals

arduino-fundamentals

Το πρόγραμμα Arduino Fundamentals εισάγει τους συμμετέχοντες στον κόσμο της δημιουργίας  ηλεκτρονικών συστημάτων με χρήση του δημοφιλέστατου επεξεργαστή Arduino και κατάλληλων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Οι συμμετέχοντες, εργαζόμενοι σε ομάδες, θα υλοποιήσουν Project ρομποτικής και αυτοματισμών με επεξεργαστές Arduino και θα αποκτήσουν γνώσεις, εμπειρία και αυτοπεποίθηση να διαχειριστούν και να μεταδώσουν την γνώση αυτή. Μετά το πέρας του προγράμματος θα είναι ικανοί εάν το επιθυμούν, να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης Arduino Fundamentals Exam και να αποκτήσουν το επίσημο πιστοποιητικό της εταιρείας Arduino.

Σκοπός προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν εξοικείωση και γνώσεις στα ακόλουθα αντικείμενα:

Βασικές αρχές ηλεκτρισμού

Οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν βασικές αρχές ηλεκτρισμού και  έννοιες όπως αντίσταση, τάση, ισχύς και χωρητικότητα. Οι έννοιες θα αποσαφηνιστούν με πρακτικές δραστηριότητες προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υλοποίηση των έργων του προγράμματος.

Ηλεκτρονικά εξαρτήματα

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων θα γίνει επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας πολλών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, όπως LED, αισθητήρες, πληκτρολόγια, κινητήρες, οθόνες  και ολοκληρωμένα και θα περιγράφει η χρήση τους  με ιδιαίτερη έμφαση σε ρομποτικές κατασκευές και μετρητικά συστήματα.

Περιβάλλον εργαλείων προγραμματισμού Arduino IDE

Οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τις λειτουργίες του περιβάλλοντος ανάπτυξης κώδικα της Arduino, την σειριακή επικοινωνία με τον υπολογιστή για ανταλλαγή δεδομένων και γραφικές απεικονίσεις μεγεθών, τις βιβλιοθήκες κώδικα και τη διαδικασία αποσφαλμάτωσης προγραμμάτων.

Σύνταξη προγραμμάτων

Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη δομή και τις εντολές της γλώσσας προγραμματισμού Arduino C, για δημιουργία συναρτήσεων, δηλώσεων, μεταβλητών, βρόχων κ.α. επίσης θα μάθουν τεχνικές υλοποίησης πολύπλοκων δομών κώδικα.

Επεξεργασία ψηφιακών και αναλογικών σημάτων

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων θα γίνουν κατανοητές έννοιες και ορισμοί σχετικοί με την επεξεργασία ψηφιακών και αναλογικών σημάτων όπως: κατανόηση της τεχνικής  Pulse Width Modulation (PWM), μετρήσεις συχνότητας, περιόδου, κύκλου λειτουργίας, ανάλυση μετατροπής αναλογικού σε ψηφιακό σήμα κ.α.

 Σχεδίαση Κυκλωμάτων

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να κατανοούν και να σχεδιάζουν ηλεκτρονικά σχέδια θα διδαχτούν  τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνονται σε σχέδιο τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και θα αποκτήσουν ικανότητα ανάλυσης ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Λογική προγραμματισμού

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα διδαχθεί ο τρόπος αλληλεπίδρασης του επεξεργαστή με διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα μέσω κώδικα, ο τρόπος υλοποίησης λογικών διαγραμμάτων ροής για την δημιουργία πολύπλοκων εφαρμογών καθώς και μέθοδοι ανάλυσης και αντιμετώπισης σφαλμάτων στον κώδικα Arduino.

Πίνακες Arduino

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναλυθεί η δομή και οι δυνατότητες ενός συστήματος Arduino και θα γίνει αναφορά στις επιμέρους δυνατότητες των διαφορετικών συστημάτων Arduino.

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Ενήλικες
  • Αριθμός μαθημάτων: 5
  • Διάρκεια προγράμματος: 15 ώρες
  • Διάρκεια μαθήματος: 90min
  • Κόστος: 250€ (Έκπτωση 50% σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε σχολείο.)

Ημερομηνία έναρξης: Οκτώβριος 2021
Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλέφωνο 2106010162 και στο info@stem.edu.gr
κρατήστε θέση τώρα!

Διαθεματικές Γνώσεις


  • Φυσική: Ηλεκτρισμός Ηλεκτρομαγνητισμός
  • Πληροφορική : Γλώσσα προγραμματισμού C C++
  • Ηλεκτρονική: Επεξεργαστές δομικά ηλεκτρονικά στοιχεία
  • Χρήση επαγγελματικών εργαλείων: Βολτομέτρο, Αμπερομέτρο, μέτρηση αντίστασης εύρεση βλάβης κ.α.κτλ
  • Τεχνολογία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (αισθητήρων, DC Motor, Servo Motor, ρελέ, αντιστάσεις, ποτενσιόμετρα, οθόνες κ.α.

Θεματικές Ενότητες


Ενότητα 1η: Εισαγωγή και εκμάθηση στις προγραμματιστικές δομές της Python

Ενότητα 2η: Eξάσκηση και χρήση αλγορίθμων στους ενσωματωμένους αισθητήρες του micro:bit

Ενότητα 3η: Εισαγωγή, ανάγνωση και κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων

Ενότητα 4η: εφαρμογή εξωτερικού shield micro:bit και συνδεσμολογία αισθητήρων με τις προγραμματιστικές βιβλιοθήκες τους

Ενότητα 5η: Μετρήσεις με πολύμετρα πάνω σε ενεργό κύκλωμα

Ενότητα 6η: Κατασκευή ρομποτικών project με το micro bit και τη χρήση αισθητήρων (Ενεργειακά έξυπνα σπίτια , τηλεχειριζόμενα αυτοκινητάκια με Bluetooth, Συναγερμοί , παιχνίδια κτλ)

Lesson tags: Εκπαίδευση ενηλίκων STEM Coding

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *