Από το Κερί στα LED

Τι είναι η λαμπτήρας πυρακτώσεως
Ο λαμπτήρας πυράκτωσης περιλαμβάνει ένα λεπτό μεταλλικό νήμα, από βαρύ, δύστηκτο μέταλλο, συνήθως βολφράμιο, τυλιγμένο σε σπείρες. Στις άκρες του συγκολλημένο σε δύο παχύτερα σύρματα από όπου εφαρμόζεται η ηλεκτρική τάση η οποία θέτει τα ηλεκτρικά φορτία σε κίνηση η οποία εξαναγκάζει το νήμα να φωτοβολεί από τη θέρμανση του.. Η κατασκευή αυτή περικλείεται σε γυάλινη σφαιρική ή ελλειπτική φύσιγγα χαμηλής πίεσης αερίου.
Η φύσιγγα αυτή σε λαμπτήρες μικρής ισχύος είναι κενού αέρα , ή σε λαμπτήρες μεγάλης ισχύος περιέχει αδρανές αέριο, συνήθως άζωτο.

Τι είναι ο λαμπτήρας φθορισμού;
Ο λαμπτήρας φθορισμού είναι ένας λαμπτήρας εκκένωσης αερίου ο οποίος χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για την διέγερση ατμών υδραργύρου. Οι λαμπτήρες αυτοί υπάρχουν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.
Ο σωλήνας των λαμπτήρων αυτών περιέχει δύο νήματα πυράκτωσης, αέρια, άζωτο, αργό και μια σταγόνα υδραργύρου Επίσης εσωτερικά ο σωλήνας είναι επιχρισμένος με φθορίζουσα ουσία που συνήθως είναι φωσφόρος. Εξ αίτιας του υδραργύρου που περιέχουν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό αυτών, αν σπάσουν, από τραυματισμό ή σε εισπνοή σκόνης που πιθανόν να εκτοξευθεί.

Τι είναι ο λαμπτήρας LED;
Ένας λαμπτήρας LED που παράγει φως χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες διόδους εκπομπής φωτός (LED). Οι λαμπτήρες LED έχουν διάρκεια ζωής πολλές φορές μεγαλύτερος από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυρακτώσεως και είναι πολύ πιο αποδοτικοί από τους περισσότερους λαμπτήρες φθορισμού.

Η πρόοδος της ανθρώπινης επικοινωνίας βαδίζει πλάι πλάι με την εξέλιξη της Τεχνολογίας. Έχουμε επιλέξει μια σειρά σημαντικών δραστηριοτήτων με σκοπό οι μαθητές

  • Να κατανοήσουν την εξέλιξη τα τεχνολογίας
  • Να συνειδητοποιήσουν ότι η εξέλιξη βασίζεται και στην εξέλιξη της γνώσης
  • Να αισθανθούν ως εφευρέτες και να κατανοήσουν ότι η συμβολή ελαχίστων ανθρώπων στη ποιότητα ζωής των υπολοίπων είναι ασύλληπτη
  • Να δώσουν σημασία ότι πίσω από κάθε μεγάλο εφευρέτη υπάρχει μια πολύ επιτυχημένη ομάδα ανθρώπων

Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες οι μαθητές θα κάνουν ένα ταξίδι σε τέσσερις ενότητες που θεωρούνται σταθμός στη ζωή των ανθρώπων.

Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες οι μαθητές θα κάνουν ένα ταξίδι σε ενότητες που θεωρούνται σταθμός στη ζωή των ανθρώπων.
Από το κερί στη τεχνολογία LED ουσιαστικά περιγράφεται η εξέλιξη της γνώσης και κατ επέκταση η συμβολή αυτής της γνώσης στη ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Lesson tags: Γυμνάσιο Επισκέψεις, ιστορία τεχνολογίας@σχολεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *