Open Hardware – «Αυτόνομη Οδήγηση»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο να παρέχει ενημέρωση και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του Γυμνασίου & του Λυκείου αναφορικά με τη Τεχνητή Νοημοσύνη και την αυτόνομη κίνηση του αυτοκινήτου.

Η αυτόνομη οδήγηση, είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής μας. Οι μεγάλες εταιρείες, οι ερευνητές, οι επενδυτές και οι σχεδιαστές των σύγχρονων πόλεων, στρέφουν έντονα την προσοχή τους στα αυτόνομα οχήματα (αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά και τρένα).

Στους διαγωνισμούς της Ολυμπιάδας Ρομποτικής (WRO) όλα τα ρομπότ των κατηγοριών Regular και Football λειτουργούν αυτόνομα. Παρόλα αυτά, η αυτόνομη οδήγηση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αποτελεί ακόμη μια ανοικτή πρόκληση. Οι επιστήμονες διαχωρίζουν την αυτονομία των οχημάτων σε 6 επίπεδα. Από τα πλήρως ελεγχόμενα από τον άνθρωπο οχήματα, μέχρι τα εντελώς αυτόνομα.

Ο διαγωνισμός αυτόνομης οδήγησης, είναι ένας διαγωνισμός ατομικής χρονομέτρησης. Κάθε αυτοκίνητο, διαγωνίζεται μόνο του, κινούμενο αυτόνομο γύρω από την πίστα, προσπαθώντας να πετύχει τον καλύτερο χρόνο.

Με αυτό το νέο διαγωνισμό, μεταφέρονται οι προκλήσεις της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας, στη μαθητική κοινότητα και οι μαθητές εκπαιδευόντε στη συστηματική μελέτη και επίλυση πραγματικών προβλημάτων της εποχής μας.

Οι μαθητές θα γνωρίσουν τη νέα γενιά μοντέλων εκπαιδευτικής ρομποτικής όπως αυτοκίνητα μικροελεγκτές Raspberry σε συνδυασμό με αισθητήρες και κάμερες. Οι μαθητές θα κατανοήσουν το hardware και στη συνέχεια θα μάθουν πως να προγραμματίζουν το αυτοκίνητο έτσι ώστε να κινείται αυτόνομα Συνδυασμός κάμερας και μικροελεγκτή

Οι δραστηριότητες  που θα ολοκληρώσουν θα τα ψυχαγωγήσουν, θα εμβαθύνουν σημαντικά   και θα τους αναδείξουν δεξιότητες ικανές που πρέπει να αποκτήσουν για να υποστηρίξουν την μελλοντική τους πορεία στην κοινωνία του αύριο.

Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα γίνουν μέλη μιας πολύ μεγάλης κοινότητας μαθητών τόσο από τη χώρα μας όσο και από όλο το κόσμο Σε ότι αφορά την βιωματική κατανόηση των εννοιών που απαρτίζουν το STEM έχουν καλύτερη γνώση έχοντας εμβαθύνει και κατανοήσει βιωματικά σε γνώσεις που δεν παρέχει το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.  Σε ότι αφορά τις δεξιότητες είναι εξοπλισμένοι με ότι απαιτείται για επιτυχή συνέχιση των σπουδών τους

Σημειώστε ότι ειδικά τα παιδιά της Γ Λυκείου εάν διακριθούν στη Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής εισέρχονται στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Γυμνάσιο & Λύκειο 
  • Αριθμός μαθημάτων: 30
  • Διάρκεια μαθήματος: 90′
  • Αριθμός μαθητών: 12 μαθητές

Σκοπός προγράμματος

Ο σκοπός της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σε αυτό το επίπεδο είναι η εφαρμογή των γνώσεων σε εκπαιδευτικά ρομπότ τα οποία προσομοιάζουν εφαρμογές στη πραγματική ζωή. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων εφευρετικότητας , αλγοριθμικών & προγραμματιστικών προτύπων και επίδειξης ομαδικού πνεύματος. Είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα θα μάθουν να συνδυάζουν μικροελεγκτές με κάμερες στη κατεύθυνση της τεχνητής νοημοσύνης αναγνώριση σχημάτων χρωμάτων συναισθημάτων κλπ..

Διαθεματικές Γνώσεις

  • Φυσική: Τριβή, Ταχύτητα, Δύναμη, Νόμοι της Μηχανικής
  • Τεχνολογία: Περίπλοκες Μηχανές, Αυτόματες Ρομποτικές Κατασκευές
  • Τεχνολογία: Περίπλοκες Μηχανές, Αυτόματες Ρομποτικές Κατασκευές
  • Μηχανική: Νοητικά Δίπολα – Στατικότητα ή Ευέλικτη Δόμηση, Δύναμη ή Ταχύτητα
  • Μαθηματικά: Σύνθετες Αριθμητικές Πράξεις, Αναζήτηση Μοτίβων, Αλγόριθμοι, Απλός Προγραμματισμός

Θεματικές Ενότητες


Ενότητα 1η: Εισαγωγή και γνωριμία με τα νέας γενιάς εκπαιδευτικά ρομπότ

Ενότητα 2η: Εξοικείωση με το προγραμματιστικό περιβάλλον , κίνηση αυτοκινήτων 

Ενότητα 3η: Εισαγωγή στους αισθητήρες και στον αυτοματισμό,

Ενότητα 4η: Εξοικείωση στη χρήση αλγόριθμων στον προγραμματισμό της αυτονομίας και της αυτόνομης κίνησης  των αυτοκινήτων

Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται πρότερη αποδεδειγμένη εμπειρία στο υλικό του προγράμματος.

Back to: Engineering