Συμμαχία STEM (STEM Alliance)

STEM στην τάξη για Φυσικούς, Μαθηματικούς και Πληροφορικούς.Η μαγεία και οι τρεις μαζί να υλοποιούν ένα project ως ομάδα.

Ο STEM Education σχεδίασε ένα πρόγραμμα για όσους πιστεύουν ότι οι επιστήμες έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους. Η Φυσική μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε, τα Μαθηματικά να αποδεικνύουμε και η Πληροφορική σκέφτεται αντί για εμάς.

Κατανοώντας τους νόμους της Φυσικής μέσα από την υλοποίηση ενός project, ανακαλύπτουμε τον σημαντικό ρόλο των Μαθηματικών στη δημιουργία Αλγορίθμων. Ο Προγραμματισμός είναι Μαθηματικά και η Ρομποτική είναι STEM.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική προσέγγιση που στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση της γνώσης μέσω της επίλυσης προβλημάτων. Μέσα από ειδικά δομημένες δραστηριότητες, προσεγγίζουμε και μελετάμε έννοιες και αρχές από ένα σύνολο επιστημονικών πεδίων όπως αυτά της μηχανικής, της πληροφορικής, των μαθηματικών και της φυσικής.

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας το εξελιγμένο εκπαιδευτικό μοντέλο LEGO Education Mindstorm EV3, υποθέτουμε, δοκιμάζουμε, κρίνουμε και ερμηνεύουμε πλήθος δεδομένων και αποτελεσμάτων με σκοπό να οικοδομήσουμε μια πλούσια σε νοήματα και συνδέσεις, γνώση. Με εφαρμογές από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, κατανοούμε στην πράξη την σημασία και την λειτουργία των εννοιών και των φαινομένων που μελετάμε ώστε να μάθουμε, πως τα μαθηματικά, η φυσική, η πληροφορική και η μηχανική αποτελούν τα εργαλεία για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων στην εποχή της τεχνολογίας.

Προσκαλούμε Μαθηματικούς Φυσικούς και Πληροφορικούς με σκοπό εργαζόμενοι από κοινού να κατανοήσουν θεμελιώδη κεφάλαια Φυσικής πχ Μελέτη ταχύτητας όπως επίσης και το πρόγραμμα αναλύοντας τη σχέση Μαθηματικών με το Προγραμματισμό που θα κινηθεί το ρομπότ.

Σκοπός προγράμματος

Μέσω της μελέτης και επίλυσης ανοικτών προβλημάτων ανακαλύπτουμε και εφαρμόζουμε αρχές και ιδέες διαφορετικών επιστημονικών πεδίων με τρόπο πρακτικό, δημιουργικό και ελεύθερο από τις δεσμεύσεις της ύλης, του ασκησιολόγιου και της εξέτασης.

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Ενήλικες
  • Αριθμός μαθημάτων: 4
  • Διάρκεια: 16 ώρες
  • Αριθμός συμμετεχόντων: 16
  • Κόστος: 250€ (Έκπτωση 50% σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε σχολείο.)

Το πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από τον STEM Education.

Διαθεματικές Γνώσεις


  • Φυσική: Χρόνος, Μετατόπιση, Ταχύτητα(γραμμική, γωνιακή), Επιτάχυνση, Ροπή, Δύναμη, Συχνότητα (χρώμα, ήχος)
  • Μηχανική: Γρανάζια(οδοντωτά, κοχλίας), βραχίονες, δομικά στοιχεία (πλαίσιο, σύνδεσμοι κ.α.), μοχλοί, κινητήρες, συστήματα αυτομάτου ελέγχου (LineFollow, PID)
  • Μαθηματικά: Σχήματα επιπέδου (ιδιότητες και κατασκευή), μετασχηματισμοί στο επίπεδο (στροφή και μεταφορά), λόγοι/αναλογίες, συστήματα αρίθμησης, συναρτήσεις, παράγωγος(ρυθμός μεταβολής), ολοκλήρωμα (εμβαδόν)
  • Πληροφορική: Αλγόριθμος, Αποφάνσεις (δίτιμη λογική), έλεγχος, επανάληψη, μεταβλητές, Block-Based Coding

Θεματικές Ενότητες


Ενότητα 1η:Εισαγωγή, εκμάθηση βασικών block προγραμματισμού στο Mindstorm EV3 και εφαρμογή, βασικά στοιχεία κατασκευής και λειτουργίας ενός ρομπότ

Ενότητα 2η: Με προσανατολισμό τα μαθηματικά: μελετώνται τα σχήματα του επιπέδου και ιδιότητες τους, τα συστήματα αρίθμησης και οι συναρτήσεις, η συχνότητα (χρώμα, ήχος), και κατασκευάζονται αντίστοιχα μηχανικά μοντέλα για την εφαρμογή

Ενότητα 3η: Με προσανατολισμό τη φυσική: μελετώνται ο χρόνος, η μετατόπιση, η ταχύτητα, η επιτάχυνση μέσω πειραμάτων και κατασκευής αυτοκινούμενων μοντέλων

Ενότητα 4η: Με προσανατολισμό τη Μηχανική: μελετώνται τα γρανάζια, οι διάφοροι τύποι σύνδεση τους και οι ιδιότητες τους, η ροπή, η δύναμη και η ταχύτητα τους, οι κινητήρες και τα συστήματα αυτομάτου ελέγχου (PID σε LineFollow)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *