Ένα ταξίδι στο Φως από τα σήματα MORS στις Οπτικές Ίνες

Science

Η πρόοδος της ανθρώπινης επικοινωνίας βαδίζει πλάι πλάι με την εξέλιξη της Τεχνολογίας. Σε μια μαγική, διαδραστική δραστηριότητα οι μαθητές θα κάνουν ένα ταξίδι στην ιστορία των μέσων επικοινωνίας.

Οι μαθητές κατασκευάζουν έναν τηλέγραφο από καθημερινά υλικά για να κατανοήσουν το ρόλο των Φυσικών Επιστημών στις επικοινωνίες και τον χρησιμοποιούν στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα. Στη συνέχεια, μπαίνουν στη σύγχρονη εποχή της επικοινωνίας στέλνοντας τα ίδια μηνύματα, αυτή τη φορά μέσω οπτικών ινών.

  • Τι χρώμα έχει το φως;

Ο Ισαάκ Νεύτων υποστήριξε ότι το λευκό φως περιέχει όλα τα χρώματα της ίριδας. Όταν κοιτάζουμε τον χρωματιστό δίσκο ο οποίος περιστρέφεται γρήγορα, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα χρώματα. Αντίθετα, αντιλαμβανόμαστε μια μίξη και μια μπεζ απόχρωση πάνω στο δίσκο. Αυτό οφείλεται σε μια ιδιότητα του ματιού, το μετείκασμα.

  • Πως «βλέπουν» τα υποβρύχια;

Στο τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, οι μαθητές θα κατασκευάσουν ένα περισκόπιο με το οποίο θα εξερευνήσουν πως το φως αντανακλάται και μας μεταφέρει εικόνες. Την κατασκευή αυτή οι μαθητές θα την κρατήσουν ως ενθύμιο ενός εργαστηρίου που δε θα ξεχάσουν ποτέ!

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού
  • Διάρκεια: 90
Lesson tags: 6. Ε Δημοτικού Εκδρομές, 7. ΣΤ Δημοτικού Εκδρομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *