Site icon STEM Education

Engineering με micro:bit

Micro:bit hacking STEM

Coding

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Engineering με Micro:bit είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές του γυμνασίου, βασισμένο στη μεθοδολογία STEM.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να κατασκευάζουν αυτοματισμούς, συσκευές ελέγχου και πιο σύνθετες ρομποτικές διατάξεις χρησιμοποιώντας τον μικροελεγκτή Micro:bit και διάφορα περιφερειακά όπως αισθητήρες και σερβομηχανισμούς. Παράλληλα θα διδαχθούν τις βασικές αρχές της Φυσικής που αναφέρονται στα φυσικά μεγέθη που σχετίζονται με τις κατασκευές τους. Επιπλέον, θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές των μαθηματικών και της στατιστικής που εφαρμόζονται στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των μετρήσεων που θα παίρνουν από αυτές τους τις κατασκευές.

Οι κατασκευές θα δημιουργηθούν με το εκπαιδευτικό υλικό της σειράς GIGO micro:bit Compatible robots και θα προγραμματίζονται με το Makecode της Microsoft.

Τι είναι το micro:bit;

Η πλατφόρμα micro:bit αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται από εταιρείες που πρωτοπορούν παγκοσμίως στις καινοτόμες τεχνολογίες.

Μπορεί να προγραμματιστεί μέσα από το γραφικό περιβάλλον MakeCode της Microsoft ενώ είναι συμβατή και με MicroPython για όσους νιώθουν πιο εξοικειωμένοι να προγραμματίζουν σε τερματικό.

Περιεχόμενα micro:bit

  • Επεξεργαστής και shield
  • Πίνακα LED 5×5 για προβολή μηνυμάτων
  • Light Sensor
  • Αισθητήρα θερμοκρασίας
  • Προγραμματιζόμενα πλήκτρα
  • Connection Pins
  • Micro USB connector
  • Magnetometer (πυξίδα) για μέτρηση μαγνητικού πεδίου
  • Accelerometer για μέτρηση επιτάχυνσης σε
  • Radio και bluetooth low energy antenna για επικοινωνία

Γιατί να μάθουμε γλώσσες προγραμματισμού;

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τους υπολογιστές. Κάθε συσκευή ή εξοπλισμός, όπως πόρτες γκαράζ, κλιματιστικά, ψυγεία, τηλεοράσεις και άλλες έξυπνες συσκευές, πρέπει να ελέγχονται από ψηφιακούς υπολογιστές. Αυτό ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα που μεταφέρουμε μαζί μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψωνίζουν στο διαδίκτυο και σύντομα μπορεί να δούμε αυτοματοποιημένη οδήγηση αυτοκινήτων στο δρόμο. Οι ζωές μας αναπόφευκτα θα γίνονται ολοένα και πιο ψηφιοποιημένες και αμέτρητα προϊόντα θα σχετίζονται ή θα πρέπει να οδηγούνται από υπολογιστές (το Διαδίκτυο).

Σε αυτή την ψηφιακή εποχή όλοι πρέπει να μάθουν πώς να επικοινωνούν με τους υπολογιστές.

Τι είναι “γλώσσα προγραμματισμού”;

Η  γλώσσα προγραμματισμού είναι μια γλώσσα που χρησιμοποιούμε για την επικοινωνία με τους υπολογιστές, όπως ακριβώς μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα για να μιλάμε με ανθρώπους από άλλες χώρες. Με τη γλώσσα προγραμματισμού μπορείτε να δώσετε εντολές στους υπολογιστές και μέσω αυτών να προγραμματίσετε πλήθος συμβατών συσκευών και μοντέλων.

Οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αρχίσει να προωθούν επιθετικά την εκπαίδευση με προγραμματισμό, ενσωματώνοντάς την ως υποχρεωτικό μάθημα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Το βασικό πρόγραμμα σπουδών των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης το 2018 θα ενσωματώσει τις γλώσσες προγραμματισμού, ώστε οι μαθητές να μπορούν να συμβαδίζουν με τις παγκόσμιες τάσεις.

Στόχος του προγράμματος

Σκοπός των μαθημάτων μας είναι η σφαιρική εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία στις μέρες μας στην παραγωγή των έξυπνων συσκευών που ολοένα και περισσότερο βρίσκουμε γύρω μας. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν οι «έξυπνοι μηχανικοί» που χρειάζεται η τεχνολογία και η επιστήμη για τη διαμόρφωση του μέλλοντος μας.

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Μαθητές γυμνασίου
  • Αριθμός μαθημάτων: 10 δραστηριότητες
  • Διάρκεια μαθήματος: 90
  • Αριθμός μαθητών: 16 μαθητές
Exit mobile version