fbpx
Home Νέα Διαγωνιστική Εκπαιδευτική Ρομποτική Τμήματα προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς WRO Hellas

Τμήματα προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς WRO Hellas

Ο STEM Education ως επιστημονικός σύμβουλος του WRO Hellas διοργανώνει ειδικά τμηματα για τη συμμετοχή των μαθητών στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής αλλά και στον πανελλήνιο προκριματικό διαγωνισμό για την  παγκόσμια Ολυμπιάδα εκπαιδευτικης ρομποτικής.

Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν από έμπειρους και πολυνίκες στους διαγωνισμούς εκπαιδευτές τη φιλοσοφία της διαγωνιστικής διαδικασίας, την επίλυση προβλημάτων και την επίτευξη βέλτιστων επιδόσεων. Μέσα από τα προγράμματα προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς οι μαθητές θα καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Οι διαγωνισμοί εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι εκδηλώσεις για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον WRO Hellas. Το επίπεδο των ομάδων που συμμετέχουν είναι πολύ υψηλό και απαιτείται φιλοδοξία, ικανότητα και καλή προετοιμασία!

Ο STEM Education διεξάγει εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους μυημένους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τη Διαγωνιστική Εκπαιδευτική Ρομποτική, όπου η σωστή ιδέα κάνει τη διαφορά και η βέλτιστη  υλοποίησή της φέρνει τη διάκριση!

Η εκπαιδευτική διαδικασία εισάγει τους μαθητές στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και διδάσκει πως περνάμε από τη σύλληψη μιας ιδέας στη δημιουργία του κατάλληλου αλγορίθμου και τον προγραμματισμό της κατασκευής. Στη διάρκεια των μαθημάτων θα αναπτυχθούν μεθοδολογίες «αποκωδικοποίησης μιας πρόκλησης», χαρτογράφησης μιας πίστας, προχωρημένες κατασκευαστικές τεχνικές, καθώς και τεχνικές αλγορίθμων με γνώμονα πάντα τη λύση ενός συγκεκριμένου προβλήματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι να διαθέτει ο μαθητής ή η ομάδα τον εξοπλισμό.

 Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™

Η  Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™ αποτελεί έναν προκριματικό διαγωνισμό, μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται κάθε χρόνο εκείνες οι ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad). H Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO διοργανώνεται από τον WRO Hellas από το 2009 και ακολουθεί επακριβώς τα εκπαιδευτικά και διαγωνιστικά πρότυπα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Τα θέματα του διαγωνισμού μεταφράζονται και ανακοινώνονται στην Ελλάδα το Φεβρουάριο κάθε έτους, ενώ ο τελικός του Εθνικού Διαγωνισμού WRO διεξάγεται κάθε Ιούλιο. Οι νικήτριες ομάδες προκρίνονται για να συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που φιλοξενείται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα.

1ος Πανελλήνιος Διαδικτυακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με διεθνή συμμετοχή

Ο WRO Hellas ο επίσημος φορέας ανάπτυξης εκπαιδευτικής ρομποτικής τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες των Βαλκανίων ενστερνίστηκε το σύνθημα «Μένουμε στο σπίτι με Ασφάλεια» και προσέθεσε «Μένουμε στο σπίτι με Ασφάλεια και είμαστε Δημιουργικοί»

Σε καιρό πανδημίας στείλαμε θετικό μήνυμα από κοινού σε μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς. Με σύνθημα “Μένουμε σπίτι Δημιουργικά” ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κι Επιστήμης WRO Hellas την περίοδο 1 Απριλίου έως 31 Μαΐου υλοποίησε τον πρωτοποριακό διαγωνισμό “Χορεύοντας την Άνοιξη”. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές/τριες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινώνησαν οι μαθητές μεταξύ τους σκέφθηκαν αντάλλαξαν απόψεις ζήτησαν τη συνδρομή εκπαιδευτικών και των γονέων τους και το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό.

Συνολικά κατέθεσαν τα project τους 250 ομάδες και προκρίθηκαν στην τελική φάση οι 60 από αυτές.

Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες, με τη βοήθεια των προπονητών ή των γονιών τους, επιστράτευσαν τη φαντασία τους κι έφτιαξαν το δικό τους ορισμό της άνοιξης, δηλαδή τα δικά τους ρομπότ που χόρεψαν ως έντομα, ως ζώα , ως άνθρωποι ή όπως αλλιώς τα φαντάστηκαν.

Στόχος του ήταν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν , να προγραμματίσουν τα ρομπότ και να τα βάλουν να χορέψουν στον σκοπό μιας πρότυπης μουσικής.

Τα παιδιά οργανώθηκαν σε ομάδες 4 ατόμων και ξεκίνησαν να συνεργάζονται μέσω οποιουδήποτε εργαλείου τηλεσυνάντησης. Εκείνος/εκείνη που είχε το κιτ στο σπίτι ανέλαβε την κατασκευή και τον προγραμματισμό του ρομπότ πάντα με τη συνδρομή των υπολοίπων μελών της ομάδας.

Τα projects αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή αξιολόγησης και στη συνέχεια, αυτά που διακρίθηκαν, αναρτήθηκαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του WRO Hellas όπου το κοινό ψήφησε το αγαπημένο του έργο.

Τα αποτελέσματα του 1ου Πανελλήνιου Διαδικτυακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ανακοινώθηκαν με το κλείσιμο των σχολείων την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 

Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός προσελκύει περισσότερους από 3000 μαθητές από όλη την Ελλάδα και αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας ένα συναρπαστικό ταξίδι διάρκειας 5 μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως τη διεξαγωγή του Τελικού τον Φεβρουάριο.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για κάθε σχολική βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες εμπνευσμένες από την Ελληνική ιστορία και μυθολογία, από τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών και από καινοτόμες τεχνολογίες.

Πληροφορίες και εγγραφές 

Τηλ. 2106777285 & 2106010162

[email protected]

Το πρόγραμμα παραδίδεται και στην Αγγλική γλώσσα.

Γιατί να συμμετάσχω στους διαγωνισμούς;

Οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, εξοικειώνονται με τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος και δημιουργούν από το μηδέν αυτόνομες και πλήρως λειτουργικές ρομποτικές κατασκευές.

Μαθητές και καθηγητές της χώρας αναπτύσσουν το ταλέντο, τη φαντασία, τις τεχνολογικές και επιστημονικές τους δεξιότητες, εφαρμόζοντας και κατασκευάζοντας μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή με βάση ένα δοσμένο θέμα που συνδυάζει τις επιστήμες, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα.

Οι μαθητές που κερδίζουν την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση σε βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και αποφοίτησαν μετά το 2015 από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο, καθώς και εκείνοι που έφτασαν το ίδιο ψηλά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες εγγράφονται πλέον καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο.

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *