fbpx
Home Νέα Μαθηματικά Ο μαγικός κόσμος των μαθηματικών μέσα από κατασκευές
Ο μαγικός κόσμος των μαθηματικών μέσα από κατασκευές

Ο μαγικός κόσμος των μαθηματικών μέσα από κατασκευές

Math

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ο μαγικός κόσμος των μαθηματικών μέσα από κατασκευές  αποτελεί μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση, με κύριο στόχο την ανακάλυψη των βασικών μαθηματικών αλλά και φυσικών εννοιών, που αποτελούν το δομικό ιστό των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Τα παιδιά καλούνται να αντιληφθούν ότι οι τεχνολογικές κατασκευές εμπνέονται από την παρατήρηση της λειτουργίας του φυσικού κόσμου γύρω τους.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο απλό σύστημα δόμησης, κατασκευάζουν μηχανικά συστήματα, αρχιτεκτονικές κατασκευές και ηλεκτρικά κυκλώματα, εξερευνώντας τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας τους. Ανακαλύπτουν ότι τα Μαθηματικά είναι η απαραίτητη γλώσσα και υποδομή για να διατυπώσουν τους αντίστοιχους νόμους της Μηχανικής, της Ακουστικής, του Ηλεκτρισμού και γενικότερα της Φυσικής Επιστήμης.

Σε κάθε βήμα χρησιμοποιούν τα μαθηματικά ως το απαραίτητο «εργαλείο» για τη διατύπωση των νόμων αυτών -κατανοώντας έτσι την αναγκαιότητα ύπαρξης του κόσμου των μαθηματικών εννοιών-, αλλά και του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται ο θεωρητικός κόσμος της φυσικής. Αρίθμηση, Συμμετρία, Παραλληλία, Καθετότητα, Γεωμετρικά σχήματα & Στερεά, Γωνίες όπως επίσης Δυνάμεις και Ισορροπία, Κυκλώματα, Αεροπνευματικά είναι ελάχιστα από τις θεμελιώδεις έννοιες που θα κατανοήσουν οι μαθητές βιωματικά.       

Τέλος φιλοτεχνούν τις κατασκευές τους, εισάγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, το προσωπικό-υποκειμενικό τους στοιχείο: το πώς δηλαδή, η αισθητική τους αντίληψη, θα ήθελε να είναι διακοσμημένη η μηχανική κατασκευή τους.

Τα παιδιά μέσα από τα διαδοχικά βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, βιώνουν τη χαρά της δημιουργίας, αλλά και την αναγκαιότητα του κάθε επόμενου βήματος, το οποίο θα πρέπει να στηρίξουν λογικά.

Κάθε κατασκευή είναι ένα ταξίδι μέσα από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τα Μαθηματικά και την Τέχνη.

Ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται τα παιδιά είναι ατομικός και ομαδικός. Μετά την ολοκλήρωση κάθε κατασκευής, η οποία διαρκεί περίπου τέσσερα μαθήματα, κάθε παιδί παίρνει  τις κατασκευές αυτές στο σπίτι του, έχοντας έτσι τη δυνατότητα για περισσότερη παρατήρηση και εμβάθυνση της λειτου­ργίας τους.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ενταχθεί σε πολλά σχολεία της χώρας μας με τελευταία τα Αρσάκεια Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας  

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Μαθητές Δημοτικού
  • Διάρκεια: 90′
 Επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος: Άρης Μαυρομμάτης, Αποστόλης Παπανικο­λά­ου (μαθηματικοί, ερευνητές της διδακτικής των Μαθηματικών)

Related Post

1 Comment

  1. Ελένη
    8 Σεπτεμβρίου, 2018

    Ο γιος μου είναι 7,5 και λατρευει τα lego, τις κατασκευές και τα μαθηματικά.
    Το μόνο ” πρόβλημα ” είναι ότι ζούμε στη Λέσβο..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *