Προγράμματα STEM Education

Προγράμματα STEM Education

Στόχος των προγραμμάτων του STEM Education είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ανθρώπων, που χρησιμοποιώντας στοιχεία από όλες τις θετικές επιστήμες, σε συνδυασμό μεταξύ τους, να αποκτήσουν την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα (problem solvers) και να συμμετέχουν με αξιώσεις στον μελλοντικό ψηφιακό κόσμο που διαμορφώνεται με ταχύτατο ρυθμό. Στα Προγράμματα STEM Education η δημιουργία θα στηρίζεται στο Εμείς και όχι στο Εγώ, η φαντασία και η ανάπτυξη ικανοτήτων θα δημιουργεί τα νέα προϊόντα, η βιωματική κατανόηση των Φυσικών Επιστημών θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης του αιώνα που διανύουμε.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα STEM Education στηρίζονται στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης STEM και αναπτύσσονται  γύρω από τέσσερις πυλώνες, που ορίζονται από τις κατευθύνσεις: Engineering, Coding, Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά στοιχεία που κυριαρχούν σε αυτές.

Ο STEM Education σας προσκαλεί να εγγράψετε τα παιδιά σας σε όποιο από τα ετήσια προγράμματα επιλέξετε. Τα προγράμματα STEM συμπληρώνουν το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και δεν διδάσκονται σε καμία βαθμίδα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Επιλέξτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα (σύμφωνα με την τάξη του παιδιού)

 • All
 • 1. Νηπιαγωγείο
 • 2. Α Δημοτικού
 • 3. Β Δημοτικού
 • 4. Γ Δημοτικού
 • 5. Δ Δημοτικού
 • 6. Ε Δημοτικού
 • 7. ΣΤ Δημοτικού
 • 8. Γυμνάσιο
 • 9. Λύκειο

Βόλτα με Αλγόριθμους

Coding | Νηπιαγωγείο
O STEM Education προσφέρει ένα πρόγραμμα γνωριμίας με το Kids First Coding & Robotics, μια νέα πλατφόρμα εκπαίδευσης STEAM, ιδανική για να κατανοήσουν τα παιδιά από την προσχολική ηλικία τη βασική λογική του προγραμματισμού.

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί

Engineering | Νηπιαγωγείο
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Λιλιπούτειοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για μαθητές Νηπιαγωγείου (4 και 5 ετών). Τα παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματά τους στον κόσμο των Θετικών  Επιστημών, της Τεχνολογίας και της Μηχανικής.

Μαθαίνω Μαθηματικά μέσα από την υλοποίηση των κατασκευών

Μαθηματικά | Δημοτικό (3 ηλικιακές ομάδες)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθαίνω Μαθηματικά μέσα από την υλοποίηση των κατασκευών  αποτελεί μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση, με κύριο στόχο την ανακάλυψη των βασικών μαθηματικών εννοιών.

Οι Αλγόριθμοι ενεργοποιούν

Coding | Α Δημοτικού, Β Δημοτικού
O STEM Education προσφέρει στα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να «κωδικοποιήσουν» τις πρώτες τους λειτουργικές κατασκευές! Κάθε μάθημα είναι μια διαφορετική ιστορία – πρόκληση που μαθαίνει στα παιδιά τις βασικές αρχές προγραμματισμού που χρειάζονται για να δώσουν ζωή στις κατασκευές που χτίζουν με τα ίδια τους τα χέρια.

Νέοι Μηχανικοί

Engineering | Α Δημοτικού Β Δημοτικού
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Νέοι Μηχανικοί είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές της Α’ και Β’ δημοτικού και τους δίνει τη δυνατότητα να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες.

STEM in Action!

Engineering | Β Δημοτικού Γ Δημοτικού
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEM in Action! αποτελεί συνέχεια του προγράμματος «Νέοι Μηχανικοί».

Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική

Engineering | Δ Δημοτικού Ε Δημοτικού ΣΤ Δημοτικού
Το πρόγραμμα Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με LEGO WeDo | Scratch είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.

Let’s Scratch!

Coding | Ε Δημοτικού ΣΤ Δημοτικού
Το πρόγραμμα Let’s Scratch! είναι σχεδιασμένο να παρέχει προχωρημένη γνώση προγραμματισμού στους μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, πέραν της εισαγωγής στην ρομποτική.

Ερευνώ & Ανακαλύπτω

Φυσικές Επιστήμες | Ε Δημοτικού ΣΤ Δημοτικού
Ο STEM Education, σεβόμενος ότι οι Φυσικές επιστήμες αποτελούν τη βάση του μέλλοντος, σχεδίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ερευνώ & Ανακαλυπτω», μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά του δημοτικού να κατανοήσουν τις Φυσικές επιστήμες. Όπως επιτάσσει  το σχολικό βιβλίο, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και πραγματοποιούν πλέον των 100 πειραμάτων, αποκτώντας έτσι εργαστηριακή εμπειρία.

Spike Prime (Ιανουάριος 2020)

Engineering | E Δημοτικού, ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο
Οι μαθητές ηλικίας 11-15 ετών γνωρίζουν το STEAM και την εκπαιδευτική ρομποτική, κατασκευάζοντας και προγραμματίζοντας διασκεδαστικά ρομπότ και έξυπνες συσκευές! Το SPIKE Prime ενισχύει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών καθώς και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία όπου μαθαίνουν μέσα απ’ το παιχνίδι

Υλοποιώ ένα project

Engineering | Γυμνάσιο, Λύκειο
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Υλοποιώ ένα project αποτελεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική προσέγγιση που στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση της γνώσης μέσω της επίλυσης προβλημάτων. Οι μαθητές καλούνται να προσεγγίσουν και να μελετήσουν έννοιες από ένα σύνολο επιστημονικών πεδίων όπως αυτά της μηχανικής, της πληροφορικής, των μαθηματικών και της φυσικής.

Junior Engineering Academy

Engineering | Γυμνάσιο
Το πρόγραμμα αποτελεί προϊόν συνεργασίας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού STEM Education και του δικτύου Junior Engineer Academy.

Ανακαλύπτω τη Φυσική

Φυσικές Επιστήμες | Γυμνάσιο
Ένα πρόγραμμα που απαντάει στα καθημερινά ερωτήματα των παιδιών: «γιατί συμβαίνει ή πως λειτουργεί κάτι;», με βιωματικό τρόπο, που τα βοηθάει να βρούνε μόνα τους τις απαντήσεις και τις βέλτιστες λύσεις στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Εκπαιδευτική Ρομποτική

Engineering | Γυμνάσιο, Λύκειο
Το πρόγραμμα Εκπαιδευτική ρομποτική με LEGO Mindstorms  είναι σχεδιασμένο για τους μαθητές γυμνασίου. Η εμπλοκή στην ομαδική δραστηριότητα κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου και πολύπλοκου ρομπότ τους βοηθά να απελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμή τους και παράλληλα να κατανοήσουν εμπειρικά τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τα φυσικά μεγέθη με συναρπαστικό τρόπο.

Micro:bit hacking STEM

Engineering | Γυμνάσιο
Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να κατασκευάζουν αυτοματισμούς, συσκευές ελέγχου και πιο σύνθετες ρομποτικές διατάξεις χρησιμοποιώντας τον μικροελεγκτή Micro:bit και διάφορα περιφερειακά όπως αισθητήρες και σερβομηχανισμούς.

Python Robotics

Coding | Λύκειο
Η γλώσσα Python συγκαταλέγεται στις πιο διάσημες γλώσσες προγραμματισμού. Λόγω της απλότητάς της, μας βοηθάει να κατανοήσουμε σε βάθος τους μηχανισμούς του προγραμματισμού σε έναν υπολογιστή. Η Python σχεδιάστηκε για να είναι εύκολη στην κατανόηση και διασκεδαστική στην χρήση.

Προγράμματα STEM Education

Επιλέξτε κατεύθυνση

 • All
 • Coding
 • Engineering
 • Μαθηματικά
 • Φυσικές Επιστήμες

Μαθηματικά

Τα μαθηματικά, που αποτελούν συχνά ένα δύσκολο γνωστικό αντικείμενο της σχολικής ζωής, διδάσκονται διαφορετικά: με χάρτινες κατασκευές, δημιουργούν  βιωματική σχέση με τα βασικά αξιώματα της γεωμετρίας, τα βασικά μαθηματικά αλλά και ακόμη και τις φυσικές έννοιες. Παράλληλα, δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να εκφραστούν δημιουργικά με την καλλιτεχνική  διάσταση της κατασκευής.

Coding

Τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό (coding), χρησιμοποιώντας το κατάλληλο υλικό –ανάλογα με την ηλικία τους. Τα παιδιά που ασχολούνται με το coding, αντιλαμβάνονται καλύτερα πώς να σχεδιάσουν και να οργανώσουν τις σκέψεις τους. Αναπτύσσουν καλύτερες δεξιότητες γραφής, ασκούνται στην λογική των πολλών δυνατών λύσεων ενός προβλήματος, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας. Γίνονται πιο δημιουργικά, φαντάζονται αφηρημένες ιδέες, εφαρμόζουν […]

Engineering

Η επίλυση προβλήματος επιτυγχάνεται με τη μέθοδο με την οποία ενεργούν οι μηχανικοί (engineering), σπάζοντας το πρόβλημα σε μικρότερα μέρη: (Ask→ Imagine→ Plan→ Create→Improve→Ask) Τα παιδιά ασκούνται στην ομαδική εργασία,στην κριτική σκέψη, στην επικοινωνία με την ομάδα για την επίτευξη του κοινού στόχου και μαθαίνουν να εκφράζουν τη διαδικασία της σκέψης τους με νέους τρόπους. Οι δραστηριότητες engineering, που αφορούν τα […]

Φυσικές Επιστήμες

Οι φυσικές επιστήμες (Φυσική και Χημεία), σαν κατ’ εξοχήν βιωματικές επιστήμες, γίνονται απόλυτα κατανοητές μέσα από πειράματα. Τα αντίστοιχα προγράμματα, δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να κατασκευάσουν μία διάταξη που σχετίζεται με το εκάστοτε αντικείμενο της μελέτης τους και να διαπιστώσουν, αλλά και να κατανοήσουν, πως λειτουργούν οι μηχανές και οι συσκευές αλλά και πως συμπεριφέρονται οι ενώσεις, τα στοιχεία και οι […]