Raspberry Pi Robotics

Raspberry Pi Robotics

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Raspberry Pi Robotics είναι σχεδιασμένο για μαθητές γυμνασίου, αλλά και λυκείου και τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ηλεκτρονική και τον προγραμματισμό με στόχο να δημιουργήσουν αυτοματισμούς και ρομπότ που να μπορούν να δώσουν τη λύση σε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αξιοποιούν τις δεξιότητές τους κατασκευάζοντας απλά, αλλά και περίπλοκα μοντέλα.  Έρχονται σε επαφή με το προγραμματισμό και προγραμματίζοντας μαθαίνουν πως να “μιλούν”, να δίνουν εντολές στις μηχανές, ώστε να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα. Επίσης εξοικειώνονται με τη λειτουργία μηχανισμών που συναντούν στο περιβάλλον τους καθημερινά και βρίσκονται σε θέση να καταλάβουν τη λειτουργία τους.

Οι κατασκευές πραγματοποιούνται με τη χρήση Raspberry Pi, αισθητήρων, αλλά και ηλεκτρονικού υπολογιστή και όλες οι δραστηριότητες συνοδεύονται από ειδικά διαμορφωμένα φύλλα εργασίας που επιτρέπουν στον μαθητή να επαληθεύει αυτά που έμαθε, τόσο σε επίπεδο προγραμματισμού, όσο και σε επίπεδο ηλεκτρονικής.

Το πνεύμα της εποχής και οι σύγχρονες ανάγκες ευνοούν την εξειδίκευση, επιβάλλουν όμως και τη διάπλαση ανθρώπων σκεπτόμενων, ικανών να κατανοούν τις πληροφορίες και τα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε την καλλιέργεια των γνωστικών ικανοτήτων των μαθητών πάνω στη ρομποτική και να αναδείξουμε της προγραμματιστική τους σκέψη, με την υλοποίηση προγραμμάτων που συμπληρώνουν ή υπερβαίνουν το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα.

Σκοπός προγράμματος

Ο σκοπός του προγράμματος  είναι η γνωριμία με τη ρομποτική και τον προγραμματισμό. Οι μαθητές  έρχονται σε επαφή με ένα σύνολο αισθητήρων, όπου μαθαίνουν να τους προγραμματίζουν και συνδυάζοντάς τους να δημιουργούν ένα σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα.

Επίσης, στοχεύουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων εφευρετικότητας, κριτικής σκέψης, αλλά και στην επίλυση προβλημάτων και ομαδικού πνεύματος.

Πληροφορίες Προγράμματος

  • Ηλικία: Μαθητές Γυμνασίου
  • Αριθμός μαθημάτων: 28 ενότητες
  • Διάρκεια μαθήματος: 90′
  • Αριθμός μαθητών: 20 μαθητές

Διαθεματικές Γνώσεις


  • Φυσική: (μελέτη της κίνησης, μελέτη της επίδρασης της τριβής, μελέτη της σχέσης των δυνάμεων, μεταφορά ενέργειας κ.α).
  • Μαθηματικά και Γεωμετρία: (αναλογίες, μέτρηση αποστάσεων, κατανόηση πιο σύνθετων γεωμετρικών ιδιοτήτων).
  • Μηχανική: (κατασκευή, έλεγχος και αξιολόγηση μηχανικών λύσεων κ.α)
  • Τεχνολογία: (κατανόηση των σύγχρονων τεχνολογιών ).
  • Λειτουργικά συστήματα:(Εισαγωγή στα λειτουργικά συστήματα, κατανόηση σημαντικών εννοιών με στόχο την αξιοποίηση τους για την δημιουργία προγραμμάτων αυτοματισμού).
  • Προγραμματισμός: (Εισαγωγικές έννοιες. Μελέτη εντολών εισαγωγής, σύγκρισης, επανάληψης).

Θεματικές Ενότητες


Ενότητα 1η: Εισαγωγή στο Raspberry Pi

Ενότητα 2η: Scratch ως γλώσσα προγραμματισμού

Ενότητα 3η: Multimedia pc και δικτύωση

Ενότητα 4η: Αισθητήρες και αυτοματισμοί

Ενότητα 5η: Προβλέποντας τον καιρό 

Ενότητα 6η: Παγκόσμιος Μετεωρολογικός σταθμός

Ενότητα 7η: Αυτοκινούμενος μετεωρολογικός σταθμός με τη βοήθεια του  EV3

0 Comments

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *