Διαγωνιστική Εκπαιδευτική Ρομποτική

Ο οργανισμός STEM Education προσφέρει ειδικά προγράμματα προετοιμασίας μαθητών για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν από έμπειρους και πολυνίκες εκπαιδευτές τη φιλοσοφία της διαγωνιστικής διαδικασίας, την επίλυση προβλημάτων και την επίτευξη βέλτιστων επιδόσεων. Μέσα από τα προγράμματα προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς οι μαθητές θα καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Οι διαγωνισμοί εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι εκδηλώσεις για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον WRO Hellas. Το επίπεδο των ομάδων που συμμετέχουν είναι πολύ υψηλό και απαιτείται φιλοδοξία, ικανότητα και καλή προετοιμασία!

Ο STEM Education διεξάγει εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους μυημένους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τη Διαγωνιστική Εκπαιδευτική Ρομποτική, όπου η σωστή ιδέα κάνει τη διαφορά και η βέλτιστη  υλοποίησή της φέρνει τη διάκριση!

Η εκπαιδευτική διαδικασία εισάγει τους μαθητές στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και διδάσκει πως περνάμε από τη σύλληψη μιας ιδέας στη δημιουργία του κατάλληλου αλγορίθμου και τον προγραμματισμό της κατασκευής. Στη διάρκεια των μαθημάτων θα αναπτυχθούν μεθοδολογίες «αποκωδικοποίησης μιας πρόκλησης», χαρτογράφησης μιας πίστας, προχωρημένες κατασκευαστικές τεχνικές, καθώς και τεχνικές αλγορίθμων με γνώμονα πάντα τη λύση ενός συγκεκριμένου προβλήματος.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε δυο κύκλους των 12 δίωρων μαθημάτων, με τον πρώτο να αφορά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και τον δεύτερο την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι να διαθέτει ο μαθητής τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου διοργανώνεται τα τελευταία 3 χρόνια από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Ο διαγωνισμός αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα όλης της χώρας ένα έντονο ταξίδι διάρκειας 6 μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως τη διεξαγωγή του τελικού τον Μάρτιο. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός έχει τρεις κατηγορίες για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, και ως εκ τούτου διαφορετικά διαγωνιστικά κριτήρια. Πληροφορίες για το πανελλήνιο διαγωνισμό 2017-2018 στον WRO Hellas.

Οι μαθητές του δημοτικού χρησιμοποιούν το πακέτο εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO Education WeDo και λογισμικό το Scratch.

Οι μαθητές του Γυμνασίου χρησιμοποιούν το LEGO Mindstorms EV3 και καλούνται να εκτελέσουν δοκιμασία σε πίστα. Η πίστα είναι κάθε χρόνο σε σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.

Οι μαθητές Λυκείου χρησιμοποιούν το LEGO Mindstorms EV3 και καλούνται να υλοποιήσουν ένα project το οποίο θα συνδυάζει την αειφόρο ανάπτυξη με την επιχειρηματικότητα.

 Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™

Η  Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™ αποτελεί έναν προκριματικό διαγωνισμό, μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται κάθε χρόνο εκείνες οι ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad). H Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO διοργανώνεται από τον WRO Hellas από το 2009 και ακολουθεί επακριβώς τα εκπαιδευτικά και διαγωνιστικά πρότυπα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Τα θέματα του διαγωνισμού μεταφράζονται και ανακοινώνονται στην Ελλάδα το Φεβρουάριο κάθε έτους, ενώ ο τελικός του Εθνικού Διαγωνισμού WRO διεξάγεται κάθε Ιούλιο. Οι νικήτριες ομάδες προκρίνονται για να συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που φιλοξενείται κάθε χρόνο από διαφορετική χώρα.

Πληροφορίες και εγγραφές 

Τηλ. 2106777285 & 2106010162

info@stem.edu.gr

Γιατί να συμμετάσχω στους διαγωνισμούς;

Οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, εξοικειώνονται με τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος και δημιουργούν από το μηδέν αυτόνομες και πλήρως λειτουργικές ρομποτικές κατασκευές.

Μαθητές και καθηγητές της χώρας αναπτύσσουν το ταλέντο, τη φαντασία, τις τεχνολογικές και επιστημονικές τους δεξιότητες, εφαρμόζοντας και κατασκευάζοντας μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή με βάση ένα δοσμένο θέμα που συνδυάζει τις επιστήμες, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα.

Οι μαθητές που κερδίζουν την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη θέση σε βαλκανική ή διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής και αποφοίτησαν μετά το 2015 από Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο, καθώς και εκείνοι που έφτασαν το ίδιο ψηλά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες εγγράφονται πλέον καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο.

0 Comments

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *